Avtomobilnost
(5)

Poudarki

  • Uber razmišlja tudi o zračnih prevozih
  • Dostopna letalska taksi storitev že čez 10 let
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 3.3 od 7 glasov Ocenite to novico!
false
Uber meni, da bi se lahko cena letalskega taksija primerjala s kopenskim. Foto: Uber

Dodaj v

Tudi Uber želi v zrak

Koncept dostopnega letalskega prevoza
12. november 2016 ob 15:49
San Francisco - MMC RTV SLO

Ponudnik prevozov prek aplikacije na pametnih telefonih Uber poleg klasičnih prevozov in prevozov z avtonomnimi avtomobili želi tudi v zrak. A, seveda, na svoj način.

Uber je z aplikacijo, ki mimo ustaljenih pravil taksističnih služb takoj poveže iskalce in ponudnike prevozov, osvojil svet. Ta med drugim v Združenih državah Amerike testira prevoze s samovoznimi avtomobili, a - kot kaže - ne bo ostal le pri tem.

Pred kratkim je namreč predstavil program Uber elevate, v katerem opisuje način potniškega prevoza z letali VTOL (vertical take-off and landing), ki omogočajo navpično vzletanje in pristajanje ter lahko pozitivno vplivajo na promet v mestih, ki se dnevno spopadajo z zastoji.

Podjetje ne načrtuje lastne proizvodnje, temveč se želi v ta namen povezati z avtomobilsko in letalsko industrijo ter z vladnimi in zakonodajnimi organi. Ob tem meni, da bi bila lahko uporaba letal v prihodnosti še cenejša od trenutnih storitev na tleh.

Po sprejemljivi ceni, a veliko hitreje
Po Uberjevih izračunih bi polet iz Marine v San Franciscu do 70 kilometrov oddaljenega San Joseja stal 129 ameriških dolarjev oziroma 117 evrov. Ista pot s prevozom uberX stane 111 dolarjev. Bistvena razlika pa je v času potovanja, saj bi z letalom VTOL le-to trajalo 15 minut, medtem ko s prevozom uberX danes traja eno uro in 40 minut.

Uber pa ni edini, ki razmišlja o letalskih prevozih namesto klasičnih taksijev. Pred kratkim je Airbus predstavil koncept avtonomnega električnega letala vahana.

Obe zamisli sta nedvomno zelo ambiciozni in prinašata ogromno izzivov, tako na tehničnem kot na zakonskem in finančnem področju. A kljub temu pri Uberju upajo, da bodo letalski prevozi postali del njihove redne ponudbe že v prihodnjih desetih letih.

Borut Fakin
Prijavi napako
Komentarji
Tomasz Kuszczak
# 12.11.2016 ob 16:57
Kdor da prek 100 € za 70 km vožnje si verjetno lahko privošči že privat helikopter. Običajnim smrtnikom za takšne razdalje zadostujejo vlaki in avtobusi, ki stanejo okoli 5 €.
yowie
# 12.11.2016 ob 23:04
@kreden2
Kot je bilo jahanje na konjih brez zaščite in vožnja s prvimi avtomobili...raje recimo trenutno ni mogoce, v prihodnosti pa vsekakor (razvoj gre res ekspresno naprej, na vseh področjih)
gola-resnica
# 12.11.2016 ob 18:52
vsekakor se vidi trend, kam gre vse to.
zares zivimo v prihodnosti. madona, to bo vse mogoce se prej kot v desetih letih...
kreden2
# 13.11.2016 ob 20:22
Vsekakor nekoč v prihodnosti ... samo dokler bodo ICAO standardi taki kot so, to ne bo hitro, vsaj upam da ne. Certifikacija letalnika, ki opravlja prevoz ljudi traja zelo, zelo dolgo. Tako dolgo da je, ko pride na trg, najmanj pet generacij za telefoni v trgovini. Seveda za razliko od letal, telefoni zagorijo sami od sebe. Za informacijo, računalniški sistemi v najmodernejšem letalu danes zaostajajo več kot deset let za PCji v trgovini. In če upoštevamo, da je življensko obdobje letala najmanj 20 let, pri čemer prevoznik prvih deset let ne nadgrajuje sistemov, je danes računalniška tehnologija povprečnega letala stara med 20 in 30 let. Ne se jeziti, samo proizvajalci letal si ne morejo privoščiti, da potniki gorijo ali padajo z neba.
Ko bo čas, pride tudi avtonomen prevoz, samo takrat verjetno polovico človeštva ne bo več delalo za preživetje.
Tehnološko bo to mogoče čez par let, to opravljati varno za potnike, pa kdo ve?
kreden2
# 12.11.2016 ob 22:08
Dokler veljajo tako visoki varnostni standardi v letalstvu, ni varijante. Vsak ki se poklicno ukvarja z letalstvom ve, da je to spet kar nekaj. Nikoli ne bo zračnega prevoza s poceni letalniki. Šibki motorji so v zraku smrtno nevarni.
Kazalo