Vagabund

Poudarki

  • Kandidaturo dobili leta 2007 v Gvatemali
  • Središče tekem v alpskem in nordijskem smučanju bo Krasnaja Poljana
  • Največji del pogače bo šel za gradnjo ceste in železnice
  • Prizorišča zelo blizu skupaj
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 4.5 od 52 glasov Ocenite to novico!
Soči
Ko je Vladimir Putin julija leta 2007 v Gvatemali predstavljal kandidaturo Sočija za gostitelja zimskih iger leta 2014, so v mestu njegov govor skrbno poslušali prek velikih zaslonov. Ko je Rusom uspelo, se je začelo veliko rajanje. Foto: EPA
Soči
Fotografija iz leta 2007 prikazuje mesto, ki so ga izbrali, da bo na njem zrasel olimpijski park, ki bo gostil tekme v hokeju, umetnostnem in hitrostnem drsanju in curlingu, tukaj pa bo tudi novinarsko središče in olimpijska vas. Foto: EPA
OGLEDALO SOČIJA
 

- Letovišče v pokrajini Krasnodar ob Črnem morju v bližini meje z Gruzijo
- S 145 kilometri dolžine velja za najdaljše mesto v Evropi
- Število prebivalcev: 329.000 (55. največje mesto v Rusiji)
- Ustanovljeno leta 1838
- Od Moskve oddaljeno 1.360 kilometrov
- V poletno letovišče se je razvilo pod Stalinom, ki je imel v mestu dačo
- Podnebje: vlažno subtropsko
- Povprečna januarska temperatura 6 stopinj
- Poleti temperature med 25 in 28 stopinj
- V tamkajšnji teniški šoli sta vadila Marija Šarapova in Jevgenij Kafeljnikov
Črno morje
Soči leži na podobni geografski širini kot na primer Sofija in Rim.
Dmitrij Medvedjev in Vladimir Putin
Dmitrij Medvedjev in Vladimir Putin si po novem letu tradicionalno privoščita smučarsko sproščanje na Krasnaji Poljani. Kakšnim pomembnih tekem to smučišče še ni gostilo. Foto: EPA
OGLEDALO KRASNE POLJANE
 

- Smučarski center na zahodnem Kavkazu
- Nadmorska višina: 600 metrov
- Število prebivalcev: 3.969
- Od Sočija oddaljena 60 kilometrov
- Smučišče ima štiri sedežnice, najnižja postaja je na 600, najvišja na 2200 metrih - 12 kilometrov urejenih smučarskih prog
Soči
Rusi so se od Kanadčanov veliko naučili, igre pa so izkoristili tudi za predstavitev iger čez štiri leta. Za svojo hišo so izbrali kar kroglo, ki je dom Science Worlda v središču Vancouvra. Foto: EPA
Soči
Vladimir Putin - človek, ki pri igrah v Sočiju vleče vse niti. Maketo olimpijskih prizorišč je leta 2008 ponosno razkazal tudi takratnemu ameriškemu predsedniku Georgu Bushu in njegovi ženi Lauri. Foto: EPA
Soči
Delavce, ki gradijo olimpijske objekte - vse skupaj jih je kar 16.000, je lani obiskal predsednik Dmitrij Medvedjev. Rusi zatrjujejo, da gre gradnja povsem v skladu z načrti. Foto: EPA

Dodaj v

Soči 2014 - zimske igre v subtropskem podnebju

Rusi bodo v igre vložili rekordnih 11 milijard dolarjev
5. marec 2010 ob 07:57
Ljubljana - MMC RTV SLO

Ko si je Vladimir Putin zaželel zimske olimpijske igre, bi v Rusiji le težko našel kraj, ki pozimi nima kupov snega. A mu je "uspelo" - igre leta 2014 bo gostil Soči, mesto na "ruski rivieri".

Soči, odmaknjeno mesto z nekaj več kot 300.000 prebivalci, leži ob Črnem morju, tik ob meji z Gruzijo.

Mesto za poletne počitnice
Soči ima vzdevek "ruska riviera" in je poletno letoviško mesto, v katerega se hodi namakat ruska elita, ki pod vročim soncem uživa v lenarjenju in nastavljanju sončnim žarkom na dolgih plažah. Pozimi so njegovi hoteli bolj kot ne prazni, redke obiskovalce pa tudi v zimskem času pričakajo palme in cvetje. V hotelih, ki so bili postavljeni še v sovjetski dobi, se zadržuje le peščica ostarelih parov, ki jih ne moti, da se na zapuščenih ulicah ne dogaja prav veliko. Smučarski navdušenci pa si lahko privoščijo nekaj dni snežnega užitka v 60 kilometrov oddaljenem majhnem središču v bližnjih kavkaških gorah.

Da, to je isto mesto, isti Soči, ki je pred dnevi od Vancouvra prevzel zastavo prihodnjega gostitelja zimskih olimpijskih iger. Kako je to mogoče, kako bo Rusom v takšnem okolju uspelo izpeljati igre, če vemo, da je imel že Vancouver težave s previsoko temperaturo, meglo in dežjem, v Sočiju pa je povprečna temperatura pozimi še za dve stopinji višja? Rusi imajo odgovor za vse. Vsaj (za zdaj) se zdi tako.

Samoumevno je, da športniki na zimskih igra potrebujejo mraz in sneg in Rusi kot ponosni prireditelji prvih zimskih iger v svoji zgodovini obljubljajo, da ga bodo tudi dobili in da je Soči popoln izbor za najboljše igre do zdaj. A od kandidature, ki je bila pravzaprav osebni projekt Vladimirja Putina, ki kljub "le" premierskemu stolčku po mnenju mnogih še vedno velja za najvplivnejšega moža v državi, do danes so morali začeti dobesedno iz nič.

V mestu le en poletni stadion, ki pozimi ne pride v poštev
Od trenutka, ko se je Soči ob korejskem Pjeongčangu in Salzburgu v Avstriji znašel med mesti, ki si želijo gostiti igre, so Rusi začeli postavljati svojevrstne rekorde - in v Soči vlagati nepredstavljive vsote rubljev in dolarjev. Razumljivo - Soči kot letoviško mesto leta 2007, ko je bil ob silovitem Putinovem lobiranju izbran za prireditelja, ni imel še prav nobenih obstoječih objektov, ki bi jih lahko izkoristil tudi na igrah. In z nobenih mislimo točno to - nobenih.

Rusija je zato segla v mošnjiček in obljubila, da bo za pripravo iger - za priprave imajo sedem let - zapravila neverjetnih 11 milijard ameriških dolarjev. Le petina te vsota bo namenjena gradnji prizorišč, preostanek pa so oziroma še bodo vložili v postavitev nujne infrastrukture okoli mesta, ki se sicer razteza več kot 140 kilometrov vzdolž Črnega morja, s čimer velja za eno najdaljših mest na svetu.

"Stoletne" spremembe v treh letih
"V treh letih bomo napravili to, za kar bi običajno potrebovali celo stoletje," je dejal župan mesta Anatolij Pahomov. Soči je zato že nekaj časa eno samo ogromno gradbišče, ob gradnji olimpijskih prizorišč v Londonu celo eno največjih na svetu. Mesto mora dobiti povsem nove ceste in druge povezave, prenovili bodo vodovod, postavili elektrarne in naredili pristanišče za tovorne ladje. Ogromni posegi v okolje, ogromne spremembe za domačine.

Na mestu, kjer se bo kmalu bohotil olimpijski park, so porušili več sto hiš z vrtovi, na katerih je rasla vsa mogoča zelenjava, njihove prebivalce pa preselili drugam. V korist pristanišča so preprosto skrajšali plažo, hotele ob njej pa zaprli. Prireditelji obljubljajo, da bodo to najmanj razstresene igre do zdaj, saj bo od dvoran ob črnomorski obali do snežnih prizorišč v gorah le pol ure razlike. "Lahko se kopate v toplem morju v Sočiju, se preoblečete in po 24 minutah na vlaku ste že na smučanju," je navdušen Pahomov.

En kilometer ceste - 130 milijonov dolarjev?
Največji kos pogače bo sicer namenjen povsem novi cesti, ki bo obiskovalce in športnike popeljala od olimpijskega parka v središču obmorskega Sočija do pobočij Kavkaza, v Krasno Poljano, kjer bodo alpske tekme. Zaradi hribovitega terena bo na povezavi za več kot 20 kilometrov predorov in mostov, projekt pa bo stal 7,5 milijarde dolarjev. Natančneje, za kilometer ceste bo treba po trditvah nekaterih nameniti 130 milijonov dolarjev, kar pomeni, da bo to najdražja cesta, zgrajena kjer koli in kadar koli. A Kremelj je prepričan, da je ta povezava nujna za nadaljnji razvoj Sočija, zato z rublji ne bo varčeval.

Hokej, kaj je to?
Res je, da Kanadčani veljajo za največje navdušence nad hokejem, a tudi v Rusiji je ta moštveni šport izredno razvit. Napaka, v Sočiju ni. Mesto tako sploh nima profesionalnega moštva, kaj šele dvorane za hokej. Edina ekipa, mladinci Delfini iz Sočija, tako vadi kar v majhni telovadnici, ki bi bila primernejša za dvoranski nogomet. "Domačinom zaradi temperatur in okolja zimski športi nikoli niso bili blizu," pravi trener ekipe Andrej Žartovski, in nadaljuje: "Gre za prvovrstni paradoks. Vse prejšnje igre so potekale tam, kjer so imeli vsaj nekaj prizorišč že zgrajenih, Soči pa ima le en stadion in ničesar drugega."

Gradnja za prihodnost
To pa Moskve ne ovira v želji, da bi Soči v nekaj letih postal mednarodno poznano in priznano zimsko-športno središče. Morda še prej, saj bodo prvi objekti zgrajeni že prihodnje leto, zato bi se Soči kaj kmalu lahko znašel na seznamu prirediteljev različnih tekem. Pri projektu dela kar 16.000 gradbenih delavcev, Rusija pa obljublja, da bo brez težav vse dokončano v roku. "Olimpijski park bo imel še bleščečo prihodnost in bo postal jedro prenovljenega mesta, novega Sočija," pravi gradbeni delavec Murat Akmadijev. Po igrah nameravajo sicer olimpijski park spremeniti v prostor za rekreacijo, nekatere dvorane bodo postale konferenčni centri in nakupovalna središča, tri pa bodo preselili v druga, mnogo hladnejša mesta, saj bi bilo predrago v subtropskem podnebju vzdrževati ledene dvorane.

Ko bodo športniki, spremljevalci, novinarji in visoki gostje tako med 7. in 23. februarjem leta 2014 prebivali v Sočiju, bodo videli popolnoma drugačno sliko, kot se kaže zdaj. Vsaj tako upajo nekateri novinarji, ki so na lastni koži že občutili utrip Sočija, saj v njegovih hotelih le redki uslužbenci govorijo angleški jezik, nasmeh na njihovih obrazih pa je prej izjema kot pravilo.

"Soči nima nikakršnih izkušenj z zimskimi športi"
Kremelj se mora pri pripravah spopadati tudi s kritiki, ki opozarjajo na ukoreninjenost korupcije, slabo načrtovanje, brezbrižnost do okolja in domnevno kršenje medijske svobode, saj ruski novinarji o teh težavah le stežka poročajo. Eden najglasnejših kritikov je Boris Nemcov, nekdanji namestnik ruskega premierja, rojen v Sočiju: "Soči je najtoplejše mesto v Rusiji, ki nima infrastrukture in nikakršnih izkušenj z zimskimi športi, poleg tega pa ga tare še kup drugih težav, največja je korupcija, saj je vsakdo želel pristaviti lonček pri donosnih gradbenih pogodbah." Putin je sicer pred dnevi dejal, da vse poteka po načrtu in da bo do leta 2014 zgrajenih 207 takšnih ali drugačnih objektov, med njimi v središču Sočija šest dvoran z ledom.

Putin: Novi objekti bodo na najvišji ravni
Nesluten razvoj bo doživela tudi Krasna Poljana v kavkaških gorah, ki bo gostila tekmovanja v alpskem in nordijskem smučanju, bobu, sankanju in skeletonu, deskanju, biatlonu in smučarskih skokih. Nerazvito smučišče, ki se je do zdaj v medijih pojavilo le takrat, ko sta si predsednik Dmitrij Medvedjev in premier Vladimir Putin vsako leto privoščila en dan na snegu, bo leta 2014 to, kar je bil med igrami v Vancouvru Whistler. Rusi tako po hitrem postopku v Krasnaji Poljani postavljajo obsežen smučarski center, hoteli in druge kapacitete pa rastejo kot gobe po dežju. "Dejstvo, da moramo vse začeti z ničle, nam daje možnost, da bo vse zgrajeno na najvišji ravni," je prepričan Putin.

Soči je v Vancouver pripeljal 150 opazovalcev, ki so se učili od kanadskih kolegov. Ena najpomembnejših lekcij, ki so se jih naučili, je bila - imejte rezervne načrte v primeru težav z vremenom. "Seveda že stiskamo glave in razmišljamo o načrtu B, če vreme ne bo hotelo biti na naši strani," so dejali Rusi in se pohvalili, da razvijajo novo tehnologijo in tehnike delanja umetnega snega.

Okoljevarstveniki dobivajo sive lase
Zaradi velikih posegov v okolje so se dvignili tudi ruski okoljevarstveniki, ki so ogorčeni nad gradnjo olimpijske ceste od obale do gora in podobne hitre železnice, saj so prepričani, da je že obstoječa dvopasovnica med Krasnajo Poljano in Sočijem povsem dovolj, hkrati pa ne ogroža toliko reke Mzimte. Skrbi jih tudi poseg v gozdove okoli Krasnaje Poljane, saj bo proga za bob prizadela tudi bližnji narodni park, ki je zaradi največje alpske neokrnjenosti v Evropi uvrščen celo na Unescov seznam naravne dediščine.

A o vsem tem ruski novinarji le težko pišejo, saj jih oblast ne spusti blizu. "Preveč vprašanj je rešenih mimo javne razprave, uradniki pa ovirajo medije, da bi se dokopali do podatkov," je dejal Mihail Melnikov, novinarski strokovnjak iz Moskve. "Vsi veliki gradbeni projekti pomenijo tudi veliko denarja, ni pa nikakršna skrivnost, da so velike vsote v Rusiji povezane s korupcijo. Vsak novinar, ki piše o tem, veliko tvega."

Priložnost, da separatistična Abhazija opozori nase?
Ne gre pa pozabiti niti širšega območja, v katerem leži Soči, ki sicer sodi v krasnodarsko regijo, saj bi lahko z varnostnega vidika to morda zakuhalo kakšno neprijetnost. Soči namreč leži na precej nemirnem območju, le nekaj kilometrov severno od meje z gruzijsko separatistično pokrajino Abhazijo, v kateri ima Moskva nastanjenih več tisoč vojakov. Spomnimo, Rusi podpirajo Abhazijo in drugo gruzijsko nemirno pokrajino Južno Osetijo v boju za priključitev k Rusiji oziroma neodvisnost in so se z Gruzijo zaradi tega leta 2008 zapletli celo v vojno. A predsednik organizacijskega odbora za igre Dmitrij Černišenko pomirja: "Soči velja za najvarnejše rusko mesto, tukaj imata svoji poletni rezidenci tudi predsednik in premier."

Soči 2014 - nekaj, po čemer si bomo zapomnili Putina
Zaradi vsega napisanega nekateri - prepozno, seveda - opozarjajo, da bi bilo veliko preprosteje in ceneje, če bi namesto Sočija igre gostila prestolnica Moskva, ki že premore veliko kakovostnih prizorišč pa tudi infrastrukturo. A politični ugled Vladimirja Putina je postal tako neločljivo povezan z velikim projektom "Soči 2014", da vsakršni dvomi in razprava o tem sploh ne pridejo v poštev. "Putin verjame, da so igre njegov osebni projekt," je dejal Nemcov.

Putin je izredno ponosen na to, da mu jih je uspelo pripeljati v Soči, zato si želi, da bi bile igre njegova trajna dediščina. "Zato je pripravljen zapraviti neomejene količine denarja in spregledati vsa okoljska tveganja, samo, da bodo igre uspele," dodaja Nemcov.

Kritike so neizogiben del priprav
Vse skupaj se ne zdi prav obetavno, a vsi prireditelji se morajo v letih do samih iger ubadati z mnogimi dvomi, težavami in kritikami. Ali kot je predstavnica kanadskih prirediteljev položila na srce Rusom, ko so ti na zaprtju iger sprejeli olimpijsko zastavo: "Naj bo vaša koža zelo debela, kritike pa naj vas ne prestrašijo, saj so zelo koristne in vam bodo pomagale, da boste stvar naredili bolje in natančneje."

Anja P. Jerič
Prijavi napako
Komentarji
jebi_ga
# 05.03.2010 ob 09:36
Butast in pristranski članek, ki OI v Sočiju daje v nič še pred začetkom iger. Kar se temperatur tiče organizatorji verjetno ne bodo pripravili tekem v smučanju v centru mesta ampak na Kavkazu, kjer celo pada sneg, sicer ne bi imeli smučišč.

Ne vem zakaj podcenjujete vse kar prihaja z vzhoda? Kar spremljam OI so bile najslabše organizirane ravno te v Vancouvru, od letnih pa v Atlanti, torej ravno v državah, ki so vzorne, sprejemljive, oh in sploh in jim z velikim veseljem ližete k+++c.
help
# 05.03.2010 ob 09:32
No je, verejetno ne bojo večja katastorfa od telih sedaj, kjer so ljudje umirali in se lomili zaradi malomarnosti organizatorjev, kot v neki deželi 3. sveta.
SimZy
# 05.03.2010 ob 08:49
Anja Pavlič - zelo dober članek ste spisali!
carsko
# 05.03.2010 ob 09:11
škoda da je dubai v krizi, drugače bi lahko tam čez par let pričakovali zimske olimpijske igre :P
REDCRAB
# 05.03.2010 ob 13:50
To da bodo to najjužnejše ZOI ne drži popolnoma. Hiter pogled na zemljevid pokaže da je Sarajevo sicer kakih 10 km severnejše od samega Sočija. So pa prizorišča na Jahorini južno od Sarajeva, Krasnaya Polyana, pa je severo-vzhodno od Sočija, tako, da si naziv najjužnejšega mesta ZOI po moje zasluži Sarajevo, ali pa si ga lahko s Sočijem vsaj delita.

Mislim pa, da bodo Rusi organizirali nepozabne ZOI. Zanima me samo, kako bodo spremenili naravnanost turističnih delavcev, da se ne bodo obnašali več tako socialistično in bodo goste postregli z nasmeškom na obrazu. Podoben izziv imamo tudi v slovenskem turizmu.
Kar se tiče pa infrastrukture, pa si ne delam nobenih skrbi, saj se bodo Rusi hoteli pokazati v najboljši luči, pa naj stane kar hoče.

Soči bo postal biser Rusije. Geografske danosti so na njegovi strani. Priti v pol ure iz morja na smučišče je možno le v Sočiju, saj pri nas pot do Bovca zaradi slabe ceste rabiš do Kanina kako uro in pol.

Če bi se Slovenci znali zorganizirat, bi lahko ZOI gostili tudi mi.
ruscar
# 05.03.2010 ob 08:59
Bil, videl. Glede morja se strinjam kar se tice pa Krasne Poljane pa je vse OK .
http://sl.netlog.com/rusCar/photo/photoi
d=3894195&surr=0#photos
micius
# 05.03.2010 ob 08:08
Kruha in iger

Kadar so največji minusi v vseh blagajnah, se gradi predrage športne objekte za uživanje peščice izbrancev in zadovoljevanje množic (stadioni so mašine za MASS-TURBACIJO). Pri nas ni dosti drugače.
Staremu Rimu po takšnih političnih akcijah ni šlo več kaj dosti na bolje.
xpact99
# 05.03.2010 ob 08:11
Putina si bomo zapomnili kot novodobnega diktatorja, ne pa kot človeka, ki je zaslužen za organizacijo OI! Rusi stradajo in živijo v strahu! Če nimajo kruha, jim tudi igre ne pomagajo!
CaEdMoN
# 05.03.2010 ob 17:22
REDCRAB: A tko ko obmorski Vancouver misliš? :P
jebi_ga
# 05.03.2010 ob 12:56
Ja fajn bi blo, da bi Ishibajeva v kaksnem dresu ali vsaj miniču prižgala ogenj.
:cool2:
# 05.03.2010 ob 11:18
Odličen članek Anja, čista 10-ka! Hvala.
poomah1900
# 05.03.2010 ob 10:00
ruscar, ja gore so fajn, to je res. Tvoje fotke so me spomnile na čudovite bukove gozdove. Z zelo debelimi drevesi. Za razliko od Alp je tam na 2000 m še vedno gozd.
melanholik
# 06.03.2010 ob 22:50
bitrate
6. marec 2010 ob 12:39
Prijavi neprimerno vsebino
Za človeštvo na Zemlji ni več tehnoloških meja. Vse je možno, le denar je ovira.

Vancouver je bil pa organizacijsko katastrofa. Poden.

Ok, ne maram sicer igrat zdaj nekega apologeta, ampak kolkor sem jaz bral poročil, se je večina strinjala, da je Vancouver po odnosu in atmosferi zaostajal samo za Lillehammerjem. Zdaj jasno, kiksi so se dogajali, ampak kje se pa niso?
bitrate
# 06.03.2010 ob 12:39
Za človeštvo na Zemlji ni več tehnoloških meja. Vse je možno, le denar je ovira.

Vancouver je bil pa organizacijsko katastrofa. Poden.
noprou
# 05.03.2010 ob 15:02
Soči je severneje od Splita in malo južneje od Sarajeva. Strinjam se z REDCRAB-om glede delitve naziva
luxmundi
# 05.03.2010 ob 11:26
krasnaja = rdeča
krasivaja = krasna

.. ali se motim?

vsaj rdeči trg v Moskvi je krasnaja pločad hehe
ceski plehanec
# 05.03.2010 ob 11:16
Upam da bo Isinbajeva prižgala ogenj.
jebi_ga
# 05.03.2010 ob 10:53
melanhonik

ocenjujem jih na podlagi našega tiska, ki je glede tega verjetno bolj nepristranski, kot kakšen lokalen tisk. Jasno je, da nihče ne pljuva po svojih, zato tudi nima smisla pobirat vtisov v nekih lokalnih glasdilih.
Tudi proga za zlato lisico je vedno odlično pripravljena, čeprav je bila ene parkrat čisto temna, tako da nisi vedel ali smučajo po zemlji ali snegu.

Kar se pa OI tiče, pa nisem zaslednil kakšnih večjih negodovanj glede Aten in Pekinga, čeprav so tako Grki kot Kitajci znani, kot precej šlampasti
sportivko
# 27.01.2014 ob 10:25
Mater kakšn zemljevid ste objavl ...
leti
# 27.08.2011 ob 11:55
kok jih bo zeblo :))))
forest9
# 19.03.2010 ob 16:49
Sem bil lani v Sočiju in v Krasnaji Poljani. Definitivno bodo te OI zelo eksotične, Soči je nekakšen ruski "Monte Carlo", Krasnaja Poljana pa... vsekakor se vanjo vlagajo ogromne količine denarja in bodo vsi objekti zelo moderni... Upam samo, da bo organizacija dobra. Škoda pa da se delajo takšni posegi v naravo.
lo_pa_ta
# 07.03.2010 ob 22:24
huraaa
igre naj odpre putin :)
sejnik
# 05.03.2010 ob 18:22
eh, hotel sem napisati, da se mi ne zdi, da bi dajali Soči v nič, predstavili so pač (samo)pohvale in kritike, pa verjemi komur hočeš, oz. počakaj kaj se bo zgodilo
sejnik
# 05.03.2010 ob 18:21
@Super Mija - zaradi tega se bodo pa res zasekirali :)

Krasnaja=rdeča, pri Rdečem trgu je hec, da je bil poimenovan, ko je to pomenilo še približno isto kot v slovenščini, torej Lepi trg ali nekaj takega, do modernih časov pa je pridevnik že spremenil pomen in se povsem po naključju ujel z novim režimom.

@jebi_ga
meni se prav . Glede vzornosti OI je pa primerjava bolj težka, že lahko da je bil Vancouver najslabši, ampak edine ZOI v "nezahodnih" državah so bile sarajevske, pa še tiste pred današnjim obdobjem. Kitajci so naredili isto kot bodo Rusi - cela država je zmetala ogromno denarja, pa so imeli pravo organizacijo. Grki se pa v bistvu sploh niso izkazali kot organizatorji, pol stvari je bilo še nedokončanih, ko so se igre začele - reševal jih je le smisel za improvizacijo.
mokra_zofka
# 05.03.2010 ob 17:39
edolen ne smeš pozabiti na sqaw volley
REDCRAB
# 05.03.2010 ob 15:25
Nisem sploh gledal kam daleč. Samo do Sarajeva sem šel pogledat. Hvala za popravek edolen1!

Mogoče je pa avtorica želela povedati, da je Soči najnižje ležeče mesto, ki bo gostilo ZOI?
0 m n.m.v.
pavlica
# 05.03.2010 ob 15:23
Hvala za opozorila glede lege Sočija v primerjavi z drugimi prireditelji zimskih iger. Res je, Salt Lake City in Nagano ležita še južneje od Sočija.

Lep pozdrav, A. Pavlič, MMC
edolen1
# 05.03.2010 ob 15:04
Hmm, mogoče najjužnejše v Evropi, ampak samo odkar Slovenija nastopa (1992) imamo dve mesti, ki sta še južneje - Salt Lake City in Nagano (kar enih 800 km južneje, pravi Google Earth).. Tko da še zdaleč ni najjužnejše..
Bregas
# 05.03.2010 ob 11:05
ja, a ni krasnaja rdeča?
QIQI
# 05.03.2010 ob 10:24
Kaj je s to Gruzijo in OI?

Na prvi dan OI v Pekingu 08.08.08, se zapletejo v vojno.
Na prvi dan OI v Kanadi umre gruzijski sankač - eden najbolj odmevnih olimpijskih škandalov v zadnjih letih.
Zdaj bodo imeli OI na svojem dvorišču.
poomah1900
# 05.03.2010 ob 08:44
Bil, videl. Ena navadna svinjarija. Poleti je vroče, tudi +40, vlažno. Nobena vas nima kanalizacije, ampak se vse steka direktno v potoke in reke, ki se stekajo v morje. Če se kopaš na nepravem kraju, ima voda specifičen vonj. Promet je bolj ali manj stoječ. Skratka, če kdo želi iti v Rusijo naj gre na sever. Tam je lepše. Soči je Rusom zanimiv, ker je najtoplejši kraj v državi, to je pa tudi vse.
espero
# 06.03.2010 ob 16:01
Majhen test za velike mogočneže.Če se bo izšlo je pot odprta t.i vročim deželam.Tako lahko pričakujemo čez 20 let zimsko olimpijado v Dubaju.Zakaj pa ne ,če je mogoče.Vse je v denarju in prestižu.Tako bo tudi v Sočiju.
matevz77
# 05.03.2010 ob 10:46
krasnaya = čudovita ????

od kdaj pa je to tako?
melanholik
# 05.03.2010 ob 10:16
Ne vem zakaj podcenjujete vse kar prihaja z vzhoda? Kar spremljam OI so bile najslabše organizirane ravno te v Vancouvru, od letnih pa v Atlanti, torej ravno v državah, ki so vzorne, sprejemljive, oh in sploh in jim z velikim veseljem ližete k+++c.

Ej na podlagi česa to trdiš? Daj preberi si malo še kak tuj članek o teh igrah in videl boš, da jih večina javnosti ocenjuje zelo pozitivno.
KLIPAN
# 06.03.2010 ob 20:45
Za 14 dni športa bodo uničili na hektarje gozdov, reke, pregnali živali.....
Ob vseh teh naravnih katastrofah mi je najbolj čudno to, da se ljudje tem katastrofam čudijo.
Komaj čakam kakšen orkan, ki bo pometel kako miljonsko mesto in bo kakih 100000 žrtev, mogoče se bo takrat v glavah ljudi kaj spremenilo, čeprav močno dvomim.
cairns
# 05.03.2010 ob 11:19
Shackler

Katastrofa bo tudi svetovno nogometno prvenstvo v JAR.

Očitno šporni funkcionarji gledajo le na svojo osebno korist in ne na korist športnikov. Sicer pa je tudi pri nas isto. Za športnike denarja ni, za funkcionarje pa je.
noprou
# 05.03.2010 ob 08:21
mi pa živimo v transu
Super Mija
# 05.03.2010 ob 17:39
če bodo take kot te s Petro in Nodarjem jih bom skritizirala na svojem blogu na rtvslo.
mušica
# 05.03.2010 ob 19:00
Putin ruski Zoran Jankovič.Ni važno kdo bo plačal in NI važno ,če bo zarad tega narasla revščina samo ,da se stvar sveti .Iz lastnega žepa pa taki magnati itak ne dajo niti pare.Za njihove otroške želje zmeraj prej ali slej plača raja tako ali drugače.Kot v "dobrih" starih Titovih časih.
Shackler
# 05.03.2010 ob 08:18
Soči bo katastrofa olimpijade.
to sem začutil že zjutraj..:)
Zimske olimpijske igre
link
Kranjec prvi Slovenec po 22 letih v elitni sedmerici
20
2. marec 2018 ob 09:49 V zadnjih letih se z besedo doping največ povezuje Rusijo, zato ni presenetljivo, da so prav športniki iz te države zaradi dopinga na zimskih olimpijskih igrah izgubili največ medalj.
Več novic ...
Kazalo