Hondin robot Asimo je rezultat skoraj treh desetletij ustvarjanja inženirjev pri Hondi, ki želijo s preučevanjem človeške anatomije robote čim bolj približati obnašanju človeka. Foto: Honda
Hondin robot Asimo je rezultat skoraj treh desetletij ustvarjanja inženirjev pri Hondi, ki želijo s preučevanjem človeške anatomije robote čim bolj približati obnašanju človeka. Foto: Honda

5.000 ljudi si je prišlo v Delavski dom v Trbovljah pogledati slavnega Hondinega robota Asima.
Asimo je plod 27 let razvoja in raziskovanj, ki jih je Honda namenila robotom. Asimo je v tem času postal zaščitni znak podjetja, ki je sicer bolj znano po proizvodnji avtomobilov in motociklov.
Razume angleško in japonsko
Pri Hondi stremijo k cilju, da bi v prihodnje roboti pomagali ljudem pri vsakodnevnih opravilih. S pomočjo vgrajene kamere prepoznava človeške obraze in se z njimi celo sporazumeva v dveh jezikih. Asimo je namreč sposoben osnovno komunicirati tako v angleškem, kot japonskem jeziku.
Kavo prinese v prvo nadstropje
Asimo je v Trbovljah, v sklopu festivala novomedijske umetnosti Speculum Artium, prikazal prinašanje kave, hojo po stopnicah, pokazal je kako teče in hodi z različnim tempom. Hodi tudi ritemsko, poskakuje na eni nogi, posebnost pa je vzpenjanje in spuščanje po stopnicah, saj se pred stopnico ne ustavi, pač pa elektronika že med hojo po ravnem preračuna in pošlje signal, kakšen bo naslednjih gib.
Lahko je tudi natakar. Robot je demonstriral, kako na ukaz odkoraka to točilnega pulta, sprejme pladenj, na katerem je kava, in ga previdno, s hitrostjo 1,6 km/h, odnese do stranke na mizo.
Dirigiral je simfoničnemu orkestru
Poseben dosežek je Hondi uspel pred kratkim, ko je Asimo uspešno opravil vlogo dirigenta in dirigiral simfoničnemu orkestru iz Detroita. S taktirko v roki je kot pravi dirigent premikal glavo in glasbenikom narekoval tempo z obema rokama, po koncu nastopa pa se je še priklonil občinstvu.