Družabna kronika

Poudarki

  • MMC na snemanju filma z delovnim naslovom Vrteča sreča
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 4.1 od 29 glasov Ocenite to novico!
Jonas Žnidaršič
Jonas je bil vedno vsestranski in je želel stvarem priti do dna. V 90. letih je s sproščenim vodenjem Videošpona zabaval najstnike, delal je na radiu, navduševal s Kliniko Tivoli, izdajal svoj časopis, bil vrhunski igralec biljarda in pokra, brenkal na kitaro in posnel duet z Vladom Kreslinom, vodil kviza Milijonar in Trenutek resnice, ves čas pa se ukvarjal tudi z računalništvom. Foto: MMC RTV SLO/T. O.
Medtem ko je Mario in njegova oddaja Spet doma na dopustu, je studio ena TV Slovenija ob koncih tedna zasedla ekipa, ki snema film z delovnim naslovom Vrteča sreča. Režiser je Klemen Dvornik, ki je z Jonasom sodeloval že pri kvizu Trenutek resnice. Foto: MMC RTV SLO/T. O.
Film se vrača v 70. leta, v čase, ko je za glavno razvedrilo Slovencev s TV-kvizi skrbel Mito Trefalt. Foto: MMC RTV SLO/T. O.
Film si bomo lahko ogledali naslednje leto. Foto: MMC RTV SLO/T. O.
V nanizanki Strasti je igral s Katarino Čas. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
VIDEO
Pogovor z Jonasom

Dodaj v

Kljub dolgi bradi Jonasa niso spustili v samostan

Na TV Slovenija nastaja nov film
2. avgust 2010 ob 08:02
Ljubljana - MMC RTV SLO

Trenutek resnice: "Čez dan sem snemal, zvečer pa doma ali masturbiral ali gledal porniče!" Tako odkrit, bolje rečeno šaljiv, je bil v pogovoru za MMC Jonas Žnidaršič.

Jonas ne mara dopustov, zato se je to poletje odločil za potezo, za katero le upa, da je prava: na TV Slovenija vsak konec tedna snema film, v katerem bo upodobil voditelja kviza iz 70. let. Še pomnite, kako je takrat blestel Mito Trefalt? Jonas nanj nima najlepših spominov: "Najini poti sta se križali samo enkrat, ampak takrat hudo," je zapisal na svojem blogu.

Režiser filma, ki si ga bomo lahko ogledali naslednje leto, je Novomeščan Klemen Dvornik, glavna vloga pa pripada prav Jonasu, ki ima lepe spomine na nacionalno televizijo. Tu je v 90. letih v oddaji Videošpon sproščeno kramljal z mladino, jo učil osnov osvajanja deklet, računalniških trikov in kitarskih akordov. Še danes je zabaven, ironičen in prav nič zvezdniški, kar so potrdili tudi tisti, ki z njim v studiu 1 preživljajo poletne vikende.


Jonas, spet si v studiu TV Slovenija, kjer si pravzaprav začenjal kariero ...
Res ... na nacionalki. Oh, takrat so bili še lepi časi, drugi časi. Problemi pa isti.

Kaj sredi poletja delaš tu?
Snemamo film. Režira Klemen Dvornik. Igrajo sami dobri igralci. Govori o življenju navadnih ljudi v 70. letih na televiziji. Preprosti ljudje. Vsakdanjik ... Na televiziji so to kamere, studii, bleščeča svetloba, avtogrami, dolge vrste oboževalcev. Zelo zanimivo.

To je obdobje, ko je bila televizija naše edino razvedrilo, kajne?
Tako. Takrat je bila televizija v svoji bleščeči karieri, ko je zabavni program vodil ... kako mu je že ime. Mito ... Mito Trefalt.

Spomnim se, kako si si ga nekoč privoščil v oddaji Videošpon (in oblekel majico z napisom Bolje Tito nego Trefalt Mito) ...
On! Taisti. To so bili zlati časi televizije, časi bleščečih TV-oddaj, bleščečih kostumov, bleščečih nastopov, bleščečih estradnih zvezd in včasih se mi kar hudo stori, ker tega ni več.

Takrat si ne nazadnje tudi odraščal ...
Takrat sem imel pavzo v odraščanju. Ustavil sem se. Rast se mi je ustavila za štiri centimetre. Ampak, ja, to je bilo v prelomnem obdobju mojega življenja. Ko se človek oblikuje, ko si dojemljiv za vse vplive in priznam, ta hiša je name zelo vplivala in pustila globoke sledi in, priznajmo, globoke brazgotine. Zdaj smo pa tukaj ...

Si kdaj razmišljal, kako bi odraščal, če bi bil že takrat internet?
Vedno sem to razmišljal, od malega. Gotovo ne bi bilo tako analogno, ampak bolj digitalno.

V tem filmu igraš voditelja kviza iz 70. let. Je kakšna podobnost z Mitom Trefaltom?
Ja, Mito Trefalt je bil takrat. Ena paralela je. Gledalec si ne bo mogel pomagati, ko bo gledal ta film. Aha, dogaja se v 70. letih, aha, dogaja se na nacionalki, aha TV-voditelj, aha, ima ženo, ki ga režira, aha, žena ga pretepa in ozmerja. Postavi se v vlogo gledalca! Kako boš razmišljal? Boš rekel, da je to Stojan Auer? Lepo te prosim ... Je pa zanimivo. Težko je imeti to distanco, dokler film še ustvarjamo, kreiramo, oblikujemo.

Tudi slog ste dobro zadeli, s tem suknjičem, s temi brki. Za eno od vlog si si pred kratkim pustil rasti dolgo brado. Si res takrat nekaj mesecev živel v osami?
Res je, tako sem si zamislil. Pripravljal sem se na vlogo. Šel sem v kartuzijo, v Pleterje, a me niso vzeli. Šel sem tja zraven, kako je že tista gostilna, kjer imajo gor sobe? No, in sem pač bil tam nekaj mesecev, se pripravljal na vlogo, se učil besedila, ki ga sicer zame ni nič, ker je nema vloga, ampak vseeno: potrudil sem se, se vživel. Gledalci bodo sami povedali, če se je izplačalo.

Se je bilo težko zbujati s tisto dolgo brado?
Zelo!

Si nisi bil všeč?
Kje pa! Kje pa!

Ampak si zdržal!
Ne, 14 dni pred koncem snemanja sem imel hudo psihično in fizično krizo. Čez dan sem snemal, zvečer pa doma ali masturbiral ali pa na internetu gledal porniče.

Jonas, ti si pionir internetne revolucije, spominjam se, kako si v Videošponu prek spleta komuniciral z gledalci ...
Jaz sem si internet izmislil!

Kako danes gledaš na pljuvanje po spletu, ko uporabniki nesramno komentirajo novice in se skrivajo za psevdonimom?
Tega sploh ne gledam. Pogled obrnem stran, si pa predstavljam, kaj se za mojim hrbtom dogaja. Saj vemo ...

Ampak to je grdo ...
To je grdo, to bruhanje, pljuvanje. Ni mi všeč, ne sodelujem pri tem.

Misliš, da bi morali na spletni strani nacionalne televizije preprečiti komentiranje pod novicami?
Hm ... Vsak po svoje, po svojem občutku, po svoji vesti, kolikor jo kdo premore.

Si kdaj sam pod psevdonimom pisal nesramne komentarje?
Ne. Nikoli.

Ne uporabljaš večjega števila uporabniških imen?
Ne, ne.

Torej, kar napišeš, napišeš pod svojim imenom in za tem stojiš?
Drugače nima smisla. Zakaj bi si želel skrivati v množici ali pa anonimno kričati? Imam raje, da se podpišem. Ž. To je Ž rekel.

Te je bilo težko pridobiti k sodelovanju pri tem filmu?
"Ful" težko!

Kaj je pretehtalo, dober scenarij, dober honorar?
Sam ne vem. Pride v "lajfu" trenutek, ko narediš potezo in ne veš, ali je prava ali ni. Potegneš potezo in upaš ...

Tvoj zadnji projekt z nacionalko je bila nanizanka Strasti ...
... in Vampir z Gorjancev.

Kako bi ocenil uspešnost nanizanke Strasti?
Ne vem, saj so bile neke številke. A ni bila najbolj gledana oddaja? A niso povozili vse, še risank. Otroci niso hoteli gledati risank, so imeli raje Strasti. A lahko temu rečeva uspeh?

Hvala za pogovor. Še to: načrtuješ dopust?
Ne, ne maram dopusta.

Rumeni mediji te nikoli ne ujamejo na kakšni plaži!
Nikoli. Tečem hitreje!

T. O.
Prijavi napako
Komentarji
M_&_M
# 02.08.2010 ob 11:57
MULTIMEDIJSKI CENTER; lahko bi oz dajte na spletni arhiv oddaj uvrstit tudi videošpon, če so lahko dnevniki iz začetka devetdesetih, zakaj pa ne še to. To je bila izjemna oddaja takrat z energijo nafilanega entuzijastičnega in predvsem humornega Jonasa Ž, ki bi bila IN tudi generaciji, ki so se rodili kasneje.
zelo bi bil vesel vsaj odgovora na ZS, če bi bilo to (oddajo naložit) možno izvest
pan
# 02.08.2010 ob 09:52
Brez slehernega dvoma je Jonas eden najbolj inteligentnih estradnikov (upam, da mi te "nalepke" ne bo zameril, ker je bistveno več, kot le to - torej zgolj estradnik) pri nas.
In ki zelo natančno ve, koliko sebe mora v določenem času "dozirati".
Nikoli, ampak resnično nikoli, ni bil "predoziran". V nobenem od svojih projektov!
Včasih se mi zdi, da bi lahko bil več, a možakar izjemno tenkočutno pozna ta segment.
Bolj kot estradnik se bi mu najbrž podala "nalepka" - neumorni raziskovalec!
nixo
# 02.08.2010 ob 11:51
Vse lepo in prav, Jonas je eden redkih inteligenten, lucidnih voditeljev,katrega vodenje tv oddaj ne temelji na samovšečnosti in svoji pomembnosti, ampak vodenje Trenutka resnice-showa debilov, mu pa ne more biti v ponos.
MrBlack
# 02.08.2010 ob 12:03
Jaz sem tudi zato, da se Videošpon doda v video arhiv.
Afnogunc-de lux
# 02.08.2010 ob 13:39
Mitu Trefaltu zaenkrat ne seže do kolen, pa ne, da ne bi bil pameten, prej nasprotno. Imam občutek, da še ni našel teme, ki bi se je z vsem srcem lotil. Njegov cinizem spominja na Monty Python-oskega, le da mu manjka širine. Spotakne se prevečkrat in le na desno nogo.
Magdica
# 02.08.2010 ob 11:09
zanimiv pogovor. vsekakor legenda, tako kot pravi pan.
bajsi
# 02.08.2010 ob 09:29
Največja legenda
urkeman
# 02.08.2010 ob 08:24
Boli tebe Đon!
*Modrooka*
# 02.08.2010 ob 12:58
Meni je bil Miro Trefalt zelo fajn voditelj, predvsem pa nikoli ni bil žaljiv ali nesramen. Enako velja za Mišo Molk. Krasni voditelji so bili to. Če je imel Jonas z njim osebni konflikt, je žalostno, da MMC podpira njegovo maščevanje Mitu Trefaltu.

Tukaj govorite o pljuvanju po vašem portalu. Res hvala, lahko ste veseli, da kdo sploh hoče komentirati. Marsikatera novica je napisana povsem tako, kot jo vidi novinar in premalo poročevalsko. Veste kaj? Ne rabim osebnih čustev novinarja ob nekem dogodku! Rabim informacijo in to tisto realno. Dostikrat šele iz komentarjev dobim zaokroženo sliko nekega dogodka.
sem uporabnik
# 03.08.2010 ob 15:45
"posnel duet z Vladom Kreslinom, vodil kviza Milijonar"

Ne, vodil je Lepo je biti milijonar (POP TV), za katerega je dobil koliko, vsaj 10 viktorjev, če se ne motim? Milijonarja pa je vodil na TV SLO in zanj seveda ni bil niti enkrat nominiran. Vse za to, da se ne omeni POP TV, ne? Sramota.
espero
# 03.08.2010 ob 10:55
Čudim se od kod jemlje vso to energijo!
kohar38
# 02.08.2010 ob 16:01
se zna dobro skrit.
drawlord
# 02.08.2010 ob 15:04
Komentarje pod to novico sem šel brat z namenom, da bi prosil, da RTV-jevci v spored ali v arhiv uvrstijo stare Videošpone, pa magari sredi noči namesto ponovitev TV dnevnikov iz 90-ih let, pa vidim, da me je nekdo že prehitel s to prošnjo.
Blue86
# 02.08.2010 ob 14:04
"Misliš, da bi morali na spletni strani nacionalne televizije preprečiti komentiranje pod novicami?"

Ja. JA!
Kazalo