Vagabund
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 4.3 od 54 glasov Ocenite to novico!
Ohladitev pod nebom Foto: Reuters
Težko tovorjenje osnovnih potrebščin do višavskih vasi. Foto: Reuters
Jemen slovi po čudoviti arhitekturi. Foto: Reuters

Dodaj v

Foto: Življenje v jemenskem višavju, visoko nad vojno

Kjer se je čas ustavil ...
24. september 2016 ob 06:22
Sana - MMC RTV SLO, Reuters

V vaseh visoko v gorovju zahodnega Jemna prebivalci živijo skoraj idilično življenje, daleč stran od oboroženih spopadov in obstreljevanj, ki od lani pretresajo večino države. Vsakdan v tem delu Jemna se v več stoletjih kaj dosti ni spremenil.

Tamkajšnje prebivalstvo, vajeno življenja brez elektrike in tekoče vode, ne čuti kaj dosti posledic 18 mesecev dolge državljanske vojne in savdskega obstreljevanja, ki sta večino 28-milijonskega prebivalstva odrezala od osnovnih dobrin.

Večerjo še vedno kuhajo na odprtem ognjišču, na terasastih poljih pa začnejo delati ob zori. A kljub vsemu je življenje na idiličnem podeželju trdo, vsak dan sredi zelenih gričkov pod žgočim soncem bijejo boj za obstanek.

Prebivalci okrožja Džafarija v zahodni pokrajini Rajmah morajo namreč osnovne potrebščine pretovoriti navzgor peš ali z osli, v pomoč pa jim je tudi žičnica na škripec, razpeta med vršaci.

14-letni Madžid Abdulah Al Ajaši to v meglice ovito 1.200-metrsko razdaljo redno premaguje v zarjaveli kovinski škatli skupaj s pridelki in drugimi osnovnimi potrebščinami, ki jih nato na hrbtu nese do svoje vasi na gori Dhalamlam. "Res me že boli hrbet. Želel bi si, da bi obstajala kakšna druga rešitev za prenašanje blaga, saj žičnica ni varna in lahko iz nje zlahka padeš," obžaluje najstnik.

Višavski med slovi daleč naokoli
Poljedelstvo za večino vaščanov na tem območju ostaja glavni vir preživetja, pokrajina pa slovi po čebelarstvu in svojem prepoznavnem medu, ki ga prodajajo po vsej državi. 65-letni Mohamad Jahja Haidar sprejema slabo in dobro. "Kljub težkemu življenju še vedno živimo tu, ravno tako kot naši očetje in predniki. Gojimo kavo in žita, kot so jih gojili oni, in navadili smo se na to življenje z vso krutostjo in mukami."

Večina prebivalcev Jemna živi na podeželju, izjemno raznolikem mozaiku puščav, gora in grmišč, kjer si tudi v mirnih časih ne morejo obetati kaj dosti od osrednje vlade ali infrastrukture. Ta osamljénost je dobro opremila podeželane za vsakdanje preizkušnje ruralnega življenja in celo arhitektura je zgrajena tako, da kljubuje težkim razmeram. V skalo vrezani tradicionalni vodni zbiralniki lovijo deževnico, mnoge od kamnitih stavb na tem območju pa že več sto let kljubujejo naravnim silam.

Je pa res, da če udari nesreča, lahko oddaljenost vasi od smrtonosnih spopadov postane tudi prekletstvo, kadar prebivalci nujno potrebujejo zdravniško pomoč: najbližja bolnišnica je oddaljena osem ur hoda, tja nato vaščani bolnike ali nosečnice nosijo na svojih ramenih.

K. S.
Prijavi napako
Komentarji
Bolek
# 24.09.2016 ob 07:46
Pri nas v Trenti v vasi Vrsnik so bile tudi podobne razmere, dostopne samo z oslom in peš, pa so se vsi izselili. V višjem delu te vasice še danes ni elektrike, je pa dovolj vode. Vsi prebivalci so se izselili in od hiš so ostali samo kupi kamenja. V spodnjem delu vasice je nekaj hiš spremenjenih v vikende.
Najvišje ima eno kmečko hišo moj bratranec, ki zelo skrbi zanjo, a jo je potres v pošoćju močno prizadel, tako da je nevarna za bivanje.

Tu si to hišo lahko ogledate, kakšne je bila pred potresom:

http://www.etno-muzej.si/sl/digitalne-zbirke/trenta-bovec/f0000008117
King Viljem
# 24.09.2016 ob 07:51
Tu definitivno ni stresa zahodnega tipa..
seven7
# 24.09.2016 ob 07:13
Vsaj mir imajo
don_draper
# 24.09.2016 ob 07:08
ČUDOvito!!
zamudnik
# 24.09.2016 ob 10:03
Da ni stresa, pa še enkrat, da ni stresa. Kako ni stresa, če pa imaš zdravnika oddaljenega osem ur hoje in si že pri hrani odvisen takorekoč zgolj od tega, kar se ti posreči pridelati med tistimi skalami. Bi šli tja živet, pa bi hitro spet rinili nazaj. Tu gre za enako idealiziranje, kot je idealiziranje ciganskega življenja, ko idealist misli samo na neke baje romantične večere s petjem in plesom ob tabornem ognju.
Bivši uporabnik
# 24.09.2016 ob 10:13
"Tu definitivno ni stresa zahodnega tipa.."

Imaš prav.Tukaj je stres vsakodnevnega preživetja.Razen,če ti dojemaš nošenje plinske jeklenke v dolino in nazaj kot anti stresno....
7up
# 24.09.2016 ob 09:43
Mislim, da nekateri preveč romatizirate revščino. Življenske okoliščine,ko nekdo živi težkih, nevarnih razmerah s pomankljivih izobraževanjem ne naredijo nič bolj modrega, kaj šele kaj boljšega človeka!
Calendula
# 24.09.2016 ob 10:52
Res je "idila", ko prideš tja na dopust, recimo za mesec dni. Se ti nikamor ne mudi, občuduješ naravo, prvobitnost, iščeš prizore za dobro fotografijo, morebiti pišeš blog ....... In ne biješ vsakodnevne bitke za preživetje.

Bi tam preživeli preostanek življenja, tudi, ko to idilo zamenja dež? Vsa ta potovanja so doživetje, ker se zavedaš, da se vračaš v bolj prijazne življenske in bivalne razmere. Vsi vzdihovalci, enosmerna karta do katerekoli idilične destinacije ni tako visoka, da si je ne bi mogli privoščiti in nato boste uživali v raju, ki vam ga je nekdo predstavil v svojem potopisu.
Videla nekaj sveta, obiskala romantične kraje "Bogu za hrbtom" od Azije do Afrike. V nekaterih bi preživela tudi nekaj dlje, kot mi je dopuščal čas, predvsem pa denarnica, a sem vedno znova vesela, da sem doma v Sloveniji - Evropi.
heron
# 24.09.2016 ob 08:07
Lepo,podobno je bilo včasih tako pri nas v Slo in je bila družba zdrava. Pohlep,denar in demokracija pa sta uničila vse. Imajo težko življenje,ki ga večina pomehkuženih evropejcev ne bi preživela,nimajo pa stresa,vzamejo si čas drug za drugega,ni mobijev,računalnikov.
@Bolek

lepo je tam pri vas,želim si enkrat malo bolj podrobno ogledat te kraje. Je pa značilno za vsa naša podeželja da se odseljujejo,ker način življenja ne omogoča preživetja v tako odročnih krajih. Tudi pri nas ljudje bežijo,ostalo propada,domačnost krajev izginja. Žalostno.
Bivši uporabnik
# 24.09.2016 ob 10:11
eno je biti tukaj z ruzakom na obisku, drugo je tu živeti...
Bolek
# 24.09.2016 ob 08:45
@ heron
Ta slika je iz leta 1952, danes je tam vse drugače, vse je zaraščeno z gozdom in grmičevjem, le parcela okoli hiše je očiščena, ker moj bratranec vsako leto enkrat pokosi travo (ročno).

Res izgleda romantično, a vse moraš gor znositi na hrbtu (40 min peš v hrib), gradbeni material (cement, mivko, deske itd), hrano, pijačo, petrolej za luč, orodje itd, skratka vse kar potrebuješ za življenje. Ko pa imaš vse gor, pa uživaš v delu od jutra do večera (košnja trave, popravilo hiše, priprava drv itd). Prenost pa je, da ne vidiš po cel teden živaga človek, mobitel se ti zprazni v treh dneh in ga nimaš kje napolniti, moraš iti v dolino in ga napolniti v gostilni, če ti dovolijo seveda.

Stari telefoni od Nokie so bili boljši, ker si lahko imel s sabo več napolnjenih baterij in jih menjal, ko se ti je ena izpraznila. Jaz sem imel ponavadi tri s sabo. Jaz ga še danes uporabljam če grem gor (kupim posebej zato mobi kartico).
el CARTEL
# 24.09.2016 ob 10:34
slika 18 je bolana

vsi nekaj pokriti. res "idila"
Tadej Bolta
# 24.09.2016 ob 11:03
Link

Jemen 2009...
kop
# 24.09.2016 ob 11:03
Slika 22..to bi novinar/ka lahko razložil/a malce..a to so tudi nemuslimanske družine al kako?
Ker ta punca se prav nič ne sklada recimo s sliko18.
Pa je punca prava lepotica in ni zakrita v zaveso.
Amadej Nomir
# 24.09.2016 ob 08:29
Zelo podobno Nepalu, himalajski Indiji, vasem v Andih, ... Izjemno lepo. Turizem je velika možnost. Takoj, ko se okupatorske vojske odstranijo iz dolin seveda.
A.N.
tureavanture
# 24.09.2016 ob 17:47
mmc kaj če ne bi poslovenčili imena krajev da moram potem pol ure iskat na google mapu kako je original ime
zamudnik
# 24.09.2016 ob 09:56
kje so ženske?

Kdor jo 'ma rad, jo 'ma doma. :-)
los-t
# 24.09.2016 ob 19:38
Kaj idilicno? Živijo v homemade votlinah brez elektrike in tople vode, tričetrt življenja preživijo v pridelovanju ali iskanju hrane, ostalo pa prespijo. Hvala.
Valjhun Kajtimar
# 24.09.2016 ob 09:21
Ljudje vsepovsod so sami odgovorni za svoje življenje. Ti, so se odločili, da bodo odgovorni zase, svoje otroke in svojo družbo..... Ironično pa je, da zahod potem pošilja pomoč tistim, ki se odločijo za vojno, uničenje in smrt, namesto tistim, ki se odločijo za mir. ..... Nagrajujemo druzbe, ki gredo v samouničenje
7up
# 25.09.2016 ob 11:12
@heron

Kdo ti brani, da se preseliš ali celo ustanoviš agrarno komuno in tam živiš življenje 19. stoletja?
Wasabi
# 24.09.2016 ob 12:17
mobitel se ti zprazni v treh dneh in ga nimaš kje napolniti, moraš iti v dolino in ga napolniti v gostilni, če ti dovolijo seveda.

Lahko si za okoli 10 EUR kupiš prenosni polnilec, katerega doma napolniš in imaš potem rezervo na krajih, kjer ni elektrike.
Milenium
# 24.09.2016 ob 09:50
Demokracija bo plačala zato, ker bo skušala ustreči vsem. Reveži bodo želeli premoženje bogatih in demokracija jim bo to dala. Mladi bodo želeli biti spoštovani kot stari, žene bodo hotele biti kot moški. Tujci bodo hoteli staroselske pravice. In demokracija jim bo to dala. Tatovi in goljufi bodo hoteli pomembne državne funkcije. In demokracija jim bo to dala. In ko bodo lopovi in prevaranti končno demokratsko prevzeli oblast, ker kriminalci in zločinci težijo po moči, bo nastala hujša tiranija, kot je bila za časa katerekoli monarhije ali oligarhije
Celt
# 24.09.2016 ob 19:51
A veste da drugje po Jemnu ljudje (med njimi veliko otrok) umira od lakote?? Lakote ljudje, lakote zaradi državljanske vojne... vi pa tukaj slikate podeželsko idilo. Bože mili!

V Jemnu je trenutno grozna lakota in pomanjkanje bolnišnične oskrbe. 600 bolnic in zdravstevnih domov je že zaprlo svoja vrata, tiste ki so še pa nimajo osnovnih antibiotikov. Otroci umirajo zaradi navadnih okužb dihal in podobnega. Še posebej ker so izstradani in se nijhov organizem ne more učinkovito braniti.
me4uall
# 24.09.2016 ob 15:01
mobitel se ti zprazni v treh dneh in ga nimaš kje napolniti, moraš iti v dolino in ga napolniti v gostilni, če ti dovolijo seveda.

Lahko si za okoli 10 EUR kupiš prenosni polnilec, katerega doma napolniš in imaš potem rezervo na krajih, kjer ni elektrike.


že dolgo obstajajo tudi solarni polnilci, pa niti dragi niso ... :)
Mathias
# 24.09.2016 ob 12:23
No...če v SA berejo MMC, bo to kaj kmalu spremenjeno. Verjetno so zgolj pozabili na te kraje. :P
DišečaKava
# 26.09.2016 ob 14:59
@heron: so ti že predhodniki namignili, da so ti alternative precej lahko dosegljive, če se malo potrudiš.

Kaj ti brani, da se izklopiš iz udobja in napredka?
heron
# 24.09.2016 ob 20:43
@bolek

ja,me daje nostalgija pa takšnih krajih.Elektrika bi bilo fino da bi bila,ostalo pa ni potrebno.Hudo je nesti težko breme,a če imaš prazno glavo in te nihče nikamor ne priganja,potrpiš. Moja mama je hodila 1 uro peš v šolo in 1 uro nazaj. Stari oče in ostali pa so hodili po do 2 ure peš v službo in potem nazaj,vsak dan,petek,svetek,pozimi,poleti,dež,sneg
,led. In ko so prišli domov je bilo potrebno doma še delat na kmetiji. Ni bilo kosilnic,traktorjev,nakladalk,...ampak ljudje so si pomagali,so se družili,vzeli so si čas eden za drugega. Nedelja je bila Gospodov dan in so počivali in tu zagotovo velja rek,da če 6 dni delaš,imaš en dan za počitek. In zakaj je Slovenija obstala in Slovenci kot narod? Ker se je včasih od te zemlje živeli in je to omogočalo kruh in preživetje in so spoštovali svojo zemljo in jo čuvali. Tega je sedaj zelo ,zelo malo in tistega čustva in naboja ni več,razen na kmetijah,podeželju in zato nam lahko ilegalci drmajo,kar jim je volja.
In to,da je v takih krajih tudi lahko hudirjevo mrzlo ,nevarno,težko,se je treba zavedat,ni vse idila. In ravno tudi takšni pogoji do dodali še tisto dodano vrednost našim prednikom,da so čuvali našo in vsak svojo zemljo. Kot tudi jo čuvajo ti na slikah.
don_draper
# 24.09.2016 ob 11:07
Milenium

Tvoj komentar ni neumen. Tvoj komentar zadane bistvo vsega dogajanja!
pandicaa
# 24.09.2016 ob 10:56
Begunci se odpravijo na tistoče kilometrov dolgo pot, zapravijo vse kar imajo in tvegajo svoja življenja. Ker druge alternative ni? ;)

Krivi smo pa seveda mi.
miha_lj
# 24.09.2016 ob 09:33
kje so ženske?
pulpitrock
# 24.09.2016 ob 08:33
Bi se kar preselu tja...
Po naših današnjih razmerah, si tam.skoz na dopustu!! :-)
Sci-fi
# 24.09.2016 ob 08:51
Po prihodu "of world order", bo ta kraj pripojen in asimiliran v multikulturnost, demokracijo, kapitalizem in še kaj. Bo potem še kaj edinstvenega glede tega kraja? Jaz pravim da ne, edinstvena kultura bo izginila. Mi smo se že asimilirali, nismo nič kaj posebni. A ni dovolj, da je svet multikulturen?
nocoment78
# 24.09.2016 ob 10:20
@Zamudnik ko bo pri nas zaropotal se priprav na plansarstvo
Azija
link
Gaggan: Kako je videti večerja v najboljši restavraciji Azije?
24
8. marec 2018 ob 06:47 Bangkok opevajo kot svetovno prestolnico poulične hrane, toda tajska prestolnica ima tudi čedalje močnejše zaledje vrhunskih restavracij. Na samem vrhu je Gaggan z visoko indijsko kuhinjo.
Več novic ...
Kazalo