Dizajn in razvoj 10. generacije civica so zaupali ameriškemu oddelku Honde, pri katerem pravijo, da bo to veličasten model. Foto: Honda
Dizajn in razvoj 10. generacije civica so zaupali ameriškemu oddelku Honde, pri katerem pravijo, da bo to veličasten model. Foto: Honda

Honda je kot presenečenje na svojem razstavnem prostoru na avtomobilskem salonu v New Yorku pokazala konceptno vozilo civic in s tem napovedala prihod 10. generacije legendarnega modela.
Japonci so ob razkritju koncepta namignili, da bo novi civic tehnološko najnaprednejši civic do zdaj, imel bo turbomotorje iz družine earth dreams, izdelan pa bo na novi platformi. Pri Hondi sporočajo, da bodo na voljo tako limuzina kot kupe in kombilimuzina, seveda pa ne bodo pozabili niti na športno različico civic type-R.
Dinamičen dizajn in nov turbomotor
Konceptni civic naj bi bil zelo podoben serijskemu modelu, ki ga lahko v prodaji pričakujemo prihodnje leto. Dizajn zaznamujejo agresivno oblikovani elementi, krajši previsi, avtomobil je širši in nižji, kolesa so širša, loki nad blatniki so poudarjeni, novi so LED-žarometi, prepoznavnost zagotavljajo tudi globoko vrezane in nižje linije za dovod zraka, na zračni reži ostaja prepoznavni logotip v obliki črke H.
"Naš cilj je bil narediti koncept, ki bo hkrati čustven in športen. Želeli smo ohraniti prepoznavnost modela, njegovo brezčasnost in enostavnost," je ob razkritju v New Yorku dejal šef oblikovanja pri Hondi Guy Melville-Brown.
V pogonski paleti bo med drugim 1.5-litski VTEC® turbobencinski motor z neposrednim vbrizgom in šeststopenjskim ročnim menjalnikom z zelo kratkimi prestavnimi razmerji v korist dinamične vožnje. Na izbiro bo tudi nov menjalnik CVT, za katerega pri Hondi pravijo, da je hkrati bolj športen in ekonomičen. Pri Hondi med cilji izpostavljajo, da bo civic postal vodilni v razredu na področju nizke porabe goriva, varnostnih tehnologij in asistenčnih sistemov.
Petvratno evropsko različico bo Honda izdelovala v Swindonu v Veliki Britaniji.