Kar 2.309.265 registriranih novih vozil prihaja iz koncerna Volkswagen, od tega je več kot polovica tudi pravih volkswagnov. Foto: M. Kr.
Kar 2.309.265 registriranih novih vozil prihaja iz koncerna Volkswagen, od tega je več kot polovica tudi pravih volkswagnov. Foto: M. Kr.
Dacia Dokker
Dacia uspešno raste in povečuje tržni delež tudi z uvajanjem novih modelov. Foto: M. Kr.

V Evropski uniji je bilo do konca septembra letos registriranih 9.000.629 novih osebnih vozil, kar je 3,9 odstotka manj kot v enakem obdobju lani.

Po podatkih Evropskega združenja izdelovalcev avtomobilov (ACEA) je bilo v 26 državah članicah Evropske unije, za Malto in Hrvaško podatki niso na voljo, septembra letos registriranih 1.159.066 novih osebnih vozil, kar je sicer za 5,4 odstotka več kot lani, ko se je število registracij ustavilo pri 1.099.468. Kljub rasti v septembru pa skupni desetmesečni rezultat ostaja pod lansko ravnjo.

Največja rast na Madžarskem, največji padec na Slovaškem
Odstotkovno je bil september najuspešnejši za trgovce z avtomobili na Madžarskem, kjer so registrirali 32,2 odstotka osebnih vozil več kot lani, najslabši pa za trgovce na Slovaškem, kjer so registrirali 30,6 odstotka manj avtomobilov.

Tako prvi kot tudi drugi trg sodita med manjše v Evropski uniji, kar pomeni, da sta na končni številčni rezultat imela le malo vpliva. Na Madžarskem so v devetih mesecih namreč registrirali 41.029, na Slovaškem pa 47.080 osebnih vozil. Za primerjavo je bilo v enakem obdobju na slovenskem trgu registriranih 39.821 avtomobilov. Slovenija pa je ena izmed redkih, natančneje osmih držav, ki devetmesečni rezultat vsaj statistično držijo nad lansko ravnjo. V Sloveniji je bilo letos v devetih mesecih registriranih 2,9 odstotka več novih osebnih vozil.

Dva največja v minus, tretji s plusom
Na skupen slabši rezultat trenutno še vedno najbolj vpliva manjše število registracij na največjem trgu v Evropski uniji, nemškem z 2.217.019 registriranimi vozili, lani jih je bilo za šest odstotkov več, natančno 2.358.798. S še večjim padcem števila registracij, za 8,5 odstotne točke, se soočajo trgovci na drugem največjem trgu v EU-ju, francoskem, končno povprečje pa vsaj malo bolj opazno popravljajo rezultati v Veliki Britaniji, saj so na tretjem največjem trgu registrirali 10,5 odstotka več novih avtomobilov.

Po številu vozil vodi koncern VW
Med posameznimi avtomobilskimi znamkami pa se je v Evropski uniji v prvih devetih mesecih najbolj povečala prodaja avtomobilov znamke Dacia. Registriranih je bilo 20,6 odstotka več avtomobilov te znamke, ki se glede na količino 175.234 vozil uvršča nekako v zlato številčno sredino. Sicer pa je rekorder po številu registracij koncern Volkswagen z 2.309.265 avtomobili, kar je sicer 3,4 odstotka manj kot v enakem obdobju lani, a še vseeno precej več kot drugi evropski avtomobilski koncern PSA z 1.120.809 registriranimi vozili in še večjim padcem, kar 11,3 odstotka, v primerjavi z lanskim letom.