Foto:
Foto:

Znano je, da obstaja povezava med dušikovim dioksidom in nekaterimi težavami z dihali, a področje vpliva omenjenega plina na kožo še ni raziskano, čeprav se kaže tesna povezanost med okoljsko povzročenimi težavami z dihali in okoljsko induciranim staranjem kože.

V raziskavi, ki jo je s svojo skupino vodila Anke Hüls na raziskovalnem inštitutu v Leibnizu, so preučevali dve večji skupini žensk v Nemčiji in na Kitajskem. Nemke, zajete v raziskavo so stare v povprečju dobrih triinsedemdeset let in so povprečno dve in pol uri dnevno izpostavljene soncu. Približno petina od 806 Nemk v skupini je kadilk. Skupina Kitajk, ki je bila preiskovana, je v povprečju mlajša, saj so v povprečju stare devetinpetdeset let. Sončevi svetlobi so izpostavljene dnevno v povprečju uro dlje kot Nemke. Tudi v tej skupini je petina opazovanih oseb kadilk. Pri uporabi zaščitnih sredstev pred UV-sevanjem prednjačijo Nemke, saj zaščitne kreme uporablja več kot polovica, medtem ko kreme uporabljajo zgolj štirje odstotki Kitajk.

Potrdili vpliv NO2 na količino starostnih peg
Raziskava sicer ni pokazala povezave med tvorbo peg na dlani in podlakti, a so znanstveniki statistično potrdili, da je povečana količina starostnih peg na obrazu povezana s povečano koncentracijo dušikovega dioksida. Ugotovili so namreč, da zaradi povečanja koncentracije dušikovega dioksida za deset mikrogramov na kubični meter nastane približno 25 odstotkov več peg na obrazu. Znotraj raziskave so potrdili tudi tezo, da ima na količino tvorjenih peg dušikov dioksid večji vpliv kot koncentracija trdnih delcev.

V urbanih okolji so glavni viri dušikovih oksidov promet, individualna kurišča in termoenergetski objekti, ki uporabljajo za gorivo premog. Večinski delež izpušnih plinov predstavlja dušikov oksid, ki postopoma oksidira v dušikov dioksid. Oksidacijo v dušikov dioksid pospešuje tudi ozon, a se posledično manjša količina ozona, zato ne gre zanemarjati vpliva dušikovih oksidov na okolje in zdravje ljudi. Količina dušikovih oksidov v izpušnih plinih avtomobilov se je v zadnjih letih znižala, a ne gre zanemariti dejstva, da se je količina prometa močno povečala.