Vagabund
(7)
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 2.8 od 11 glasov Ocenite to novico!
Ladak s svojo neokrnjeno naravo in vasmi privablja vse več turistov. Foto: Reuters
Učiteljica matematike Phunčok Angmo obžaluje, da se otroci vse bolj oddaljujejo od tradicije. Foto: Reuters
Ladak skupno šteje 280.000 prebivalcev. Foto: Reuters
Kar velik delež prebivalstva Ladaka predstavljajo priseljenci iz TIbeta. Foto: Reuters

Dodaj v

Foto: Čarobna indijska Himalaja doživlja (prevelik?) turistični razcvet

V Ladaku, med terasami in starodavnimi vasicami
23. oktober 2016 ob 09:55
Ladak - MMC RTV SLO, Reuters

Vaščani visoko v indijski Himalaji se v najhitreje rastočem gospodarstvu na svetu spopadajo z vse večjimi spremembami življenjskega sloga - starodavna budistična kultura vse bolj zamira, se pa prebivalci odpirajo oz. so se primorani odpirati novim priložnostim.

Tamkajšnji prebivalci se že stoletja preživljajo od kozjereje in obdelovanja pšeničnih polj, obdanih z mogočnimi, zasneženimi šesttisočaki, medtem ko po pokrajini posejani budistični samostani opominjajo na navezanost pokrajine na sosednji Tibet.

A tradicija v tem času, ko se trume rastočega indijskega srednjega sloja zgrinjajo na počitnice v to spokojno, skoraj nezemeljsko pokrajino, naglo izginja in bledi. Ima pa življenje v Ladaku, v tem odročnem kotičku severozahodne Indije, še vedno svoje prednosti, meni Taši Phutit, 81-letna kmetovalka in gospodinja.

"Zdaj lahko jemo boljšo zelenjavo in nosimo boljša oblačila. Težava je, da ljudje postajajo lakomni," razlaga pred svojo kamnito hiško v Stoku, vasi 15 kilometrov iz Leha, največjega mesta v Ladaku.

Ogrevanje s kravjaki
Prebivalci te vasi 3.500 metrov nad morjem svoje domove ogrevajo s posušenimi kravjaki, vodo pa segrevajo s sončno energijo. To je povezana skupnost, v kateri vsi vaščani pomagajo pri žetvi soseda, preden se skupaj preselijo na polje tretjega.

Večinsko prebivalstvo teh kamnitih vasic sredi pustinje Leha predstavljajo budisti, ki pa so v celotni Indiji krepko v manjšini (le 9 milijonov od 1,3 milijarde prebivalcev), čeprav naj bi Siddhartha Gavtama, ustanovitelj budizma, svoje razsvetljenje doživel prav v tej državi. Kar lep delež prebivalstva Ladaka sicer sestavljajo etnični Tibetanci, ki so prebegnili čez mejo po vstaji proti kitajski nadvladi leta 1959.

Turistični bum
Največja sprememba za Ladak danes je popoln razcvet turistične industrije v Indiji, pri čemer vlada napoveduje, da bo Ladak že prihodnje leto obiskalo skupno 313.000 obiskovalcev, kar je desetkrat več kot leta 2002, pa tudi več od števila prebivalcev Ladaka (280.000).

"Zdaj prihaja več turistov, še zlasti Indijcev, ki trošijo precej več denarja," pravi turistični agent Stanton Othsil. Ker Ladak in njegova infrastruktura na tak naval nista pripravljena, zdaj vozila s turisti redno mašijo ozke ceste, s tem pa naraščajo tudi strahovi pred onesnaženjem in taljenjem ledenikov.

Predstavlja pa turizem nedvomno velik potencial za mlade. "Življenje je postalo precej lažje in precej udobnejše," pravi Tsering Gurmet, Phutitin 28-letni vnuk, ki dela kot gorski vodič.

Z njim se do neke mere strinja tudi učiteljica matematike Phunčok Angmo, ki pravi, da se je šolanje z dotokom turističnega kapitala močno izboljšalo, da pa imajo tudi spremembe svojo ceno. "Tukajšnje otroke kultura ne zanima več, poleg tega pa preživijo vse manj časa v medsebojnih pogovorih in vse več časa na svojih prenosnikih," še pripomni 33-letnica.

K. S., Reuters
Prijavi napako
Komentarji
štiblc
# 23.10.2016 ob 21:52
To je povezana skupnost, v kateri vsi vaščani pomagajo pri žetvi soseda, preden se skupaj preselijo na polje tretjega.

tudi pri nas je bilo včasih tako :P
oziris.va
# 24.10.2016 ob 12:59
@aaa: ampak po prebranem je Ladak nekaj čisto drugega, kot spodnja Indija. Neke vrste blejski otok sredi umazanije. Poglej slike, meni se zdi zelo čisto in urejeno.

Zato jih razumem, da se bojijo, da jih bodo "pravi" Indijci preplavili in jim uničili okolje.
aaa
# 24.10.2016 ob 09:20
zdaj vozila s turisti redno mašijo ozke ceste, s tem pa naraščajo tudi strahovi pred onesnaženjem

Da ima nekdo, ki živi v taki svinjariji kot Indijci strah pred onesnaženjem, je debela laž.
fah-q
# 24.10.2016 ob 22:02
@aaa
Indija meri 3,287,263 km2....(slovenija meri za primerjavo 20,273 km2, cela EU pa 4,422,773)

in ti resno misliš, da je cela tako umazana kot kak delhi ali bombaj?? samo največji gozd tam meri za skoraj 5 slovenij. pod himalajo so izjemno redko naseljeni predeli, gorati, čisti. in so od neke umazanije lahko oddaljeni tolk ko mi do kakega dunaja. z razliko, da tam lahko potuješ tut par dni to razdaljo.
aaa
# 25.10.2016 ob 06:52
@faq-q
Če nekaj ni tako umazano kot Bombay ali Delhi če ne pomeni, da ni ekstremno umazano. In tako umazanih ni samo 3,287,263 km2 Indije, ampak kompletna južna Azija. Vsaj to, kar sem jaz videl. In nikoli nisem imel občutka, da jim je kaj mar za čistočo.
oziris.va
# 24.10.2016 ob 13:00
blejski = rajski
fah-q
# 24.10.2016 ob 22:03
rešitev za to pa je omejitev turizma...ne na silo, pač s ceno. tut na sejšele ne more it vsak...
Azija
link
Gaggan: Kako je videti večerja v najboljši restavraciji Azije?
24
8. marec 2018 ob 06:47 Bangkok opevajo kot svetovno prestolnico poulične hrane, toda tajska prestolnica ima tudi čedalje močnejše zaledje vrhunskih restavracij. Na samem vrhu je Gaggan z visoko indijsko kuhinjo.
Več novic ...
Kazalo