Tehnologija AirTouch vozniku omogoča, da vso svojo pozornost posveti cesti pred seboj ali pa mu nudi dodatne možnosti udobnega upravljanja, ko vozilo potuje v visoko avtomatiziranem načinu. Foto: BMW
Tehnologija AirTouch vozniku omogoča, da vso svojo pozornost posveti cesti pred seboj ali pa mu nudi dodatne možnosti udobnega upravljanja, ko vozilo potuje v visoko avtomatiziranem načinu. Foto: BMW

Pri BMW-ju so na zadnjem Sejmu zabavne elektronike CES v Las Vegasu predstavili tehnologijo upravljanja določenih funkcij vozila s pomočjo kretenj in jo pozneje letos že vgradili v svoj serijski model serije 7. Na začetku januarja bodo predstavili nov korak v tehnologiji upravljanja zaslonov v vozilih.
Pri BMW-ju podrobnosti skrivajo za predstavitev na sejmu v Las Vegasu (od 6. do 9. januarja 2016), ko bodo predstavili nove tehnologije, vključno s sistemom AirTouch - gre za sistem zaslona na dotik, ki se ga ni treba dotakniti.

Upravljanje brez dotikanja
V Münchnu so si zamislili intuitivno upravljanje razvedrilnih, navigacijskih in komunikacijskih funkcij s preprosto uporabo dlanskih kretenj. Tehnologija AirTouch s pomočjo številnih senzorjev omogoča, da se zaslon vozila upravlja kot zaslon na dotik brez dejanskega stika s površino. Senzorji zaznajo premik rok v območju med sredinsko konzolo in notranjim vzvratnim ogledalom in in s tem podpirajo tridimenzionalno upravljanje. Premikanje roke ali kretnja aktivira vsebinske površine na velikem panoramskem zaslonu. To voznikom ali potnikom omogoča, da spremenijo žarišče na površini velikega panoramskega zaslona. Preprosta potrditev izbere ustrezen menijski ukaz ali aktivira ikono.
Na levi strani volanskega obroča je nameščen skrit gumb AirTouch, ki je dosegljiv s palcem. Ko se menijski ukaz ali ikona aktivira, gumb posveti. Tudi potnik ima na voljo podoben gumb, ki je na bočni letvi v območju vrat. Potniki lahko s tem uporabljajo eno roko, da brskajo po meniju, z drugo pa hitro potrdijo želene vnose.
Inteligentno upravljanje menija AirTouch zmanjša število korakov, ki so potrebni za izbiro. Na primer ko se aktivira telefonska tipkovnica, sistem samodejno prikliče stike ali klicne sezname na zgornjo izbirno raven, tako da se klic lahko opravi le še z enim korakom.