Seku, novinar Poročil in voditelj informativnega programa, se je že večkrat podal tudi v zabavne in umetniške voditeljske vode. Foto: Stane Sršen
Seku, novinar Poročil in voditelj informativnega programa, se je že večkrat podal tudi v zabavne in umetniške voditeljske vode. Foto: Stane Sršen
Poplave
Balkan so prizadele najhujše poplave v zadnjih sto letih. Foto: MMC RTV SLO/Reuters
Sovoditeljica prireditve Stopimo skupaj za Jerneja P. Zhembrovskyy
Sovoditeljica prireditve Stopimo skupaj za žrtve poplav bo Jerneja P. Zhembrovskyy. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer

Dobrodelne prireditve Stopimo skupaj so stalnica na RTV Slovenija, tokratno zbiranje sredstev je namenjeno žrtvam poplav v Bosni in Hercegovini, Srbiji in na Hrvaškem. Z zbranimi sredstvi bodo pomagali predvsem pri obnovi kulturnih in izobraževalnih ustanov, da bo otrokom in mladostnikom čim prej ponovno omogočeno izobraževanje in kulturno-umetniško udejstvovanje.

Prireditev Stopimo skupaj si lahko ogledate ali poslušate na 1. programu TV Slovenija, Prvem programu Radia Slovenija, TV Maribor, Radiu Maribor, Radiu Koper ali na spletni strani MMC RTV SLO. Po svojih zmožnostih boste od 18.00 do 22.00 - lahko darovali s klicem na 01/472-00-11.

Prireditev bosta povezovala novinar in voditelj Televizije Slovenija Seku Mady Condé in balerina, voditeljica ter modna poznavalka Jerneja Podbevšek Zhembrovskyy. Osrednji gostje prireditve bodo znani slovenski pesniki, s katerimi se bo pogovarjal eden osrednjih sodobnih bosanskih pesnikov Ahmed Burić. Kaj o vodi, njeni moči za življenje in razdiranje čutijo in čudovito zapišejo Esad Babačič, Svetlana Makarovič, Boris A. Novak in Feri Lainšček?

S pesmimi bodo na pomoč prijateljem klicali godci štirih dežel: Dado Topić, Oto Pestner, Sabina Cvilak, Zoran Simjanović, Tanja Bošković, Tanja Ribič, Branko Đurić, Vlado Kreslin, Lidija Kodrič, Zoran Predin, Tokac, Jure Ivanušič, Bilbi, Ana Bezjak, Vesna Zornik, Mirjana Šajinović, Sebastijan Duh, Pliš, Aphra Tesla, Mladi pevci GBŠ AMŠ, A-Kamela, Igor Bezget, Tadej Kampl, Grega Kozar, Matej Horvat, Branimir Vulić, Nikola Nikolić, Zoran Furtula, Dževad Bečić, Dejan Berden, Miloš Radovanović, Saša Jovičić, Anamaria Radanovič, Abraham Quinones ... Scenarij za prireditev je napisal Dušan Šarotar, režira jo Svetlana Dramlić.

Pred dogodkom smo se pogovarjali z enim izmed dveh voditeljev prireditve, Sekujem Madyjem Condejem.

Kaj vas je pri poplavah najboj pretreslo?
Ko so prišla prva poročila o razsežnosti poplav, sem najprej pomislil na svoje prijatelje, ki živijo na prizadetem območju. Potem pa so začeli prihajati posnetki popolnoma uničenih naselij, poplavljenih hiš, plazov, obupanih ljudi, smrtnih žrtev, poginulih živali ... Postajalo je jasno, da takšnih poplav ta konec sveta ne pomni že stoletja. In morda me je še najbolj pretresla misel, da bodo marsikje morali ljudje začeti popolnoma znova. Mnogi, ki so preživeli morijo razpada Jugoslavije, so zdaj pred novo bitko za preživetje. In v njej ne smejo biti prepuščeni sami sebi.

Ste bili presenečeni, ko je toliko Slovencev pokazalo, da so pripravljeni pomagati?
Ne, ni me presenetilo. Prav ponosni smo lahko, da navkljub vsemu nezadovoljstvu, nergaštvu in včasih tudi sovraštvu, ki vlada med različno mislečimi, ob takih dogodkih znamo vsaj za nekaj časa zakopati bojne sekire in stopiti skupaj. Pa naj bo to za nesreče pri nas ali, tako kot v tem primeru, v tujini. To se je že ničkolikokrat pokazalo. Sem pa, to moram priznati, nekoliko razočaran nad izjavami nekaterih, ki so se spraševali, zakaj raje ne pomagamo našim, Slovencem. Razočaran zato, ker tudi ob podobnih katastrofah pri nas poteka vrsta dobrodelnih prireditev, na katere pa nekateri radi pozabijo. Projekt Stopimo skupaj je na primer stalnica RTV Slovenija. Je pa morda res lažje grajati druge, kot dvigniti telefon, poklicati nekaj prijateljev, skupaj organizirati pomoč za tiste, za katere mislite, da jo potrebujejo in narediti nekaj dobrega.

Kakšen je namen prireditev Stopimo skupaj za žrtve poplav in v čem se na primer razlikuje od nedavnega koncerta na Kongresnem trgu?
Sredstva, zbrana ob nocojšnjem koncertu, bodo namenjena predvsem obnovi osnovnih in glasbenih šol, kulturnih ustanov in knjižnic na prizadetem območju Hrvaške, Bosne in Hercegovine ter Srbije. Želimo si, da bi bili mladi s prizadetih območij čim prej spet deležni izobraževanja v normalnih razmerah. Z zbranimi sredstvi bi radi čim več šoloobveznim otrokom zagotovili osnovni paket šolskih potrebščin in trem šolam, ki so bile v povodnji najbolj poškodovane, zagotovili sredstva za prvo obnovo. Prav zato bo koncert nekoliko bolj umetniško obarvan. Poleg izvrstnih glasbenikov se nam bodo pridružili tudi pesniki. Ves večer bo nekakšno srečanje prijateljev v kavarni. Ponekod umirjeno in melanholično, spet na trenutke temperamentno.

So nastopajoči pesniki in glasbeniki pripravili poseben program za to prireditev, morda veste, če so tudi poplave ustvarile tudi kakšno novo pesnitev?
Vseh skrivnosti, ki jih hranimo za nocojšnji večer, vam ne smem izdati. Sem pa prepričan, da bo kakšna skladba pri kom privabila solze v oči; in kakšen verz komu ostal še dolgo v spominu.

Vodili boste z nekdanjo balerino Jernejo P. Zhembrovskyy. Ste že kdaj sodelovali z njo?
Ne, z Jernejo, ki je izvrstna voditeljica, bova tokrat sodelovala prvič. Sem pa imel pred leti priložnost v živo spremljati prireditev, ki jo je vodila, in moram reči, da se veselim vodenja z njo. Veselim pa se tudi vnovičnega sodelovanja z režiserko, pobudnico in gonilno silo tokratnega dobrodelnega dogodka Svetlano Dramlić, s katero sva sodelovala že pri več zanimivih projektih. Brez njene trme in trme njenih sodelavcev nocojšnjega dogodka zagotovo ne bi bilo.