Foto:
Foto:
Janša bi se po mnenju vprašanih na dveh področjih  izkazal bolje kot Rop.

Oktobrska meritev javnega mnenja je prinesla dva pričakovana zasuka. Podpora LDS-a je z 21 odstotkov padla na 15, podpora SDS-u pa se je s 17 dvignila na 24 odstotkov. Pri drugih strankah ni bistvenih sprememb.

Spremembe so se pojavile tudi pri zadovoljstvu z demokracijo. Delež zadovoljnih se je povzpel nad dvoletno povprečje in se z deležem nezadovoljnih izenačil na 45 odstotkih. Septembra je bilo z demokracijo zadovoljnih 38 odstotkov vprašanih, nezadovoljnih pa 56.

Rop in Janša izenačena
Medtem ko je septembra predsednik LDS-a Anton Rop veljal kompetentnejši od voditelja SDS-a Janeza Janše na vseh področjih (vzpodbujanje gospodarstva, uveljavljanje Slovenije v EU-ju, zmanjševanje nezaposlenosti in zagotavljanje socialne varnosti), se je oktobra pri zadnjih dveh bolje odrezal Janša.

Vprašani so delo sedanje vlade, na lestvici od ena do pet, ocenili s povprečno oceno tri. Pričakovanja glede prihodnje vlade so višja, saj je dobila povprečno oceno 3,36, kar 35 odstotkov vprašanih pa ji je namenila oceno štiri ali pet.