Milan Kučan je končno razkril, komu bo namenil svoj glas. Foto: MMC RTV SLO
Milan Kučan je končno razkril, komu bo namenil svoj glas. Foto: MMC RTV SLO
Zoran Janković
Janković je državljane pozval, naj se udeležijo volitev in volijo z glavo in s srcem ter naj koaliciji SD-ja, Zaresa in LDS-a prispevajo 46 glasov. Foto: MMC RTV SLO
Komu glas Kučana in Jankoviča?

Kot je povedal Kučan, so mu blizu tako SD kot Zares in LDS, zato se je znašel v dilemi, koga podpreti. Glede na dolgoletno politično realnost pa se je nato odločil, da svoj glas nameni kandidatki Socialnih demokratov.

Ljubljanski župan je pozval državljane, da naj gredo na volitve in volijo z glavo in s srcem ter koaliciji SD, Zares in LDS prispevajo 46 poslancev. Programi teh strank so po njegovem mnenju združljivi, kombinacija vseh treh bo dala konkurenčnost gospodarstva in socialno državo, zagotavljajo pa tudi vračilo denarja Mestni občini Ljubljana.

Janković ponovil argumente za svoj nastop zoper Janšo
V svojem pozivu na volitve je župan še posebej izpostavil dve skupini: upokojence, ker meni, da so vrednote NOB-ja tako pomembne, da se z njimi ne da trgovati, in mlade, ki jih je pozval, naj volijo za svojo prihodnost. Poleg tega je ponovil argumente, zakaj nastopa proti vladi in premierju Janezu Janši.

Kot je dejal, bi bilo zanj veliko razočaranje, če bi katera od strank odstopila od dogovora o skupni koaliciji, vendar je prepričan, da se to ne bo zgodilo. Poudaril je še, da ga posamezni rezultati ne zanimajo, ker nobena stranka ne more sama oblikovati vlade, ampak se mora povezati. Dokončno bodo tako določili volivci.

Na napovedano podporo so se že odzvali voditelji treh strank z levice, pa tudi predsednik SDS-a. Kot je dejal Borut Pahor, gre v primeru Jankovića za uglednega politika, ljubljanskega župana, ki se je odločil za spremembe. Podobno meni Katarina Kresal, ki se Jankovićeve podpore veseli. Po besedah Gregorja Golobiča ljubljanski župan med ljudmi uživa zaupanje in je nosilec neke vrste nove politike.

Drugače pa meni predsednik SDS-a Janez Janša, ki je dejal, da se koalicije sklepajo šele po volitvah, edina uradna koalicija do zdaj pa je tista med SLS-om in SMS-om. Sedanje napovedi so le predvolilno govorjenje, nato pa bo "sledila ura resnice", meni Janša.

Zver: Levica očitno ni dovolj konsolidirana
Podpredsednik SDS-a Milan Zver pa je v odzivu na izjave ljubljanskega župana poudaril, da danes oblikovana koalicija levosredinskih strank pod okriljem Jankovića kaže, da levica ni dovolj konsolidirana in da se SD, Zares in LDS počutijo premalo suverene. To se po Zverovih besedah kaže tudi v tem, da imajo težave pri iskanju morebitnega mandatarja.

Sama koalicija se mu sicer ne zdi nič slabega, "v kolikor pa ta druščina nastopi z izključujočim odnosom do drugih strank, zlasti do najmočnejše stranke v državi, SDS, pa to nekoliko že spominja na stare čase, ko so v komunikaciji med političnimi akterji prevladovala razredno bojna izhodišča".

Zver: Jankovićeve izjave cenena kritika
Besede ljubljanskega župana, da je pod vlado Janeza Janša laž postala vrednota, da je vlada zamenjala kar nekaj nadzornikov in da se ime premierja pojavlja v vseh aferah po letu 1991, pa je Zver označil za "dokaj ceneno kritiko" in "banalne obtožbe, ki niso vredne nobenega komentarja".

C. R.

Komu glas Kučana in Jankoviča?