Družabna kronika
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 4.0 od 16 glasov Ocenite to novico!
48. Pivo in cvetje
48. prireditev Pivo in cvetje je v polnem razmahu. Foto: MMC RTV SLO
Oko
Četrtkov večer je na velikem odru tik ob reki Savinji ogreval Trio Oko. Foto: MMC RTV SLO
Tinkara Kovač
Manjkala ni niti Tinkara Kovač. Foto: MMC RTV SLO
Manouche
Za razgibane ritme so znova poskrbeli Manouche. Foto: MMC RTV SLO
Gov't Mule
Osrednji zvezdniki četrtkovega programa so bili člani zasedbe Gov't Mule. Foto: MMC RTV SLO
48. Pivo in cvetje
Pestro dogajanje se je začelo v Laškem že v popoldanskih urah. Foto: MMC RTV SLO
48. Pivo in cvetje
Manjkalo ni niti izbranih kulinaričnih dobrot. Foto: MMC RTV SLO
48. Pivo in cvetje
Zabava se je na koncu večera preselila v vse kotičke mesta. Foto: MMC RTV SLO

Dodaj v

Foto: Ob Savinji je mesto, kjer se svet ustavi in pivo teče v potokih

MMC na 48. prireditvi Pivo in cvetje
13. julij 2012 ob 19:03
Laško - MMC RTV SLO

Mesto ob reki Savinji s komaj 3.600 prebivalci - kot veleva tradicija - znova praznuje. 48. prireditev Pivo in cvetje je znova napolnila mestno jedro z obiskovalci iz vse Slovenije, hkrati pa ga očistila vsakodnevnega vrveža.

Petdnevnemu prazniku primerno Laščani ne praznujejo sami. Čeprav - kot priznavajo domačini - je z leti vedno manj cvetja, pa so tudi letos domačini poskrbeli, da obiskovalec v njihovem kraju ne ostane suhega grla, saj je na vsakem koraku pohajkovanja po Laškem dosegljiva osvežitev v obliki hladnega laškega piva (za katerega morate odšteti dva evra) in drugih osvežilnih napitkov.

MMC je prireditev obiskal sinoči v večernih urah in se že takoj na začetku priključil promenadnemu vrvežu po ulicah Laškega. Z mažoretkami obdana godba na pihala je dnevno dogajanje popeljala v veseljaško-glasbeni večer. Medtem ko se je na drugi strani Savinje (na strani železniške postaje) vrtelo panoramsko kolo in so se bleščale luči iz manjšega zabaviščnega parka, je drugo stran okupirala glasba, ki se je širila s treh velikih odrov po mestu ter iz manjših šotorov in improviziranih didžejevskih postojank.

Prav vsak je lahko prišel na svoj račun - ob zvočni kulisi znanih narodno-zabavnih viž pod šotorom, kjer so se "krepile" moči za nočno dogajanje, ali s sprehajanjem po ulicah, kjer je na enem koraku odmevala serija klubskih uspešnic, na drugem pa si lahko že uzrl "terasa bend" s klaviaturami v ozadju in pevko v ospredju, kako je nagovarjala krog okoli sebe z besedami: "Za stare čase Novih fosilov!"

V mestnem jedru, kjer oživi več kot 26 manjših in večjih gostinskih prostorov in so kulinarične dobrote (hitre prehrane) v vsakem kotu, pa obiskovalca vse poti vodijo do treh večjih odrov, kamor so letos organizatorji znova povabili znane domače in tuje glasbene skupine.

Bluzovsko-rockerski večer tik ob Savinji
Sinoči smo svojo pot začeli na občinskem dvorišču, kjer je zbrane od pol devetih naprej s svojo ambientalno akustično izvedbo ogrevala Ditka. Nastop Artbeatersov smo izkoristili za odhod pod oder tik ob reki Savinji, kjer je rock-bluzovska energija večera začela vreti iz Tria Oko. V družbi bobnarja Marka Bertonclja in basista Ernieja Mendilla iz New Yorka je Pavel Kavec oz. Oko ob Savinji nadaljeval svoje poslanstvo širjenja počutja in energije legendarne skupine Jimi Hendrix Experience.

Za bolj umirjene duše so organizatorji poskrbeli in zadovoljili njihove apetite z nastopom Tinkare Kovač in njene spremljevalne skupine. Z nepogrešljivimi skladbami, kot so S tabo, Ko bo prišel, Kamorkoli greš, Slepa Seča, Med zemljo in zrakom, Brez laži ter novejši Če je to vse in Ljubezen je padla z neba, je Tinkara poskrbela za precej razgiban nastop. Z velikim zadovoljstvom pa je razkrila tudi že del tega, kar pripravlja za konec letošnjega poletja - tj. album priredb nekdanjega jugoslovanskega in slovenskega glasbenega prizorišča iz 70. in 80. let prejšnjega stoletja. V Laškem je tako postregla s priredbo Ljudi nije fer od Smak. Ob nepogrešljivih vložkih s flavto je velik vložek k samemu nastopu prinesel kitarist s svojimi solažami. Glasbenica pa je predvsem drug del nastopa izkoristila za interakcijo z občinstvom. Predvsem pa si je prizadevala, da bi zbrane pod odrom še bolj pevsko angažirala, kot so že bili.

Komur to ni zadostovalo, se je lahko sproščal na Aškerčevem trgu, kjer ob prihodu Modrijanov ni bilo več prostora za klopi in mize, saj so s svojimi uspešnicami, kot so Ti, ti, ti moja rožica in druge, na noge spravili tako mlade kot stare. Njihovo delo pa so na istem odru sinoči sklenili Mambo Kings.

Manouche sproščali na občinskem dvorišču
MMC pa se je sredi nastopa Tinkare Kovač odpravil nazaj na občinsko dvorišče, kjer so s svojim razširjenim koncertnim repertoarjem zbrane razplesavali Manouche. Ideja, ki se je rodila med kitaristom in pevcem Robertom Piklom ter didžejem Marcom Grabberjem, je v zadnjih mesecih presegla vse meje projekta. Manouche resno napadajo slovensko glasbeno in koncertno prizorišče, kjer šarmirajo s svojo preprostostjo in hkrati nagajivostjo, ki je vkomponirana v vse prej kot enostavne glasbene pokrajine. Svoje k skladbam, kot so Bi šla naprej?, Kje si lubi? Med zvezde in nazaj, Resnična romansa ..., doda še Luka Ipavec na trobenti, Krešimir Tomec na basu in Petra Trobec s svojim vokalom, magnetofonom in spretnim premikanjem prstov po tipkah harmonike. Čeprav se njihov avtorski material za zdaj še širi, svojim nastopom dodajo swingovske vložke iz zlatih let in s priredbami le še nadgrajujejo svoj "jam session".

Poslastica za ljubitelje rocka in bluza
Laško, ki se je v četrtek izognilo krajevnim padavinam in obiskovalce pričakalo v sorazmerno ugodnih poletnih temperaturah, pa se je še dodatno napolnilo zaradi nastopa letošnjega dobitnika grammyja za življenjsko delo in nominiranca za najboljši letošnji bluzovski album Warrena Haynesa, ki se je v Laškem ustavil s svojo skupino Gov't Mule. Na dan, ko so pred 50 leti Mick Jagger, Keith Richards in Brian Jones prvič zaigrali v klubu Marquee skupaj s še tremi glasbeniki, se je v Laškem ustavila poslastica za vse ljubitelje ameriškega bluz-rocka.

Gov't Mule so nazadnje gostovali v Evropi pred dvema letoma, toda v naše kraje jih takrat ni bilo. Tokrat so se za vse zamujeno naprej in nazaj oddolžili z več kot dve uri trajajočim nastopom, ki je nekatere prikoval pred oder, za druge pa pripravil iztočnico, da so se prepustili še kakšnim drugim prireditvenim dogodivščinam. Namreč glasba skupine Gov't Mule, ki jo ob Haynesu sestavljajo še basist Jorgen Carlsson, klaviaturist in multiinstrumentalist Danny Luis ter bobnar Matt Abts, je nastop v Laškem izkoristila za neutrudno mletje svojih balad, prežetih z bluzom. A ob taki glasbeni in festivalski pestrosti, kot jo je sinoči ponudilo Laško, se je za številne zvok Gov't Mule izgubil v zraku (kljub prebliskom ob priredbi Electric Funeral, ki jo v izvirniku igrajo Black Sabbath).

Pivo in cvetje v nove zmage
Samo praznovanje se je nadaljevalo tudi, ko so se ugasnile luči na glavnih odrih - in se v popoldanskih urah nadaljevalo že danes, ko so po mestu odmevali harmonike (med drugim v boju za najharmonikarja Piva in cvetja 2012) in prireditveni vrvež.

Do nedelje pa se obeta obiskovalcem - poleg vrhunca prireditve, tj. sobotna noč z veličastnim ognjemetom in vodno simfonijo, ki v Laško privabita več kot 50.000 obiskovalcev - še več glasbenih poslastic. Med drugim že nocoj ob Savinjo prihajajo Ansambel Saša Avsenika z gostom Alfijem Nipičem, Slavko Ivančič in klapa Solinar, Manuela Brečko, Hladno Pivo, Mi2 in Kill Kenny. Jutri pa sledijo nastopi Avtomobilov, Tanje Žagar, Rock Partyzanov, Tabujev, Jelen banda, Low Peak Charlie in D'neebov. Prav posebno slavje pa bo organizirano v čast 150 let Laške pihalne godbe.

Klavdija Kopina, <a href="https://twitter.com/#!/KK_MMC">spremljate me lahko tudi na Twitterju.</a>
48. Pivo in cvetje
48. Pivo in cvetje
48. Pivo in cvetje
48. Pivo in cvetje
48. Pivo in cvetje
48. Pivo in cvetje
48. Pivo in cvetje
48. Pivo in cvetje
48. Pivo in cvetje
48. Pivo in cvetje
Oko
Oko
Oko
48. Pivo in cvetje
48. Pivo in cvetje
48. Pivo in cvetje
48. Pivo in cvetje
Tinkara Kovač
Tinkara Kovač
Manouche
Manouche
Manouche
Manouche
Manouche
Manouche
Manouche
Manouche
Manouche
Manouche
48. Pivo in cvetje
Oko
48. Pivo in cvetje
Gov't Mule
Gov't Mule
Gov't Mule
Prijavi napako
Komentarji
Zorkey
# 13.07.2012 ob 20:43
Bil že večkrat in iz osebnih izkušenj povem, da je prireditev namenjena vsem generacijam z odličnimi zasedbami za vsaka ušesa. Prav tako je na vsakem koraku viden tudi varnostnik v primeru nastopačev, kar je redka vrlina organizatorjev pri nas. Skratka lepo mesto z odlično ponudbo in prijetnimi ljudmi.
ms-601
# 13.07.2012 ob 19:41
Pivo dela boga (in trebuh)
Zorkey
# 13.07.2012 ob 20:50
Je pa pričakovati komentarje verzija "Milenka", ki očitno nikoli nič ne spije in je najbolj vzoren državljan Republike Slovenije. Drži se sebi enakih doma za televizorjem in ne poneumljaj zopet z neumnimi komentarji naiven narod.

Glede na delovno vrzel, ki nas spremlja v teh časih si lahko ljudje privoščijo tudi kak kozarček ali dva. Ne zavidaj jim, če moraš ti doma naslanjat rit na kavč in te baba ne pusti ven.

Brez zamere.

Uživejte v Laškem.
stumpf222
# 15.07.2012 ob 09:19
Milko54, tudi oni naprimer v Mariborski škofiji molijo pa so izginili miljoni evrof!!
Sandie
# 13.07.2012 ob 21:29
Spomnim se pred leti so se ubili trije mladi, ko so se vračali z te prireditve... Najprej je blo pivo, pol pa cvetje...
kum 50
# 13.07.2012 ob 20:18
lansko leto smo bli ,dobra organizacija,pivo in ostala pijača normalne cene za vsak žep,razen hrana npr.naročiš pleskavico,potem moraš doplačati lepinjo,kajmak kot pol kepce sladoleda,spet doplačat 2 eura,prebranac sploh predrag,ampak kaj čmo vsak ma svoj žep,drugače pa super prireditev
Lali
# 17.07.2012 ob 11:55
Ne vem glede ostalih zapisanih podatkov, vendar glede Tria Oko ste pošteno zgrešili. Za bobni namreč tokrat ni bilo Marka Bertonclja; zamenjal ga je Gašper Peršl. Glede basista je zmešnjava še bolj smešna, saj ne gre za nikakršnega glasbenika iz New Yorka, pač pa za "našega" Bojana Vojnovića, ki sicer s Kavcem sodeluje že nekaj let. Fino bi bilo kdaj kakšno stvar preverit, ne? (sicer pa ql fotke...)
frank james
# 15.07.2012 ob 16:31
cevapi, pleskavice, sudzuke, hrenovke so izbrane kulinaricne dobrote, WTF?????? :D
iowa
# 15.07.2012 ob 14:47
MARJAAAAN !!
mirkoxx
# 13.07.2012 ob 20:46
Glede na to,da so SLovenci 6 najbolj pijancevski narod na Svetu...... Mah! zalostno je to da ista studija postavlja konzumacijo Laskega in Uniona na 95%... kar je katastrofalno glede na to, kako zanic je pivo iz 'obeh' pivovarn.

Slovenske pivovarne:
Kratochwill (Ljubljana)
Vizir (Lokve)
Human Fish (Slovenj gradec)
Mahnič (Kozina)
San Nicolo (Ankaran)

Gotovo imamo pa se kaksno slovensko pivovarno...
Wasabi
# 14.07.2012 ob 00:34
Manjkalo ni niti izbranih kulinaričnih dobrot. Foto: MMC RTV SLO

Izjemno pretenciozno izbrane kulinarične dobrote, sploh hrenovke, ki kar plavajo v olju, nnjamyyy!
Milenko
# 13.07.2012 ob 20:32
In je za bit ponosni?? Glede na to,da so SLovenci 6 najbolj pijancevski narod na Svetu...... Mah!
milko54
# 14.07.2012 ob 07:11
Ma "Pivo in žretje" Nič posebnega. Dinozavrska zabava komunističnega tipa za polnjenje tajkunskih žepov. Narod pa neumen kot noč. Joj kako mal jim je treba. To je treba prepovedati . Mar bi bi šla t vsa množica rajši šla na kakšno žegnanje. Molit za našo ljubo državo, ki so jo komunisti, povsem izropali. Prosim lepo
Kazalo