Turist je zaobjel od sredinih študentskih žurov do alternative do disko zabav.
Turist je zaobjel od sredinih študentskih žurov do alternative do disko zabav. "Prerez vsega, kar je bilo takrat popularno. Da bi imeli danes takšen klub, kjer bi lahko danes vse dobili, mislim, da ne obstaja. Sicer so pa danes čisto drugi časi," je prepričan Pezdirc. Foto: Osebni arhiv
Andrej Kokalj
Didžej Andrej Kokalj - Koki se je z izborom kakovostnih skladb in z vsestranskim poznavanjem smernic razlikoval od svojih kolegov in tako vztrajal skozi vso 'turistovsko' obdobje. Foto: Osebni arhiv
Tomaž Pezdirc
"Didžej je bil včasih ta, ki je prvi testiral, kako se bo občinstvo v živo odzivala na določeno skladbo, danes pa je to drugače. Danes ljudje lahko pridejo do te glasbe prej in jo absorbirajo na drugačne načine," pojasnjuje Pezdirc. Foto: Osebni arhiv
Dragan Bulič
Svoj pečat v klubu je pustil tudi Dragan Bulič. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer

Od začetka poti kultne ljubljanske diskoteke do danes je minilo že 33 let. Njegova zgodovina sega v leta, ko so didžeji hodili skoraj vsak teden v Műnchen po plošče. In jih tihotapili v Slovenijo. "Včasih smo imeli težave na meji, ko smo prišli s 30 novimi 'maxi singli' in 20 LP-ji in so te na carini gledali postrani. Največkrat smo uporabljali zveze, da je nekdo imel kakšnega prijatelja v Nemčiji, Franciji, predvsem pa v Angliji. Ko se je ponudila priložnost, smo jo vedno izkoristili in naročili določene plošče," se je spominjal Pezdirc.

V vseh letih delovanja je Turist postal sinonim za številne anekdote. "Nekdanji pevec Nietov je živel eno hišo zraven – sosednji vhod. Nekega večera se je 'fajn' zabaval in mislil, da je doma. Zaspal je na tistih lesenih grdih klopeh. Radarji in natakarji so ga tam pozabili, ker niso preiskali celega prostora. Ko je naslednji dan razlagal, kaj se mu je zgodilo, je bilo kar hecno," je v smehu razlagal Pezdric.

V času najbolj burnih let v Turistu - 80. letih prejšnjega stoletja – so se po Sloveniji razširile ostale diskoteke in klubi. "Obiskovalci Turista se naslednji dan niso spraševali, kako je bilo, ampak samo, če si bil tam. Nikoli se ni spraševalo, kako je bilo, ker se je vedno dogajalo tako, da je bilo dobro za vse," je dejal Pezdirc.

Diskoteko so izoblikovali ljudje in glasba, ki se je tam vrtela. "Na primer danes - toliko let pozneje - pogrešam, kar je bilo včasih. Če je prišlo do manjšega konflikta, se je to vedno reševalo s temi ljudmi, ki so bili notri. Rekli smo jim inventar in so sami med sabo rešili zadeve. Niti ni prihajalo do kakšnih večjih nevšečnosti," je pojasnil didžej.

Turist se je po letu 1994 preimenoval in malo posodobil. Postal je znan pod imenom Central: "Turist je bil lokal, ki je bil namenjen za to obdobje. Vprašanje, ali bi danes v takšni meri še funkcioniral. Ta prostor so delali ljudje. Ker sam prostor je bil malodane ogaben. Ničesar ni bilo, zaradi česar bi ga prišel pogledat."

Obletnica, ki se bo praznovala nocoj v Biljardni hiši v Ljubljani, zdaj temelji na četrtkovih oz. alter večerih, ki so bili znani tudi kot Mladinini večeri, kjer se je zbirala nadobudna mladina.
Legendarne tematske četrtkove večere je spočel radijski urednik in voditelj Dragan Bulič.

Didžeji, ki so zaznamovali Turista
Med letoma 1980 do 1984, vse od 1987 pa do 1990 so se na "Mladininih večerih" izmenjavali Andrej Ilc, Primož Pečovnik in Mitja Vrhovnik Smrekar. Svoj pečat pa je v klubu pustil tudi Andrej Kokalj. Na začetku devetdesetih so se druženja preimenovala v Studio Ljubljana oziroma Studio City, na katerih se je dokončno uveljavil Pezdirc. "Na teh večerih ni bil vedno poln klub kakor druge večere, ampak ljudje, ki so plesali bolj z občutkom in je bila drugačna energija," se je spominjal Pezdirc.

Didžej takrat ni imel nikoli vnaprej pripravljenega seta. "Didžej se je v Turistu prilagajal občinstvu v klubu in poskušal ugajati čim večjemu številu ljudi, ampak v slogu, ki je bil značilen zanj. Jasno pa je za didžeja smrt, če je prazno plesišče. To se je zelo redko zgodilo. Mislim, da se je enkrat, ko je nekdo vrgel solzivec. Da bi odšli zaradi glasbe, pa mislim, da se ni zgodilo," je pojasnil Pezdirc.

Didžej in hkrati idejni ustanovitelj in glasbeni urednik Radia Terminal pravi, da so obletnice Turista priložnost za obujanje spominov in priložnost, da se generacija, ki je preživela v diskoteki večino svojih večerov, znova najde in zapleše.