Novo mesto slavi cviček in se spominja Lojzeta Slaka. Foto: BoBo/MMC RTV SLO
Novo mesto slavi cviček in se spominja Lojzeta Slaka. Foto: BoBo/MMC RTV SLO
Lojze Slak
Lojze Slak je bil legenda slovenske narodno-zabavne glasbe, mojster diatonične harmonike, avtor večine skladb in vodja skupine Ansambel Lojzeta Slaka. Bil je tudi navdušen planinec, zelo rad pa se je ukvarjal tudi s svojim vinogradom na Trški gori, kjer je prideloval sortni cviček. Foto: BoBo
Cviček
Dogajanje na Dolenjskem se bo vrtelo okoli cvička. Foto: BoBo

41. tradicionalna prireditev je preselila k "drugemu domu" pokojnega ambasadorja cvička - Lojzeta Slaka.

Trška gora bo dva dni združevala vse ljubitelje cvička, ki so se leta in leta zbirali na Glavnem trgu. A letos temu ni tako. Glavni razlog za spremembo lokacije so prometne zagate, ki bi zaradi obnove in zapor na bližnji Kandijski cesti v Novem mestu nastale ob zapori Glavnega trga.

To pa pomeni, da bodo obiskovalci še bližje startu in cilju drugega pohoda Po Slakovi poti, ki bo na sporedu jutri. In na katerem Zveza društev vinogradnikov Dolenjske, pričakuje več tisoč udeležencev z vseh koncev Slovenije.

"Slaka je v Slovenijo absolutno vlekla Trška gora, cviček in Dolenjska," je pred velikim koncertom v spomin Slaka, ki je potekal v dvorani Stožice pod naslovom Njegove pesmi živijo naprej, dejal član Tria Slak Janez Hvale. "Njegov vinograd in zidanica sta bila njegova druga ljubezen. Tu je imel številne prijatelje in pridelava cvička je bila absolutna njegova ljubezen. To je tisto, kar ga je vleklo v Slovenijo, čeprav je imel cel kup ponudb za tujino. Ampak Dolen'ca ne boš spravil deset metrov stran od cvička," je še dejal v šali Hvale.

Jutri bodo tako po končanem sedemkilometrskem pohodu Po Slakovi poti, ki vodi po obronkih Trške gore, na njenem vrhu slovesno odkrili spominsko ploščo slovitemu dolenjskemu harmonikarju.

"Jaz sem bil poleg njega na nastopih zadnjih nekaj let in lahko rečem, da ni bilo kraja ne na Primorskem, ne v Prekmurju, Štajerskem ali Gorenjskem, da ne bi imeli cvička. Je tudi kultiviral slovenski vinski okus, da so tudi Primorci včasih spili kakšen kozarček cvička. Tudi kar se tega tiče je bil ambasador cvička po Sloveniji," je še pojasnil Hvale v pogovoru za MMC.

Petek in sobota v znamenju cvička
Prav tako bodo jutri izbrali tudi novo cvičkovo princeso in se zabavali ob zvokih harmonike in kozarčkih cvička že od 14. ure naprej. Teden cvička je tudi letos odprla povorka vinogradnikov, ki so se sprehodili popoldne skozi znano novomeško nakupovalno središče v bližini Trške gore in od tam nadaljevali pot do prizorišča na bližnjem Bajnofu.
Tam so 41. teden cvička uradno odprli, podelili velike zlate medalje nagrajenim vinogradnikom, kronali Roberta Jarkoviča iz Gadove peči za letošnjega kralja cvička, za njegove ambasadorje pa bodo razglasili Petra Brcarja, Franca Martinčiča in Ivana Pungerčarja.