Športni karavan ima elektronsko omejeno najvišjo hitrost na 250 km/h. Foto: Seat
Športni karavan ima elektronsko omejeno najvišjo hitrost na 250 km/h. Foto: Seat

Seat je svojega najhitrejšega karavana, leona cupro ST, ki se lahko pohvali kot najhitrejši karavan na Severni zanki Nürburgringa, javnosti pokazal na letošnjem srečanju ob Vrbskem jezeru v Avstriji.
Seat je iz španskega Martorella v 1.515 kilometrov oddaljeno Ribnico ob Vrbskem jezeru poslal pet posebnih izvedb leona.

Španski dirkač Jordi Gené je z leonom cupro ST s sprednjim pogonom Severno zanko Nürburgringa prevozil v rekordnem času sedem minut in 58 sekund. "To je bil neopisljiv občutek – iztisniti najboljšo moč iz vozila in biti prvi, ki je dosegel ta rekord," je povedal Jordi Gené.

Športni karavan ima elektronsko uravnavano prečno zaporo na sprednji premi iz leona cupre in šeststopenjski ročni menjalnik. Na 34. GTI srečanju je bil karavan predstavljen tudi s posebnim paketom black, ki prinaša sivo barvo, 19-palčna aluminijasta platišča, 4-batne visokozmogljive zavore brembo in stranske pragove v barvi vozila. Pod motornim pokrovom je prisilno polnjeni dvolitrski bencinski agregat TSI z močjo 206 kilovatov in 350 Nm navora.
Posebne barvne izvedenke
Že tradicionalno je Seat na srečanju ob Vrbskem jezeru predstavil tudi najekstremnejšo izvedbo leona. Avstrijski dirkač Mario Dablander, ki nastopa na dirkah za pokal Seat Leon Eurocup 2015, je razstavil svojega leona cup racerja.
Seat je predstavil še dve prav posebni vozili v barvah dinamično siva in nevadsko bela. Za vizualno presenečenje je poskrbel leon SC cupra, opremljen z barvnim paketom performance orange. Izvedba s tremi vrati in oranžno lakirano mrežo hladilnika, barvno usklajenimi ogledali in v oranžni barvi obdelanimi platišči poudarja športnost, lakiran pa je s sivim univerzalnim lakom. Visokozmogljivi zavorni sistem skupaj z 19-palčnimi aluminijastimi platišči in stranskimi pragovi poskrbi za atraktiven videz.

Tak je namen tudi modela leon 5D cupra. Koncept v nevadsko beli barvi skupaj s paketom black line modelu daje oseben pridih. Magnet za oči so sprednje vstopne letve, stranska usmernika zraka na zadku in 19-palčna aluminijasta platišča v visokosijajni črni barvi.