Avtomobilnost

Poudarki

  • Mondeo kadilca na Otoku vreden 1.400 evrov manj od nekadilca
  • Nekadilci ne kupujejo kadilskih avtomobilov
  • Vonj po cigaretah se zažre v vse dele avtomobila
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 3.7 od 27 glasov Ocenite to novico!
Cigarete, pepelnik
Vonj po cigaretah se zažre tudi v prezračevalni sistem. Neprijeten vonj v vozilu je v vlažnem vremenskem obdobju še izrazitejši. Foto: BoBo
Kadilski avto
Nekateri trgovci z rabljenimi vozili niti ne želijo odkupiti avtomobilov kadilcev, saj so stroški s sanacijo vonja po cigaretah preveliki. Foto: MMC RTVSLO
Kadilski avto
Rok Florjanc se strinja s tem, da bi moralo biti pri rabljenih vozilih navedeno, da se je v njih kadilo. Foto: MMC RTVSLO

Dodaj v

Kadilski avtomobil je veliko težje prodati

Kajenje v vozilu
13. januar 2017 ob 06:17
Ljubljana - MMC RTV SLO

Kajenje znižuje vrednost vašega vozila. V oddaji Avtomobilnost smo se pozanimali, koliko se kajenje v vozilu pozna pri prodaji rabljenega avtomobila. Raziskave v tujini kažejo, da je avtomobil kadilca ob prodaji vreden veliko manj kot avtomobil, v katerem se ni kadilo.

Rabljena vozila prihajajo do prodajalcev vozil v različni kondiciji. Nekatera so boljša, druga slaba, spet tretja v zelo slabem stanju. Zadnja je treba obnoviti. Enako velja za avtomobil kadilca, če bi se želeli znebiti vonja po kajenju. "V tem primeru je strošek prevelik, vonja pa ne morejo prekriti niti različni razpršilci, vonjave in druge kemične snovi," pravi Rok Florjanc, vodja prodaje rabljenih vozil pri Das WeltAutu.


Se prepozna vozilo kadilca na prvi pogled? "Da, seveda. Če se že ne prepozna, se to zavoha. Dejansko vonja po cigaretah nikoli ne spravite ven iz vozila, tudi z različnimi čistili,“ pojasnjuje Florjanc, ki dodaja, da lahko v suhem vremenu še nekako zakrijemo vonj, ko pa v avtomobil prodre vlaga, na primer v zimskem, vlažnem obdobju, se ta vonj po kajenju spet pojavi. Snovi, ki bi ta vonj izničila, ni.

Smrdi celoten avtomobil
Prodajalec rabljenih vozil pravi, da se sicer lahko zamenjajo prevleke sedežev v vozilih, a se vonj zažre tudi v plastiko, strop, armaturno ploščo. "Če bi sanirali celotno vozilo, to ne bi bilo ekonomično," pravi strokovnjak in dodaja, da se po navadi nekadilci takoj obrnejo, ko vidijo, da se je v avtomobilu kadilo, kadilce pa to moti manj.

Florjanc se strinja tudi s tem, da bi moralo biti ob prodaji rabljenega vozila navedeno, da ga je vozil kadilec.

Avtomobil kadilca vreden manj
Raziskave, ki so jih naredili v Veliki Britaniji, jasno kažejo na to, da je avtomobil kadilca ob prodaji vreden veliko manj kot avtomobil nekadilca. Razlika je lahko ob enakem vozilu tudi več tisoč evrov. Konkretno so izračunali, da je ford mondeo 2,0 TDCI z letnico 2014, v katerem se ni kadilo, ob prodaji vreden 1.400 evrov več od enakega vozila, v katerem se je kadilo, razlika pri mercedesu E pa je že skoraj tri tisoč evrov.

Pri CAP Automotivu, specialistu za izračun vrednost vozil, izračune utemeljujejo s tem, da vonj po cigaretah odvrne številne kupce, zato imajo prodajalci rabljenih vozil s kadilskimi vozili velike stroške, ki vključujejo kemično čiščenje, čiščenje prezračevalnega sistema, zamenjavo tekstilnih prevlek, popravila zaradi poškodb od cigaretnih ogorkov …

V Veliki Britaniji so sicer prepovedali kajenje v vozilih v navzočnosti otrok. Kljub nasprotovanju kadilskih lobijev je zakonodajalcem uspelo dokazati škodljivost kajenja v majhnih, zaprtih prostorih. Zrak v avtomobilu je zastrupljen tudi v primeru odprtega okna in vključene ventilacijske naprave, navajajo pri Svetovni zdravstveni organizaciji.

V oddaji Avtomobilnost smo se o kadilskih avtomobilih pogovarjali s prodajalcem rabljenih vozil.

Gregor Prebil
Prijavi napako
Komentarji
Ori
# 13.01.2017 ob 06:53
Kaj pa avtomobil pesjak? Kjer so bivši lastniki vozili pse?
DrFunk
# 13.01.2017 ob 07:36
Kaj ste kadilci zdaj užaljeni? Tako pač je. Normalno da avto smrdi tudi po drugih stvareh, če so se prevažali npr. živali in je tudi v teh primerih avto manj vreden. V članku je tokrat omenjeno kajenje, ker je tudi najbolj pogosto.
GORILA
# 13.01.2017 ob 08:32
Kakšen neumen članek!
Pa saj nekadilci ne kupujejo rabljenih avtomobilov!
Oni toliko prišparajo zaradi nenakupa cigaret...
sunshine
# 13.01.2017 ob 07:26
Prižiganje cigarete med vožnjo - trenutek nepazljivosti, pa je nesreča tu. Prižgana cigareta pade iz rok - mrzlično iskanje se začne, pozornost za dogajanje na cesti v hipu blizu nule. In najbolj žalostno - videt, da kdo kadi poleg svojih otrok v avtu. A nikotin je močna droga in ko si enkrat zasvojen, se je težko upreti. :(
Shantorian
# 13.01.2017 ob 08:15
Sem šel na ogled enega rabljenega avta in je v njem smrdelo po čikih. Pa sem sem prodajalcu rekel: "Ne, hvala."

Kaki frajer.
Robida
# 13.01.2017 ob 07:45
Najhujši smrad v avtu je, če se ti po sedežih polije mleko in skisa še preden ti ga obdelajo z globinskim sesalcem.
Luka Novak
# 13.01.2017 ob 06:56
Raziskave, ki so jih naredili v Veliki Britaniji, jasno kažejo na to ...

, da so podatki za Slovenijo bolj ali manj neuporabni.

Je (pre) težko narediti raziskavo za slovenski trg ?

V Veliki Britaniji dobiš rabljen avto ugodneje, v nekaterih razredih nepredstavljivo ugodneje. Poglavje zase so teh. napake, poškodovana vozila (od tam se marsikateri slovenski odpad oskrbuje).
fritaja
# 13.01.2017 ob 08:50
Ko sem peljal avto na odpad, me še nikoli niso vprašali, ali je kadilski ;)
AM
# 13.01.2017 ob 07:51
Sem šel na ogled enega rabljenega avta in je v njem smrdelo po čikih. Pa sem sem prodajalcu rekel: "Ne, hvala."
fritaja
# 13.01.2017 ob 09:13
Milmar # 13.01.2017 ob 08:41
Roko na srce,sej so tudi kadilci manj vredni.Nekadilec bistveno več in bolj kvaliteto dela kot kadilec. Pa brez zamere kadilci tako pač je.

ROTFLOL
sunshine
# 13.01.2017 ob 08:02
No, škodljivost kajenja je nedvoumno dokazana že 70 let, tako da zakonodajalec tu ni imel ravno težav.
Po novejših raziskavah 2/3 kadilcev prezgodaj umre zaradi posledic kajenja!
Starejše raziskave pa so govorile o eni polovici... številke so vsekakor ogromne!
krog
# 13.01.2017 ob 07:35
Smesno se mi zdi to predpostavljanje nekadilcev,da smo vsi kadilci verizni, da kadimo povsod kjer ni izrecno prepovedano,torej v avtu, doma itd., da posledicno ogrozamo svoje otroke. In tudi ce v avtu vsake toliko casa kaksnega prizges (ne,ne pred otrokom-imamo razum), pri prodaji noben ne bo vedel,da je bil to avto kadilca. Govorim iz prve roke. Pustite nas pri miru ali pa popolnoma prepovejte cigarete, vse ostalo je pesek v oci.
GORILA
# 13.01.2017 ob 12:29
@kolnkista
Se strinjam, da lahko avto smrdi tudi po moškem švicu in postanem, če voznik nikoli ne vzame v roke cunje pa sprejčka al pa občasno namontira kakšen osvežilec.

...ker ženski švic pa neizmerno diši, a kako?
Adi H.
# 13.01.2017 ob 10:22
Čeprav sem relativno zmeren kadilec, v avtu nikoli ne kadim. Če sem na daljši vožnji, se raje ustavim in ga v miru prižgem. Kajenje je zame neke vrste ritual in res mi ne bi bil filing z vožnjo kvarit tega užitka.
fisherv
# 13.01.2017 ob 09:03
2017 je super leto za vse trenutne kadilce za nehati s kajenjem.

Članek daje še en zelo dober razlog, poleg že znanih 100.

Vsi, ki ste nehali, pa prosim za nasvet kako se tega najlažje lotiti.
GORILA
# 13.01.2017 ob 09:22
Kdo je sedaj bolj ekološki - kadilec, ki hodi peš, ali nekadilec, ki se vozi z avtom?
izo
# 13.01.2017 ob 12:43
aaa, še enkrat preberi. se strinjam s tem, kar hočeš povedat, ampak dejstvo je da, boš z zasvinjanim, zakajenim in poštempljanim avtom v kabini (verjetno bo tudi zunanjščina v skladu s tem) odvrnil vsaj 90% procentov kupcev, posledično tudi izgubil na vrednosti, sploh če se ti mudi prodat, ker bo treba spostit ceno ipd.
pa četudi bo mašina zglancana v nulo, imel zraven račune in štemplje servisov in ne vem kaj še vse. tako pač je, je že prodajelec v članku to povedal..
Ayrton79
# 13.01.2017 ob 12:28
Drugo dejstvo pa je, da je avto, ki si ga 12 let pedenal in nanj pazil vreden piškavih 10% več ko avto, ki je bil pri bajti, da je služil svojemu namenu (dokler sta oba tehnično izpravna seveda).
Se zdaj splača avto polirat in prat in glancat 2x na teden, da po desetletju dobiš 500€ več?
Ali je bolje, da je avto služi tebi?
pozitivc
# 13.01.2017 ob 09:03
Enkrat sem dobil službeni avto za verižnim kadilcem. Še pozimi sem se z odprtim oknom vozil
Pastafarian
# 13.01.2017 ob 20:53
Kadilski avtomobil je veliko težje prodati
Takšen avto nikoli ne bi imel, že tako požre veliko pregrešno dragega bencina, da mu bom pa še cigarete kupoval na petrolu za njegovo odvisnost, ni šans !
Merlot
# 13.01.2017 ob 11:24
@Adi H. Sva na istem! Sem pa pred cca 9 leti kupoval nov (rabljen) avto in se po ogledu na spletu odločil še za ogled v živo, avto naj bi bil odlično ohranjen. Ko pridem na ogled me je skoraj vrglo na rit, armaturka povsem požgana od ogorkov, prav tako sedeži, da o neznosnem vonju niti ne govorimo.

Sicer pa menim, da je treba kajenje v avtomobilu čimprej prepovedati. Pa sem kadilec!
fuckwad
# 13.01.2017 ob 09:27
Pa avto, v katerem se je veliko seksalo? Feromoni (+ seme?) se tudi zažrejo?
Olorin
# 13.01.2017 ob 08:19
Skupaj z avti?
Skippy
# 13.01.2017 ob 07:42
Velika večina ljudi pač ne zna brati raziskav (še posebej ne družboslovci), zato začnejo potem govoriti o izmišljenih rešenih življenjih. Isto kot jih ne bi nikjer našli glede onesnaženega zraka, sladkorja v hrani itd.

@sunshine
ker nepozornost na cestah povzročajo samo cigareti? Drugače pa v 99,9999999% primerov nepazljivosti ni nobenih nesreč.
mile952
# 13.01.2017 ob 09:52
@fisherv

# 13.01.2017 ob 09:03
Prijavi neprimerno vsebino 2017 je super leto za vse trenutne kadilce za nehati s kajenjem.

Članek daje še en zelo dober razlog, poleg že znanih 100.

Vsi, ki ste nehali, pa prosim za nasvet kako se tega najlažje lotiti.


prenehal sem kaditi pred 20 leti in nimam več problemov s tem. Pa da se razume, bil sem zasvojen s cigareto.

Za prenehanje s kajenjem s je potrebno najprej odločiti. Jaz sem se po nekajdnevni virozi z visoko vročino, ko teden dni nisem mogel kaditi. potem me je vročina minila in sem prižgal cigareto. Seveda se mi je pričelo motiti v glavi zaradi nikotina.in sem pomislil, zakaj ne bi kar nehal. In sem dal cigarete stran. Seveda sem po dnevu dveh dobil abstinenčne težave in sem spet prižgal, vendar sem zmanjšal dozo iz 20 po cigareto 2 n danj manj od prejšnjega dne. Kupil sem si žvečilni gumi Nicorete ali kako se že imenuje in sem namesto cigareta žvečil žvečilko. Zanimivo, ko dobiš nikotin, čeprav je v žvečilki, nimaš problemov z abstinenčno krizo ker ne pokadiš cigarete. Počasi sem v dveh tednih približno zmanjševal pokajene cgarete iz 10 na dan na nobenega, Na koncu, ko me je prijelo, da bi kadil, mi je zadostovala celo že prežvečeno žvečilka, ki ni imela več prisotnosti nikotina. In po mesecu dni me je zasvojenost s cigaretami popolnoma minila.

Sam ne stavim na takojšnjo prenehanje kajenja. mislim, da je bolj uspešno postopno zmanjševanje in potem popolna abstinenca od kajenja. Dejansko je vse v glavi. Ni pa to tak problem kot se predstavlja. Jaz stavim na postopnost, ne da takoj presekaš. Zanimivo, vsak kadilec bi se rad odvadil, pa ne ve kako. Naj poskusi tako kot sem jaz, morda bo delovalo. Pri meni je. Ne gre za čustveno navezanost na cigarete kot vsi mislijo, gre za fizično odvisnost. Te se pa ne rešiš samo tako, da rečeš, sedaj bom pa nehal kaditi pa bo šlo. Ne, telo moraš razstrupiti od nikotina, potem pa ni problema ne kaditi. Pa še to. Po prenehanju kajenja mora bivši kadilec zmanjšati vnos hrane najmanj za 10%, drugače se bo zredil. Za 10% se upočasni metabolizem in kilogrami se povečujejo.
ps11
# 13.01.2017 ob 09:50
Kot nekadilcu mi manj smrdi kadilski avto, kot avto od nekoga, ki ga nikoli nikoli nikoli ne čisti, mogoče enkrat letno praktično z metlo, da se pomete sedeže pa tepihe pa na hitro kaj posesa, avta nikoli ne zrači, vse zagiftano smrdi po človeku praktično. Se mi zdi, da je to hujše. V avtu še močnejši vonj kot v špajzi.
VanDame
# 13.01.2017 ob 09:45
Meni se zdi kajenje v avtu naravnost ogabno, sploh pa, če so v njem tudi otroci. Imam sosedo, ki ima do službe cca. 10 minut vožnje in si vsako jutro, ko gre na delo, v avtu prižge cigaret.
buco15
# 13.01.2017 ob 09:25
mah bedarije... avto pred prodajo peljem na globinsko ciscenje, ni vonja po cigaretih in ceno ima spet normalno, ciscenje pa me stane 50€
rokin
# 14.01.2017 ob 17:01
takoj se zavoha čike v avtu. tud sam vem da ga nebi kupu.
what?
# 14.01.2017 ob 00:36
@aaa:
1. Avto z luknjami od čikov z malo polomljene plastike na armaturki, s katerim sem brez ene okvare naredil preko 300.000
2. V nulo zglancan avto ki me je takoj po nakupu pošteno vdaril po žepu ker je bil za en drek servisiran


pocakas da najdes avto ki zadovoljuje vse pogoje.

ni teorije, da kupim kadilski avto, ali avto kjer so uporabljali tiste smrekice ipd. disave,
izo
# 13.01.2017 ob 13:41
kot sem rekel,m je pač tako, čeprav je tvoj primer bolj izjem, kot pravilo, sploh če kupuješ direkt od lastnike (vsi vemo, kakšne prakse se gredo trgovci rabljenih vozil).
izo
# 13.01.2017 ob 12:06
ne nam buče prodajati

mene vem, da bi konkretno odbilo, če bi zavonjal kadilski avto, po možnosti poln cigaretnih štempljev ipd (v bistvu to tudi pove veliko o lastniku in o vzdrževanju samega avta , ni toliko samo zaradi smradu ipd).

Zakaj pa so nekadilci zganjali takšno gonjo proti kajenju v lokalih? Bi si zgradili svoje kafiče, namesto da so se hoteli na vsak način polastiti smrdljivih kadilskih.


gonja je bil zaradi pasivnega kajenje, v katerega si bil prisiljen praktično kjerkoli je bil kakšen javni prostor ipd, ne samo lokali (kjer je recimo nnajbolj omembno, zahaja precej mladine, ki je še bolj občutljiva na vse skupaj). prepoved kajenje je bila ena najboljših, popravljam najboljše poteza, kar jih je sploj potegnila kakšna vlada moderne slovenije. koliko sem si jst želel, da tkarat, koo smo ga "srali" zunaj, da ne bi bilu tega smrado, rdečih oči ali pa vsaj kakšne ventilacije, pa se še zanalč okna blindirali ipd. najstnik pa seveda doma ne bo posedal ob vikendih najbrž (no, internet je tpo mogoče kaj spremenil, pa vendar).
kolnkista
# 13.01.2017 ob 09:54
Jaz bi prepovedal kajenje v avtu pa je. Vonja po cigaretih ne spraviš ven nikoli, to je dejstvo.
Sem pa nekoč kupil tudi rabljen avto od kmeta, pa nimam nič proti njim, ampak nisem mogel nikakor spraviti ven vonja po štali. Sicer ni bil to močan vonj ampak se ga je dalo zavohati.
Se strinjam, da lahko avto smrdi tudi po moškem švicu in postanem, če voznik nikoli ne vzame v roke cunje pa sprejčka al pa občasno namontira kakšen osvežilec.
kameničar
# 13.01.2017 ob 09:52
kadilci umirajo za posledicami kajenja, ostali ravno tako umrejo...
aaa
# 13.01.2017 ob 09:44
Jaz sem pa šel na ogled avta, ki je imel okoli pepelnika kar luknje od čikov po tapiseriji. In sem ga takoj kupil. Najboljši avto kar sem jih imel. Prek 300 jurjev brez enega defekta:)
buco15
# 13.01.2017 ob 09:27
ce pa avto po nekaj tednih zacne smrdeti ( ko ni vec vonja cistil) pa je to predvsem problem kupca... ko ga je kupil ni smrdelo :)
Sussudio
# 20.01.2017 ob 01:23
Po komentarjih se še kar vidi da smo zakajen balkan.
tsinamuh0
# 15.01.2017 ob 22:11
Zdajle lahko zaključimo to debato. V avtih se ne bi smelo kaditi:
1. ker gre za strupene pline (številne kancerogene), ki ostanejo na sedežih - temu se reče strokovno terciarno kajenje. (pogooglajte)
2. ker se s tem ogroža varnost v prometu in izpostavlja sovoznike zelo visoki koncentraciji strupov - veliko višji kot v najbolj onesnaženem mestu na svetu.
3. Zaradi teh povsem logičnih, normalnih navedb v članku so se mobilizirali številni tobačni plačanci-komentatorji - kot vedno(!) - in so skušali iz tega narediti debato o kadilcih in nekadilcih. To sploh ni tema članka. Ni vam uspelo, prozorni ste in precej intelektualno na ... stopnji. Torej, zakon o prepovedi kajenja v avtu v prisotnosti otrok ni sprejet, ker je notranje ministrstvo toliko zlobirano, da ni hotelo preverjati in kaznovati kajenja v avtih, tako kot to že počnejo pri mobitelih. Toliko o tem, kako varujemo otroke pri nas... Zdaj se ne sme izvajati nasilja nad njimi (seveda pravilno), lahko pa jih legalno zastrupljate (z dokazanimi kancerogeni). Čas bo tudi te stvari kmalu psotavil na svoje mesto.
mbvana
# 13.01.2017 ob 22:59
Jaz zelo slabo prenašam vonj po cigaretah, pa me to pred leti ni ustavilo, da ne bi od kolega, ki je bil verižni kadilec, kupil avto.
Avto je bil en sam velik pepelnik, celo med režami v armaturki je bilo moč najti pepel, zato sem ga peljal na kemično čiščenje za cca. 120 €. Dobil sem praktično neprepoznavno vozilo v katerem odtlej ni bilo niti duha, ne sluha, da ga je kdaj uporabljal kak kadilec.

Verjamem pa, da ima kdo povsem drugo zgodbo.
Ayrton79
# 13.01.2017 ob 12:28
Pa 500€ sem še velik povedal.
aaa
# 13.01.2017 ob 12:20
mene vem, da bi konkretno odbilo, če bi zavonjal kadilski avto, po možnosti poln cigaretnih štempljev ipd (v bistvu to tudi pove veliko o lastniku in o vzdrževanju samega avta , ni toliko samo zaradi smradu ipd).

Ni nujno. Moj avto je recimo vedno konkretno usran in nastlan. Pralnice ne vidi niti enkrat letno. Tam kjer je počohan ga ne dam nikoli popravit. Pa ne kadim. Kar se servisov tiče je pa vzdrževan vzorno.
Pistorius
# 13.01.2017 ob 11:09
Sami kul tipčki (brez njih bi bilo življenje bedno):
https://www.google.si/search?q=most+famo
us+smokers&biw=1716&bih=1052&
;tbm=isch&tbo=u&source=univ&
sa=X&ved=0ahUKEwjBw93F777RAhWIJMAKHc
3UDzQQsAQINQ&dpr=1
Janezski
# 13.01.2017 ob 09:57
Bemtiš, a nista una dva na tuji tv, kaj sta že, nekega mrtvega pujsa pustila v avtu na soncu nekaj dni, da je razpadal, pa sta na koncu tisti avto prodala?
zakrajšek
# 13.01.2017 ob 09:37
@mile952: Preživetvena starost se je v Sloveniji v zadnjih letih drastično zvišala, nenazadnje tudi na račun protikadilskega zakona.

Pazi malo, mile, kaj pisariš: tudi od smeha se lahko preživetvena starost drastično zmanjša.
Pa še to mi povej, ko si tako posvečen v teh rečeh: po kakšni metodologiji "znanstveniki" in statistiki ugotavljajo, kdo je zaradi česa umrl in koliko bi živel, če bi jedel to in ono, ne pa tega in tega, če bi bil v bolj ali manj stresni službi, če bi popil toliko ali toliko litrov vina, če bi živel v toliko ali toliko onesnaženem zraku in - če bi ob vsem tem pokadil toliko in toliko cigaret na dan - ali pa nobene? Prosim, z besedo na dan!
fuckwad
# 13.01.2017 ob 09:31
Aja, pa na squirterko (ufff, zlati časi) pozabu ...
Janezski
# 13.01.2017 ob 09:27
Ni res :). Kaj pa če rečejo, da ima kadilski avto minimalno prevoženih km :), ful je ohranjen, vse je bilo pred kratkim zamenjano, vse jermenje itd, generalka, itak reni uradni servisi, saj se te vidi po štemplih:), ...., pa sve je u odličnom stanju..., seveda prvi ali največ drugi lastnik, pa starejši ga je imel in ful pazil na avto,
zakrajšek
# 13.01.2017 ob 09:11
Velika večina ustvarjalnih in inteligentnih ljudi zadnjih dveh stoletij je bila kadilcev.
Agresivni nestrpneži iz vrst nekadilcev so praviloma raja. Pogled nanje je enako žalosten kot na zasvojenega verižnega kadilca. Obstajajo, če še ne veste, tudi zmerni in do nekadilcev obzirni kadilci. (Sam z največjim veseljem pokadim ca. 2 cigareti na dan - tako da nikogar ne motim.)
presenečen
# 13.01.2017 ob 08:48
Če so pa ceste tok zrukane, da morš kr enga pržgat. Al pa dva, ko slišiš novice da so zafural prenekatere firme ;(
Hik
# 13.01.2017 ob 08:42
Zakaj pa so nekadilci zganjali takšno gonjo proti kajenju v lokalih? Bi si zgradili svoje kafiče, namesto da so se hoteli na vsak način polastiti smrdljivih kadilskih.
Hik
# 13.01.2017 ob 08:28
aci7

A dizla?
Kazalo