Novost letošnjega festivala zvoka in zabave je zamenjava prostora za taborjenje in koncertnega prizorišča. Kamp je preseljen pod vznožje hriba, kjer so bili v prejšnjih letih postavljeni odri, tako je do plaže ob Kolpi mogoče priti kar iz šotorišča. Prizorišče glasbenih dogodkov pa je na mestu, kjer je bil prejšnja leta tabor. Foto: MMC RTV SLO/Jani Ugrin
Novost letošnjega festivala zvoka in zabave je zamenjava prostora za taborjenje in koncertnega prizorišča. Kamp je preseljen pod vznožje hriba, kjer so bili v prejšnjih letih postavljeni odri, tako je do plaže ob Kolpi mogoče priti kar iz šotorišča. Prizorišče glasbenih dogodkov pa je na mestu, kjer je bil prejšnja leta tabor. Foto: MMC RTV SLO/Jani Ugrin
Muzej kozolcev
V Deželi kozolcev bodo tokrat prikazali, kako so nekoč pulili lan. Foto: muzejkozolcev.si
Trnfest
V KUD-u France Prešeren so se na koncu z nastopajočimi dogovorili, da bodo sodelovali brezplačno, tako da festival kljub vsemu bo. Foto: MMC RTV SLO/Jani Ugrin

Na Vinici, ob reki Kolpi, se danes začenja Schengenfest - nocoj bodo nastopili južnoafriški rap-raverji Die Antwoord, dogajanje na glavnem odru bodo krojili še Laibach in Kiril, na elektronskem odru pa dance dvojec Klangkarussell.

V soboto bodo glavni oder med drugimi zasedli 2cellos, Bajaga & Instruktori, Zmelkoow in Stroj Machine. Na elektronskem odru pa bo nastopila "drum and bass zasedba" Loadstar. Nedelja bo minila v pričakovanju koncerta finskih hardrockerjev H.I.M. Na glavnem odru bosta nastopili tudi britanska skupina Morcheeba in slovenska zasedba Muff. Elektronsko glasbo pa bo vrtel slovenski didžej Valentino Kanzyani.

Za zabavo gostov čez dan bodo poskrbeli žonglerji in oblikovalci balonov. Smeh bo odmeval tudi z dnevnega odra, na katerem bodo gostovali komiki stand up kluba 10tka, napovedujejo organizatorji.

Več dogodkov, ki bodo potekali ta konec tedna, najdete na našem posebnem portalu, namenjen prireditvam.

Kako so nekoč pulili lan?
V Deželi kozolcev v Šentrupertu na Dolenjskem bodo danes ob 16. uri prvič pulili lan in tako poskrbeli, da dediščina ne gre v pozabo. Gre namreč za staro rastlino z modrimi cvetovi, ki so jo pred leti uporabljali tako za izdelovanje vrvi kot za tkanje oblačil in rjuh. Lan bodo pulile ženske, kot so to počele v preteklosti, nato pa ga zbrale v snope ter vdele v kozolec, kjer se bo sušil dva tedna.

Pri izvedbi dogodka bodo sodelovali tudi Občina Šentrupert, Etno družabno društvo Draga pri Šentrupertu in Društvo podeželskih žena in deklet Šentrupertske šmarnice, ki bodo poskrbele za malico. Dobre jedače in pijače ne bo manjkalo, napovedujejo organizatorji in dodajajo, da so se nekoč ob delu radi tudi poveselili in zapeli - tudi zato bo tokratni dogodek popestril orgličar Janez Kolenc.

Ob občinskem prazniku veselo na ptujskih ulicah
V petek in soboto bo veselo tudi na Ptuju, kjer ob prazniku mestne občine pripravljajo tradicionalno Ptujsko poletno noč. Na več prireditvenih prostorih bodo ponudili za vsakogar nekaj - od narodno-zabavne do elektronske glasbe, na svoj račun pa bodo v ustvarjalnih delavnicah prišli tudi najmlajši. V okviru praznovanja obljubljajo obilo hrane in pijače, pa tudi pašo za moške oči: izbor za mis bikinija.

V soboto ob 13. uri bodo v Radljah ob Dravi v bližini ribnika Reš uradno odprli umetno kopalno jezero in s tem tudi kopalno sezono v novem vodnem parku, v Mariboru pa v nedeljo pripravljajo rekreativno gorskokolesarsko prireditev Bike festival na Pohorju.

Nedelja bo v Radovljici v znamenju tradicionalne prireditve Srečanje mest na Venerini poti s tržnico srednjeveških obrti, na kateri se bodo predstavili obrtniki iz vse Slovenije, spremljevalni program pa bodo obogatile gledališke predstave, lokostrelski turnir ter ulični nastopi.

Na Obali prestavljena Rumena noč in prvi Poletni festival Piran
V Kopru bo ta konec tedna potekala prestavljena Rumena noč (morala bi biti že prejšnji konec tedna, a so jo zaradi slabega vremena prestavili). Nastopili bodo Tinkara Kovač z bandom, Kingston, Rudi Bučar & Istraband, Rock the Pop (Marino Legovič in Tulio Furlanič), Parni Valjak Tribute, Ne me jugat, Sixtynine s Tomažem Klepačem na čelu, Nirvana Tribute in mnogo drugih. Poleg pestrega glasbenega programa organizator obljublja tudi bogato gastoronomsko ponudbo, v noči s sobote na nedeljo pa bo prireditev okronal veličasten ognjemet, ki bo obsijal koprski zaliv.

Na Tartinijevem trgu v Piranu bodo zvečer odprli prvi Poletni festival Piran, ki bo potekal do 16. avgusta.

Trnfest kljub vsemu bo
Od ponedeljka, 4. avgusta, bo v Ljubljani potekal Trnfest, za katerega se do zadnjega trenutka ni vedelo, ali ga bodo zaradi hudih finančnih težav sploh izvedli. Tokratni Trnfest bo kot vedno ponudil literarne performanse in predstave, projekcije in koncerte, več podrobnosti pa za zdaj še ni znanih. Že pred tem, v soboto, pa bo v ljubljanskem Kinu Šiška nastopila britanska glasbenica Joss Stone.