Audi A2 je postal za kupce zanimiv šele kot rabljeno vozilo, zato so se hitro pojavile govorice, da Audi pripravlja njegovega naslednika. Foto: Audi
Audi A2 je postal za kupce zanimiv šele kot rabljeno vozilo, zato so se hitro pojavile govorice, da Audi pripravlja njegovega naslednika. Foto: Audi

BMW je lani kot odgovor na mercedes-benz razreda B začel prodajati svojega prvega enoprostorca, serijo 2 active tourer. Letos bo sledil še sedemsedežni model serije 2 gran tourer. Konkurenčni Audi načrtov z enoprostorci za zdaj še nima.
Pri Audiju so dejali, da enoprostorci, s katerimi želi BMW privabiti v svoje salone družine, niso v njihovih načrtih, ki predvidevajo prodajo dva milijona prodanih enot na leto.
V Ingolstadtu bodo kljub spremembam, ki jih je lani uvedel veliki bavarski tekmec, vztrajali pri predstavitvah novih križancev, športnih terencev in športnih limuzin. Zanimivo je, da se BMW ni odločil ponuditi enoprostorca na ameriškem tržišču, saj naj bi bila za Američane nezanimiva, ker sta za njih premajhna.
Z A2 so se opekli
Audi bo imel v prihodnjih petih letih v svoji ponudbi že okoli 60 različnih modelov. Na vprašanje, ali se pripravlja naslednik modela audi A2, pa je šef razvoja pri Audiju Ulrich Hackenberg dejal, da bodo ta segment vozil prepustili sestrski znamki Volkswagen.
"Volkswagen ima pester nabor enoprostorcev, ki so zelo uspešni. Audi ima drugačen značaj, zato tovrstnih vozil trenutno ne vidimo v svoji modelni paleti," prav Hackenberg. Pri Audiju ne želijo tvegati. Model A2, ki so ga predstavili leta 2000, se je izkazal za neuspešen. Tudi zato, ker je bil izdelan iz lahkega in dragega aluminija, ki je zelo povišal njegovo nakupno ceno. Audi je proizvodnjo modela A2 ustavil že po petih letih.
A2 je popularen postal šele pozneje, kot rabljen avtomobil, zato so se hitro pojavile govorice, da naj bi v Ingolstadtu pripravljali njegovega naslednika. Hackenberg je priznal, da je eden od ljubiteljev modela A2, vendar je strošek izdelave preprosto previsok, da bi lahko zagotovili ceno, ki bi bila všeč množicam kupcev. Audi bo naslednje leto predstavil najmanjšega športnega križanca Q1.
"Trend je usmerjen proti malim mestnim križancem. To je naš cilj," pravi Hackenberg in dodaja. "Verjamemo, da lahko s tem pristopom dosežemo prodajne številke, ki smo si jih zastavili."