V Ribnici letos brez kopice tujih turistov, a z obilo suhe robe. Foto: MMC RTV SLO/Kristjan Kozina
V Ribnici letos brez kopice tujih turistov, a z obilo suhe robe. Foto: MMC RTV SLO/Kristjan Kozina
Ribnica tudi letos v znamenju suhe robe in lončarstva.
Ribnica tudi letos v znamenju suhe robe in lončarstva. Foto: MMC RTV SLO/Kristjan Kozina
Znani Ribničani so na trg prinesli reto velikanko.
Znani Ribničani so na trg prinesli reto velikanko. Foto: MMC RTV SLO/Kristjan Kozina
V Ribnici ne manjka izdelkov domače obrti.
V Ribnici ne manjka izdelkov domače obrti. Foto: MMC RTV SLO/Kristjan Kozina

V Ribnici se je s sprevodom začel 38. Ribniški semenj, na katerem se predstavlja 40 razstavljavcev tradicionalne obrti. "Dogajanje na semnju je živahno, veliko je obiskovalcev, razstavljavcev ter prodajalcev. Na letošnjem semnju je več kot 500 stojnic, služi pa nam tudi vreme," je dogajanje na semnju opisal Jože Zakrajšek, predsednik Turističnega društva Ribnica.
Semenj se je tudi letos začel s sprevodom, v katerem so se poleg krošnjarjev predstavila številna društva iz ribniške doline. Posebnosti letošnjega sprevoda sta bili žlica in reta velikanka. Zadnjo so na glavni trg prinesli znani Ribničani: televizijska voditeljica Nuša Lesar, voditeljica in novinarka Erika Žnidaršič ter rokometaša Tomaž Tomšič in Beno Lapajne, tudi udeleženca olimpijskih iger v Sydneyju.
"Ni bojazni, da bi ribniška domača obrt propadla"
"Glede na videno lahko trdim, da je izdelovanje v porastu in da so to brezčasni izdelki, tako da jih bomo lahko videli še naprej. Vendar pa bomo Ribničani tudi v bodoče promovirali suho robo. Otroci se morajo od samega začetka učiti, da prevzemajo obrt, da ta ne zamre. Imamo pa tudi rokodelski center, kjer se ljudje izobražujejo v obliki nacionalne poklicne kvalifikacije, tako da ni bojazni, da bi ribniška domača obrt propadla," je dejal ribniški župan Jože Levstek in dodal, da so tudi letos povabili ugledne goste iz tujine.
"Letos imamo goste iz Celovca, pa iz pobratene italijanske občine Arcevia. Povabili smo tudi goste iz Slovaške in Srbije, a se slednji semnja žal niso udeležili. Upajmo, da bo že drugo leto drugače," je še dejal Levstek.

Veliko domačih, a (pre)malo tujih obiskovalcev
"Ribniški semenj je ena najbolj znanih slovenskih tradicionalnih prireditev. Vsako leto jo obišče veliko številko obiskovalcev. Treba je samo še pripeljati več tujih obiskovalcev in izboljšati marketing," je dejal Marjan Hribar, generalni direktor direktorata za turizem in internacionalizacijo. Hribar je še dejal, da bi Ribnici lahko pomagali organizatorji turističnih potovanj z vključitvijo Ribniškega semnja v njihov program.
Pester izbor spremljevalnih dogodkov
Prav tako pa se v Ribnici odvija že 14. Rokodelski festival, na katerem se predstavlja več deset rokodelcev iz vse Slovenije. Poleg rokodelskega festivala letošnji semenj spremlja tudi veliko spremljevalnih dogodkov. Tako si lahko obiskovalci ogledajo številne nastope, tako glasbene, stand up kot tudi plesne.