Johnny Herbert je na 165 dirkah v formuli 1 zbral tri zmage. Foto: EPA
Johnny Herbert je na 165 dirkah v formuli 1 zbral tri zmage. Foto: EPA
Johnny Herbert
Johnny Herbert (levo na fotografiji) danes dela na televiziji Sky Sport, veliko potuje in poroča o voznikih, o tem, kaj počnejo, kako se skupaj pripravljajo, kakšne težave imajo in podobno. Foto: EPA

Johhny Herbert je spisal eno od najbolj navdihujočih zgodb o ponovni vrnitvi na mesto vodilnega v svetu motošporta. Dirkač je leta 1991 po hudi poškodbi noge, ki je nakazovala na zaključek njegove športne poti, nepričakovano slavil zmago na eni najzahtevnejši vztrajnostnih preizkušenj v motošportu - dirki 24 ur Le Mansa.
Herbertovo dirkanje na tej zahtevni dirki je bilo izjemno, napor, ki ga je vložil vanj, pa ga je tako izčrpal, da na koncu ni zmogel priti niti do zmagovalnih stopničk.
Nihče ni računal na njih
V spominih na 22. junij leta 1991 je dejal, da verjetno ni nihče pričakoval, da bo njegova ekipa zmagala: "Nihče nas ni videl kot favorite, niti da bomo na stopničkah. Ampak kot ekipa smo imeli pravo mentaliteto, pohvalili smo se lahko z dobrim in zanesljivim dirkalnikom ter zanesljivo šasijo in zavorami. To pomeni, da smo imeli vse ključne sestavine, ki so nam omogočale, da smo šli do konca. Hkrati pa je imel Mercedes tehnične težave, kar je še olajšalo naš prevzem vodstva in tudi končno zmago."
Herbert si je v Brands Hatchu, leta 1988, v nesreči poškodoval obe nogi, zato je bila dirka za 24 ur Le Mansa še toliko bolj zahtevna preizkušnja. "Gre za tekmo, ki je zelo zahtevna celo za nekoga, ki je v polni fizični pripravljenosti, zato sem bil zelo vesel, da sem bil tako dobro pripravljen za tekmovanje. Vendar je bilo to, da sem zmagal, pravi šok. Zanimivo je tudi to, da je bila to pravzaprav moja prva 24-urna tekma."
Herbert je pojasnil, da je z nastopom na dirki sebi in drugim dokazal, da ni nekakšen pohabljenec, dirkač s hudo poškodbo, ki mu je spodletelo: "Ljudje so bili v dvomih, ali so moje noge res dovolj močne. To, da sem zmagal, mi je vlilo ogromno samozavesti in omogočilo nadaljnjo kariero v formuli 1. Bil je težak boj, vendar nisem nikoli obupal."
V sklopu akcije Great Fightbacks je bil Herbertov dosežek izbran za enega izmed največjih vrnitev v zgodovini motošporta: "Ta naziv mi predstavlja veliko čast, saj je bila tekma Le Mans pravi zgodovinski dogodek v motošportu, tudi zaradi poraza Mercedesa. Ljudje še danes govorijo o tej zmagi s spoštovanjem, in tudi ko se sam ozrem nazaj, vem, da je tisti dan oziroma noč izjemno vplivala na moje življenje."