Število smrtnih prometnih nesreč v ZDA upada, razmerje umrlih med moškimi in ženskami pa ostaja enako. Foto: MMC RTV SLO
Število smrtnih prometnih nesreč v ZDA upada, razmerje umrlih med moškimi in ženskami pa ostaja enako. Foto: MMC RTV SLO

Ameriška agencija za prometno varnost NHTSA v svoji raziskavi ugotavlja, da je leta 2012 v prometnih nesrečah v ZDA umrlo dvakrat več moških kot žensk.
Leta 2012 je v prometnih nesrečah v ZDA umrlo 23.808 moških in 9.733 žensk. Pri NHTSA veliko razliko pripisujejo predvsem dejstvu, da moški z avtomobili prevozijo več kilometrov kot ženske.
Raziskava kaže tudi to, da je veliko bolj verjetno, da bo pod vplivom alkohola ali drugih nedovoljenih substanc, za volan avtomobila sedel moški. Kar četrtina vseh umrlih moških je bila vinjena, medtem, ko je bilo žensk, ki so vozile pod vplivom alkohola in umrle 15 odstotkov.
Najbolj nevarno med polnočjo in tretjo zjutraj
Analitiki dobro plat v alkoholni zgodbi vidijo v velikem padcu usodnih nesreč, povezanih z vinjenostjo za volanom. Če je bil alkohol še leta 1982 vzrok za 48 odstotkov smrti v prometnih nesrečah, se je do leta 2012 ta številka znižala na 31 odstotkov.
Študija tudi ugotavlja, da največ voznikov umre med polnočjo in tretjo uro zjutraj. Velika večina umrlih ali teže poškodovanih v prometnih nesrečah je bilo voznikov avtomobilov (63 odstotkov), sledijo sopotniki v avtomobilih (27 odstotkov), motoristi (štirje odstotki), pešci (trije odstotki) in kolesarji (dva odstotka).
Na 100.000 prebivalcev je največ smrti ali težjih poškodb pri mladih ljudeh, starih od 21 do 24 let, najmanj smrti je pri otrocih, starih med pet in devet let, najmanj težjih poškodb pa pri otrocih, mlajših od pet let.
Druga raziskava, ki so jo naredili pri Ameriškem združenju avtomobilistov (AAA), razkriva, da število prometnih nesreč, v katerih so kot vozniki sodelovali najstniki, upadlo. Zanimiv podatek je, da je največ nesreč, ki jih povzročijo najstniki v poletnih mesecih. Takrat so udeleženi v 43 odstotkov več nesreč kot v preostalem delu leta.