Buren odnos med vodjema zasedbe The Libertines, Carlom Baratom in Petom Dohertyjem, je usodno vplival na glasbo skupine. In na njen razpad. Foto:
Buren odnos med vodjema zasedbe The Libertines, Carlom Baratom in Petom Dohertyjem, je usodno vplival na glasbo skupine. In na njen razpad. Foto:
Pete Doherty
Britanski in tuji mediji so zadnja leta pozorno spremljali Dohertyjeve težave z mamili, zaradi katerih se redno pojavlja na sodišču. Foto: EPA

Doherty, ki se je zadnje čase v tabloidih pojavljal bolj zaradi težav z mamili in burne ljubezenske zveze s Kate Moss kot pa zaradi glasbe, je skupaj s Carlom Baratom in Johnom Hassallom nastopil na tiskovni konferenci v londonskem pubu.


Kot je znano, sta se Doherty in Barat leta 2004 sprla in skupina je razpadla, ugibanja o morebitni ponovni združitvi pa so ves čas polnila britanski tisk. Po razpadu skupine je Barat ustanovil zasedbo Dirty Pretty Things, Doherty pa Babyshambles.

Barat: "Pogrešal sem najboljšega prijatelja"
Libertinesi so posneli dva albuma, njihov prvenec Up The Bracket pa je požel veliko kritiške naklonjenosti. Kljub uspehu pa so glasbo, ki je večinoma plod ustvarjalnega sodelovanja dvojca Barat-Doherty, pogosto zasenčili notranji konflikti, ki naj bi najpogosteje izvirali iz Dohertyjeve odvisnosti od mamil, kar pa je Doherty zanikal in dejal, da je njegovo razmerje z Baratom pač zapleteno.

Viharno in goreče razmerje med glasbenikoma je bila bistvena sestavina njihove glasbe, še posebej do izraza je prihajala pri nastopih v živo.

V skupnem intervjuju, ki se je zgodil po omenjeni tiskovni konferenci, je Barat na vprašanje, kaj je v času, ko so bili njuni odnosi ohlajeni, pogrešal glede Dohertyja, povedal: "Pogrešal sem najboljšega prijatelja, ki bi me kljub vsem njegovim šibkim točkam razumel." Na isto vprašanje o Baratu je vidno ganjeni Doherty odgovoril, da je "Carla pač pogrešal".

Bodo napisali še kaj novega?
Po pisanju revije NME je skupina po pogovoru s predstavniki sedme sile spontano nastopila, zaigrali so priredbo klasike Georgia On My Mind in svojo pesem The Good Old Days s prej omenjenega albuma.

"Spet smo se združili, da bi igrali pesmi, ki jih ljudje želijo slišati. Dobili se bomo in igrali pesmi, na katerih se je v garaži nabiral prah. Ljudje jih želijo slišati, zato jim jih bomo dali. Igrali jih bomo, kot bi jih igrali zadnjič v življenju," je za NME povedal Barat.

Pa bodo ustvarili še kaj novega materiala? Barat je rekel, da bodo še kaj napisali, Doherty pa je dodal, da takih načrtov še nimajo: "Dovolj težko bo zvaditi že pesmi iz starih časov!" Barat je nato rekel: "Morda pa bomo, stari, bomo videli, kako bo." Nato je Doherty odvrnil: "Saj res, kdo ve. Ali ni to tisto, kar ljudje hočejo?"

The Libertines bodo avgusta nastopili na glasbenih festivalih v Readingu in Leedsu.