Mala Islandija velja za eno mirnejših in varnejših držav. Foto: BoBo
Mala Islandija velja za eno mirnejših in varnejših držav. Foto: BoBo
Modra laguna je priljubljena atrakcija. Foto: BoBo

Razlogov je malo morje in čeprav je najidealnejši čas za obisk Islandije nedvomno poletje (pa še takrat se temperature ne dvignejo kaj dosti nad 13 stopinj Celzija), pa imajo tudi ti zimski meseci svoj čar.

Če je poletje idealno za vožnjo po redko poseljenem otoku, pohode po številnih pešpoteh in občudovanju prostrane vulkanske pokrajine ali pa po strehi ozelenelih hišk, lahko pozimi opazujete kite ali pa čarobni severni sij.

Junija se sicer na Islandiji odpira Ledena jama (icecave.is), 300-metrski predor 30 metrov pod površjem ledenika Langjökull, ki bo s tem najdaljši ledeni predor na svetu. Obiskovalce bodo do vhoda v jamo dostavili s t. i. monster trucki, od tam pa se bodo nato sprehodili pod ledenikom. Ledeniki sicer prekrivajo kar 10 odstotkov Islandije.

Na zabavo v Reykjavik
A tudi če vas ne mika pod led, mala Islandija s svojimi fjordi, veličastnimi klifi, bučečimi slapovi in gejzirji, modrimi lagunami tople vode, surrealnimi vulkanskimi krajinami in širokimi dolinami ponuja obiskovalcem toliko, da vam nedvomno ne bo dolgčas - posledica islandske lege na vrhu severnoameriške in evrazijske tektonske plošče, kar povzroča neštete geološke dejavnosti na otoku - vključno z ne najbolj priročnim občasnim izbruhom vulkana, ki nato omrtviči letalski promet nad Evropo in ZDA.

Reykjavik res ni najugodnejše mesto na svetu, a v prestolnici, kjer živita dve tretjini od 322.000 Islandcev, boste našli živahne bare z zabavami do zgodnjega jutra, restavracije s čudovito lokalno kulinariko in že pregovorno bogato skandinavsko družbeno-kulturno življenje.

Februarja bo tako ob kulinaričnem festivalu in festivalu luči potekal tudi glasbeni festival Sonar, avgusta je parada ponosa, septembra mednarodni filmski festival, julija pa v Keflaviku v nekdanjem Natovem oporišču veliki festival indierocka ATP.

Islandski letalski prevoznik Icelandair letos odpira nekatere nove povezave, tako iz Velike Britanije kot tudi iz ZDA, sicer pa je tudi za Slovence najugodneje, če letite na Islandijo prek Londona - Easy Jet in islandski nizkocenovnik Wow air denimo ponujata neposredne polete že za okoli 150 evrov (povratna vozovnica).