Glasba
Nuša Derenda
Veliko nagrado MMS-ja je prejela Nuša Derenda. Foto: Tomaž Primožič, FPA
Eva Boto in Patrik Greblo
Eva Boto je priznanje za najboljšo debitantko prejela iz rok dirigenta Patrika Grebla. Foto: Tomaž Primožič, FPA
Polona Furlan
Polona Furlan je domov odnesla nagrado strokovne komisije za najboljše besedilo. Foto: Tomaž Primožič, FPA
Irena Vrčkovnik
Irena Vrčkovnik pa je dobila nagrado strokovne komisije za najboljšo izvedbo. Foto: Tomaž Primožič, FPA
Enzo Hrovatin
Skladba Nostalgico ritmo je Enzu Hrovatinu prinesla nagrado za najboljšo glasbo, Martinu Štiberniku pa za najboljšo priredbo. Foto: Tomaž Primožič, FPA
Slavko Ivančič in Nuša Derenda
Slavje je pospremilo tudi nazdravljanje s šampanjcem. Foto: Tomaž Primožič, FPA
Lorella Flego in Boštjan Romih
Festival sta povezovala Lorella Flego in Boštjan Romih. Foto: Tomaž Primožič, FPA

Dodaj v

Video: Melodije morja in sonca z Nušo kot v (dobrih) starih časih

MMC na 32. festivalu Melodije morja in sonca
8. julij 2012 ob 07:56
Portorož - MMC RTV SLO

Festival, ki je v preteklosti na površino izvabil melodije, kot so Portorož 1905, Brizgalna brizga in na zadnje Delam, kar se ne sme, se je po dveletnem odmoru vrnil na stare tire.

Obiskovalci amfiteatra Avditorija Portorož svoje navdušenosti nad vrnitvijo festivala ne bi mogel bolje izkazati, kot so ga sinoči, s svojim obiskom.

"Zdaj je normalno, da jaz kot umetniški vodja ne morem kritizirati (smeh). Ne. Zdaj vidim po obrazih svojih kolegov, glasbenikov, avtorjev, organizatorjev, da nam je uspelo. Moja želja je samo, da vrnemo festival tja, kjer je bil. Pozabimo Auerja, pozabimo dve leti, ko festivala ni bilo. Mi smo tu prikazali festival, ki je pred mnogimi leti bil. Samo vrnili smo se na mesto, ki nam pripada," je festival za MMC ocenil njegov umetniški vodja Slavko Ivančič.

Nabito poln Avditorij je dodal svoj čar k 32. izvedbi festivala, na katerem se je predstavilo 14 izvajalcev, ki so se med sabo "pomerili" za nasledstvo na prestolu.Tam so vse do včeraj kraljevali člani skupine Jazz Station s skladbo Delam, kar se ne sme. Okoli enajste ure zvečer pa je bilo znano, da je nova dobitnica velike nagrade MMS 2012 (dobil jo je izvajalec zmagovalne skladbe) Nuša Derenda.

"Zanimivo, spet mi je bilo 'fajn'. Mogoče zdaj nekaj let nisem imela niti volje niti želje. Spet mi je 'fajn', da je podobna organizacija, kot je bila takrat: na nivoju, veliko dobrih izvajalcev - kvalitetnih in avtorjev. Seveda. Nekako je bil trenutek, ko se mi je zazdelo, zakaj pa ne bi šla spet z eno skladbo, ki ima lep naslov. Naslov Za stare čase je tudi malce nostalgičen - tako kot je ta festival. Mogoče zdaj, ko sem malo bolj starejša, gledam na to še bolj odgovorno, tako da sem imela tremo večjo kot pred dvanajstimi, trinajstimi leti," je v smehu za MMC priznala Nuša.

Derenda se je po 12 letih na festival vrnila na povabilo avtorjev skladbe, ki jo je predstavila, zakoncev Vlašič. Matjaž in Urša sta znova združila svoje moči in za Derendo napisala novo zmagovalno kombinacijo (ki jo je tokrat popestril Raay s tem, ko je za skladbo napisal priredbo). Spomnimo, da je prav naveza Derenda-Vlašič še vedno zaslužna za najboljšo slovensko uvrstitev na Evroviziji (ki si jo deli Derenda z Darjo Švajger), tj. sedmo mesto.

"Mislim, da je Raay nekaj dodal - nekaj mladostniškega. Je malce nekaj novejšega, ampak še vedno sem stara Nuša," je pojasnila letošnja zmagovalka MMS-ja za MMC.

Boto z novim priznanjem
Ustvarjalci letošnjega festivala pa so pod umetniškim vodstvom Ivančića k sodelovanju poleg zakoncev Vlašič povabili še šest avtorjev. Izbranka Gabra Radojeviča - tudi letošnja predstavnica na Evroviziji - Eva Boto je prejela za izvedbo skladbe Dvigni mi krila nagrado strokovne žirije za najboljšo debitantko.

"Prav presenečena sem. Sploh nisem pričakovala tega (smeh). Jaz sem bila že vesela, da sem lahko ljudem predstavila svojo novo pesem. Bila pa sem tudi zelo presenečena, ko sem od občinstva v Avditoriju prejela 12 točk. Res sem jim hvaležna za to podporo in tudi za dva aplavza med pesmijo. 'Ful je fajn' občutek, ko te ljudje imajo radi in te sprejmejo takšnega, kot si," je za MMC spregovorila Eva, ki se je po Evroviziji znova vrnila pred domače festivalsko občinstvo.

Izbranka Marina Legoviča in Leona Oblaka - Irena Vrčkovnik je po vrnitvi iz ozadja (čeprav ni nikoli nikamor šla) za skladbo Il tempo passato prejela nagrado strokovne žirije za najboljšo izvedbo.

"Ne moreš priti na oder, samo da si na odru. Jaz pa sem čakala na pravo pesem, na pravi čas. Se dolgo pripravljala. Pa je uspeh tu, čeprav sem presenečena, zato ker je tu veliko dobrih glasbenikov, izvajalcev, pesmi. Jaz se svojim angelom in vodnikom samo zahvaljujem," je razložila Irena za MMC, ki je priznala, da je imela tremo pred nastopom, saj je na festivalih zadnjič nastopila leta 2003 (na Slovenski popevki), na MMS-ju pa leta 2000.

Priznanja tudi v roke Furlanove in Hrovatina
Med tekmovalnimi skladbami, ki jih je izbrala komisija v sestavi Mojce Menart, Slavka Ivančiča, Iva Umka, Lade Tancer in Leana Klemenca med prijavami, prispelimi na javni razpis za sodelovanje na festivalu, sta se najbolje odrezali skladbi, ki sta jo izvedla Polona Furlan in Enzo Hrovatina.

Furlanova je za skladbo Taka kot sem, ki jo je napisala sama, prejela nagrado strokovne komisije za najboljše besedilo.

"Ne pišem tekstov vsak dan, tako da sem vesela. Vesela sem za festival, da je ponovno oživel. Vesela sem za pesem, ki sva jo ustvarila s Sašom Fajonom, in vesela sem za njegovo povabilo," je za MMC dejala Polona.

Nagrado strokovne komisije za najboljšo glasbo je prejel stari znanec festivala, ki je letos prvič nastopil na MMS-jevem odru sam (brez Faraonov), Enzo Hrovatin.

"Sladko je, da je človek poplačan za nek trud, za neko delo. Zmage pa so relativne. Namreč leto, ko s Solinarjem nismo zmagali, je postala skladba ena izmed naših največjih uspehov s Faraoni," je za MMC pojasnil Enzo.

Prav njegova skladba Il tempo passato pa je odnesla domov še eno nagrado strokovne komisije, in sicer jo je prejel Martin Štibernik za najboljši aranžma.

Večer, ki so ga tako zaznamovale nekatere legende festivala, kot so Danilo Kocjančič, Tulio Furlanič in Hrovatin, so popestrili predstavniki mladega vala, kjer sta izstopali Boto in Jerica Haber. Predvsem pa je v Avditoriju znova zaživela glasba Melodij morja in sonca.

Pogovore z omenjenimi izvajalci in Ivančičem si lahko pogledate v spodnjih videih.


Pri izboru nagrajencev so poleg strokovne žirije (prispevala je 25 odstotkov končnih glasov) sodelovali tudi poslušalci s telefonskim glasovanjem (prispevali so 25 odstotkov končnih glasov), občinstvo v amfiteatru s posebnimi glasovalnimi vtopnicami (prispevali so 25 odstotkov) ter pet radijskih postaj - Radio Koper, Radio Maribor, Radio Slovenija 1, Radio Celje in Radio Murski val (prispevali so 25 odstotkov končnih glasov). Tabelo z rezultati si lahko ogledate spodaj.

S klikom na izbrano ime izvajalca si lahko preberete pogovor z njim. S klikom na naslov skladbe pa si lahko ogledate njegov nastop.GLASOVI
MESTOIZVAJALECPESEMSTROKOVNA
ŽIRIJA
RADIJSKE
POSTAJE
GLEDALCI V
AVDITORIJU
TVT
1.Nuša DerendaZa stare čase
77712
2.Eva BotoDvigni mi krila61127
3.Irena VrčkovnikIl tempo passato8268
4.Danilo Kocjančič & FriendsDaj, daj, daj21084
5.Polona FurlanTaka kot sem
10805
6.Matjaž JelenMed spomini Pirana51221
7.Saša LenderoOd Portoroža do Pirana001010
8.Enzo HrovatinNostalgico ritmo12002
9.Rudi Bučar & IstrabendSlon4513
10.Tvoj glasLetimo naprej0056
11.Mambo KingsMambo cola
0440
12.Vlado PiljaRad bi šel na morje1600
13.K'r en Brass band & TulioNajboljša pesem3030
14.Jerica HaberNi moj svet0300
Klavdija Kopina
Prijavi napako
Komentarji
Jaxon
# 08.07.2012 ob 09:02
Eva Boto super! Nuša pa ni presenečenje, še vedno rastura. Dober festival.
bondi
# 08.07.2012 ob 08:34
Najbolj je fušala Saška.
tenisač
# 08.07.2012 ob 12:04
Odlično da je bil festival spet na sporedu. Treba ohranit tradicijo. Super je bilo.
sporties
# 08.07.2012 ob 20:05
mene samo zanima, kdo oblači Evo Boto, ki je naredil iz 15 letnice staro babo (ali pa raje nuno)...a ni grozno popolnoma brez okusa...sprašujem se kje je mladost!?
brane37
# 08.07.2012 ob 15:34
Bravo mms SUPER kapo dol:) čudovito. Skratka res hvala za tak večer.
gooby
# 08.07.2012 ob 10:42
Po mojem skromnem mišljenju je bil festival 2009 glasbeno na precej višjem nivoju.

Kar pa zadeva letošnji festival pa takole.

Nuša ima vokalno kapaciteto, ki je nesporna in v povezavi z izkušnjami in pevskimi kilometri dobimo talent, ki še takšen komad spremeni v poslušljivega. Tu namreč tiči njen problem. Se mi zdi, da je moč njenih pesmi začela usihati po eksperimentu za Raayem.
O Saški ne bi izgubljal besed, Jelen sicer odličen pevec, ampak pop mu najbolj ne uspeva, Eva perspektivna, če bo našla prave avtorje, ki jo bodo popeljali v svet slave, Vlado znan kot izreden vokalist, se je tudi malce izgubil, ostalih pa ne bom komentiral, ker je škoda tipkovnice.
Pričakoval sem, da me bo vsaj eden znanih nastopajočih pozitivno presenetil, pa se na žalost to ni zgodilo, prej nasprotno.

Če povzamem.
Nekaj odličnih interpretov, ki pa niso imeli orodja (beri: komada), da bi se bolj odločno predstavili.

Opažam, da je SLO POP že dlje časa v avtorski krizi (razen nekaterih izjem). Nasproti tega pa SLO ROCK izvrstno deluje in tudi narodno-zabavna veja žanje velike uspehe.
Takšen festival bi moral biti promocija popa in njegov come back, pa to MMS 2012 prav zagotovo ni bil. Me prav zanima na koliko radijskih postajah se bodo komadi vrteli.
No, to pa je že druga zgodba ...
patria
# 08.07.2012 ob 09:37
Festival se imenuje melodije morja in sonca , jaz žal nti ene samo melodije v tem stilu nisem slišal ali jih avtorji niso več sposobni napisat ali pa jih komisija ne spusti skozi, pred leti je to bil res festival melodij morja in sonca, sedaj pa je festival dolgočasja , ki nima nobene povezave več z morjem romantiko in vsem kar ime samo predstavlja.
tweety7
# 08.07.2012 ob 18:26
Z vsem spoštovanjem do Nuše, ampak njena pesem me resnično ni prepričala do te mere,da bi se odločil zanjo glasovati oz,da bi si jo vrtel cele dneve doma-ne me narobe razumeti,in ne me kritizirati.Enostavno se me ni dotaknila,res je nisem začutil.Mogoče je vse skupaj posledica mojega prevelikega pričakovanja,ki sem ga imel pred festivalom in predvem sem mogoče res imel prevelika pričakovanja do Nuše,ker vem,da je Nuša odlična pevka z dolgoletnimi glasvenimi izkušnjami,in jo resnično zelo spoštujem.Še enkrat povdarjam,da pesem resnično ni slaba-ima kvaliteto in Nuša jo je res zelo dobro zapela.Ampak kljub vsemu mi v sami pesmi(v samem jedru skladbe) nekaj manjka,nekaj,kar bi jo res ločilo od ostalih,Resnično nisem pričakoval njene zmage,ker se mi res ni zdela to zmagovalna skladba.
sporties
# 08.07.2012 ob 08:16
bravo, Nuša,zasluženo..še ene tri poleg tebe so bile na nivoju, vse ostalo pa eno sranje od melodij.
Albus
# 08.07.2012 ob 21:01
Res je tenisač, Bučar je imel zanimiv in tudi meni všečen komad (čeprav se lahko kdo ne bo strinjal), podobno velja tudi za Kocjančiča, čeprav sem od njega pričakoval kakšen bolj "ever green" komad in ga zato nisem omenil (gre pa hitro v uho) :)
tenisač
# 08.07.2012 ob 19:03
A kdo ve kdaj se bo dal na Youtubu komade poslušat? A se jih da kje drugje?
tenisač
# 08.07.2012 ob 19:03
Albus, pa še Bučarja pa Kocjančiča s Frendsi si pozabu oment.
Robaus
# 08.07.2012 ob 14:37
Prav njegova skladba Il tempo passato pa je odnesla domov še eno nagrado strokovne komisije, in sicer jo je prejel Martin Štibernik za najboljši aranžma

Napaka, to je pesem Irene Vrčkovnik.
Albus
# 08.07.2012 ob 14:14
Večina vas pametnjakovičev ki se zmrduje ni poslušala festivala ali nima okusa za glasbo! Festival je bil nad slovenskim povprečjem z nekaj odličnimi pesmimi (Nuša Derenda, Irena Vrčkovnik, Enzo Hrovatin, Matjaž Jelen itd.). Če kdo te pesmi označi za slabe ali slabše kot leta 2009 nima pojma.
Festival sicer lepo organiziran, morda so le nekatere nagrade šle v napačne roke.
juventina10
# 10.07.2012 ob 13:29
tenisač,enzo je 61-letnik, zgleda pa kot , da jih ima 61 let.
snowman
# 09.07.2012 ob 09:35
kje pa je bil legenda festivala Domen Kumer? :)))) aja.. zaj se je bolj v domače vode vrgo heh
tenisač
# 09.07.2012 ob 04:26
A kdo ve kok je star Enzo?
ščepec
# 08.07.2012 ob 10:09
Pesem od Nuše se pa začne kot Set Fire to the Rain - Adele.
hja
# 08.07.2012 ob 09:06
Nuša je najboljša!
tenisač
# 09.07.2012 ob 05:26
Čestitke Klavdiji Kopina, vedno poskrbi za dobre intervjuje.
tenisač
# 09.07.2012 ob 04:07
A kdo ve, kje se kaj giblje Petra Pečovnik, ki je nastopila na prejšnjem MMS-ju?
Robaus
# 08.07.2012 ob 14:34
:O!!!!!! Kako da ni zmagala pesem od Irene?? Ena najboljših slo. pesmi v zadnjih letih...
simon peter
# 08.07.2012 ob 16:16
Saška ima kul pesem!
čik
# 08.07.2012 ob 13:21
ali je vsak nastopajoči dobil nagrado?
tedy123
# 08.07.2012 ob 09:57
...najprej kliknem na posnetek E. Boto, začne se, čakam, čakam, kdaj bo kaj tistega kar bi hoteli pozneje še in še poslušat, prekinem na sredini... pa nato še kao zmagovalka !?... tipična slo klasika... dolgčas... še na tretjerazrednem eurosongu ne bi obe prišli niti blizu finalu !!!... po drugi strani pa vsaj tisto zmagovalko iz eurosonga slišiš nonstop, pa toliko kritizirana od takrat nekih slo "strokovnjakov"... lol...
juventina10
# 08.07.2012 ob 13:04
najboljše s tega festivala so bile lorelline obleke,ena lepša od druge,moramo pa reč , da je veliko lepša v živo, je tudi zelo suha,ampak lepa.
Mate1234567890
# 08.07.2012 ob 10:52
Kr neka. A je to sploh gledal to sranje?
michle
# 08.07.2012 ob 11:23
Festival MMS se že dolga leta ne more več kosati s tistimi izpred nekaj let. Vse skladbe, ki so od leta 1978 zmagale, jih še danes slišimo in radi poslušamo, ker so bile simpatične, lahkotne in spevne. Gre za izbor poletne melodije, ki bi si jo v teh vročih mesecih radi prepevali, a že dolgo časa je takih skladb le malo. Imamo veliko kakovostnih festivalov - Slovenska popevka, La Vie En Rose (Festival šansonov), Narečna popevka itn., ki postrežejo z vrhunskimi avtorji in zahtevnejšimi skladbami, ki niso na prvo žogo, in prav je tako. MMS pa bi moral biti bolj sproščene narave. Razen 7 povabljenih skladb, ki so vsaj malo govorile o morju, soncu in naši obali in bile kolikor toliko solidne, je bilo ostalih 7 zelo dolgočasnih. Festival izgublja na prepoznavnosti in že dolgo nima več tiste prave veljave.
deutschland24
# 08.07.2012 ob 08:59
Kaj je s tistole tabelo na koncu? Nič ne razberem iz tega. Kje pa je skupni seštevek točk? Sicer pa, a tole premore naša glasbena scena? Nuša Derenda in Irena Vrčkovnik sta uveljavljeni pevki. Eva Boto se šele razvija in bo morala še trdo delati, da doseže prej omenjeni. Za Jelena pa ne vem, zakaj se tako kvaliteten pevec spušča na tako nizko raven in hodi na takšne privat karaoke.
Nove note
link
Imset: Med slovenskimi glasbeniki ne čutimo rivalstva
17
14. november 2018 ob 09:38 Zasedba Imset, ki je pred kratkim izdala glasbeni prvenec z naslovom Persona, pravi, da z njimi na slovensko glasbeno sceno, ki je že potrebna prevetritve, prihaja nova, bolj mladostna energija.
Več novic ...
Melodije morja in sonca 2012
link
Foto in video: To leto je Nušino. To občinstvo je Markovo. To Popevko pa osvojili debitanti.
26
16. september 2012 ob 08:39 Tretje slavje za Marka Vozlja, drugo za Nušo Derendo ter prve slasti zmage za Matevža Šaleharja – Hama, Leo Sirk in katarine Male v navezi z Markom Gregoričem. Spoznajte zmagovalce letošnje ...
Več novic ...
Kazalo