Prvi album Od višine se zvrti je izdal leta 1986 s skupino Martin Krpan. Foto: BoBo
Prvi album Od višine se zvrti je izdal leta 1986 s skupino Martin Krpan. Foto: BoBo

"Kamor koli je odložil svoj klobuk, je zrasla pesem. Klobukov je bilo mnogo, pesmi še več." To je zgodba o prekmurskem legendarnem glasbeniku, ki prav danes praznuje svoj 60. rojstni dan.

Okrogli jubilej je Vlado proslavil z odprtjem razstave klobukov, znanih s koncertov, videospotov, nastopov na televiziji in tudi tistih vsakdanjih, kar bo na ogled do 5. decembra v veliki sprejemni dvorani Cankarjevega doma.

60-letnico je Kreslin zaznamoval tudi s trojnim albumom Čarobnice in pesmijo Tisti bejli grm v duetu z očetom Milanom. 2. in 3. decembra pa pripravlja še tradicionalni koncert Čarobnice, na katerem bo gostil Male bogove, Beltinško bando in druge glasbene prijatelje.

Obudil slovensko ljudsko glasbo
Slovenski kantavtor se je rodil 29. novembra 1953 v Beltincih. Svojo glasbeno kariero je začel leta 1970 kot bobnar v skupini Apollo. Sledili sta zasedbi Špirit group (1973) in Horizont (1975-1978). Leta 1980 je zmagal na Slovenski popevki s skladbo Dan neskončnih sanj. Tri leta pozneje se je priključil skupini Martin Krpan, ki je po nastopu z Bobom Dylanom leta 1991 razpadla.

Kreslin se je nato z Beltinško bando posvetil ljudski glasbi in povzročil pravi preporod etna na Slovenskem. Sčasoma se je vrnil k avtorski glasbi z zasedbo Mali bogovi. Je avtor vseh besedil, ki jih je uglasbil sam ali pa v sodelovanju s skladateljem in kitaristom Mirom Tomassinijem, s katerim sodeluje od pesmi Tista črna kitara leta 1985.