Nuša je 32. MMS zapustila zmagovalno. Foto: Tomaž Primožič/FPA
Nuša je 32. MMS zapustila zmagovalno. Foto: Tomaž Primožič/FPA
Slavko Ivančič in Nuša Derenda
Slavje v Avditoriju je bilo za Nušo kratko, saj jo je še isti večer oz. noč čakal nastop v Bernardinu. Foto: Tomaž Primožič/FPA
Zmagovalci 32. festivala Melodije morja in sonca
Preostali dobitniki nagrad 32. festivala MMS so si bili enotni, da je končna zmaga odšla v prave roke. Foto: Tomaž Primožič/FPA
Nuša Derenda
Tudi tokrat sta se pod skladbo Nuše podpisala zakonca Vlašič. Svoje pa je dodal Raay. Foto: RTV SLO
Nuša Derenda
Nuša je zadnjič na festivalskih odrih stala na nacionalnem izboru za pesem Evrovizije, ko se je predstavila s pesmijo Sanjava. Foto: MMC RTV SLO/Stane Sršen
Nuša Derenda
Preteklo leto je za vse svoje oboževalce v Cankarjevem domu priredila veliki koncert Neustavljiva energija, ko je zbrane navduševala s prepevanjem nekaterih svojih in evrovizijskih uspešnic. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer

Nuša je v svoji štirinajstletni samostojni karieri na odru Melodij morja in sonca stala že dvakrat, a zmagovalni je bil sobotni nastop - tretji v njeni karieri - s skladbo Za stare čase. "Mora biti pravi trenutek. Na festival, kakršen koli, ne smeš iti obremenjen z uvrstitvijo ali kako drugače. Moram pa priznati, da sem se nekajkrat prehitro odločila za festival, nisem bila sproščena in mi je bilo pozneje kar malo žal, ker potem nisem bila najbolj zadovoljna sama s sabo. Pa tudi pesmi se niso tako "prijele", zanimivo. Trenutno se počutim sproščeno," je pred nastopom za MMC razlagala Nuša.

Vabljeni tudi k ogledu:
- fotogalerije in končnih rezultatov 32. festivala MMS,
- odzivov zmagovalcev po prejemu nagrad.

Sproščenost se ji je obrestovala. "To je bila res skladba, ki je najbolje stala kot celota v vseh pogledih. Zato tudi dobri odzivi nanjo," je po zmagi za MMC dejal pisec priredbe Nušine skladbe Raay in nadaljeval: "Verjetno bi brez Nušine zmage festival spet ostal neopazen in povprečen. Vesel sem, da smo ustvarili strupeno kombinacijo in čestitke RTV-ju ter Avditoriju Portorož, da sta vrnila MMS."

Vlašič + Derenda + (Grabnar/Raay) = uspeh
A poleg Raaya je bila na delu tudi tokrat trojica, ki je zagotovilo za uspeh. Pod glasbo in besedilo za skladbo Za stare čase sta se namreč znova podpisala Urša in Matjaž Vlašič. "Ljubezen do glasbe, prijateljstvo, podoben pogled na življenje," je za MMC v pogovoru naštevala Nuša, kaj je tisto, kar trojico povezuje že toliko let.

Skupaj so svoj večji uspeh dosegli leta 1999. Nuša je takrat prav na festivalu MMS s pesmijo Boginja zakoncev Vlašič in Boštjana Grabnarja osvojila drugo nagrado občinstva. Tega leta pa je tudi prvič prejela nagrado za najboljšo pevko na Slovenski popevki.

Za pevko, ki je svojo začetno glasbeno kilometrino nabirala v narodno-zabavni skupini, je bilo prelomno leto 1998, potem ko je zmagala v oddaji Orion s skladbo Vzemi me veter, ki jo je napisala njena prijateljica Majda Arh. Takrat je Nuša tudi obrnila list v svoji karieri in krenila na samostojno pot. Leta 1999 je izdala svoj prvenec.

Aprila 2000 pa se je znova veselila zmage v oddaji Orion, le da je tokrat za skladbo Čez dvajset let stala naveza Vlašič-Grabnar (že drugič pa je bila v oddaji tudi nagrajena oziroma izbrana za najboljšo pevko). Zmagovalno festivalsko zgodbo je ekipa Vlašič-Grabnar-Derenda nadaljevala na MMS-u 2000, kjer je za pesem Ne kliči me že drugič prejela nagrado občinstva.

Enajst let pozneje in sedmo mesto še vedno kraljuje
A pravo zgodbo o uspehu je Nuša šele začela pisati. Potem ko je leta 2001 zmagala na Emi s pesmijo zakoncev Vlašič (katere priredbo je napisal Grabnar) Ne, ni res (Energy), je slovenske barve zastopala v Köbenhavnu. Na Evroviziji se je uvrstila na sedmo mesto in se s tem izenačila z Darjo Švajger, ki je do tedaj držala najvišjo slovensko uvrstitev na izboru iz leta 1995. Nastop na Evroviziji ji je prinesel številne nastope - tako v tujini kot doma.

Nuša ni počivala na starih lovorikah. Med drugim je leta 2002 slavila na Slovenski popevki s pesmijo Pesek v oči. Dve leti pozneje pa je znova stopila na oder Eme, kjer se ji s pesmijo zakoncev Vlašič (katere priredbo je napisal Grabnar) Noe, Noe ni uspelo prebiti na Evrovizijo. Podobno kot ji to ni uspelo leta 2010 s pesmijo, ki jo ji je napisala Neisha, Sanjava.

Nazaj na festivale
Svoje oboževalce je z nastopi na festivalih znova razveselila letos poleti. Najprej je odpotovala na festival Sunčane skale, le nekaj dni pozneje pa je zmagoslavno odšla z odra MMS-ja (naravnost na nov nastop v Bernardinu): "Na Melodijah morja in sonca ne vem, ali bom še tekmovala. Če ne drugega, se ga bom udeležila, takrat kot gostja," je za MMC dejala Nuša.

Njeni sotekmovalci so si bili enotni: zmaga je odšla v prave roke. "Tako in tako sem preroško napovedala: to je zmagovalna skladba. Nuša je tako in tako carica. In zanjo sem vesela. 'Ful'. In ji čestitam," je za MMC dejala njena prijateljica in dobitnica nagrade strokovne komisije za najboljšo izvedbo Irena Vrčkovnik.

"V bistvu je bila moja favoritinja. Nušo Derendo obožujem. Ko sem bila čisto majhna, sem poznala vse njene pesmi. Še zdaj jih. Ona je moj idol," pa je dejala letošnja prejemnica nagrade strokovne komisije za debitantko festivala Eva Boto, sicer slovenska predstavnica na letošnji Evroviziji.

Nuša je v zmagovalno skladbo verjela že od samega začetka, kar je bil po njenih besedah tudi del ključa za uspeh: "Hočem reči, da hit ne nastane kar čez noč. Skladba Za stare čase je ena takih, ki jih bom z veseljem prepevala na svojih koncertih."

Spodaj smo v videu strnili še nekaj vtisov po zmagoslavju Nuše Derenda na 32. MMS-u.