Andrej Karoli, urednik glasbenega programa Vala 202, je eden izmed glavnih ljudi, ki stojijo za tem projektom. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Andrej Karoli, urednik glasbenega programa Vala 202, je eden izmed glavnih ljudi, ki stojijo za tem projektom. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Val 202 Plus!
Na dvojnem albumu so zbrane najodmevnejše uspešnice 40 domačih in mednarodnih izvajalcev. Foto: Val 202

Poročali smo, da sta Val 202 in založba Universal Music Slovenia združila moči ter predstavila kompilacijo največjih uspešnic VAL 202 Plus!. Gre za prvo tovrstno kompilacijo na slovenskem tržišču, na dvojnem albumu pa so zbrane najodmevnejše uspešnice 40 domačih in mednarodnih izvajalcev, kot so Michael Teló, Tabu, David Guetta, Jan Plestenjak, Rihanna, Eva Boto, Florence + The Machine, Lana Del Rey, Maroon 5 in številni drugi.

MMC pa je zanimalo, kako so ljudje, ki stojijo za tem projektom, sploh naredili ta izbor skladb, na naša vprašanja pa so odgovorili Špela Gombač iz založbe Universal Slovenia, Andrej Karoli, urednik glasbenega programa Vala 202, in Mirko Štular, odgovorni urednik vala 202.


Kako zahtevna naloga je bila v vsej poplavi popularne glasbe za glasbene urednike, da so naredili selekcijo?
Gombač
: Glede na poplavo glasbenih uspešnic v prvi polovici letošnjega leta je bila izbira izjemno težka. Nekaj odmevnih uspešnic je na koncu izpadlo. Pri dokončni odločitvi smo združili moči sodelavci Vala 202 in založbe Universal Music.
Karoli: Če ne spremljaš ponudbe založb in neodvisnih, bi bila naloga zahtevna, tako pa … Glasbe je več kot dovolj, je pa res, da je tanka linija med popolno komercializacijo in držo, ki je Val 202 skozi leta profilirala kot medij, ki se ne spušča (preveč) v aktualno komercialno ponudbo. Res pa je tudi, da komercialno uspešna glasba ni nujno nesprejemljiva za Val 202 ali pa da bi jo mimogrede označil za slabo.

Kaj so bila osnovna merila pri izbiri?
Gombač
: Ker smo se odločili za kompilacijo največjih uspešnic, smo pesmi izbrali predvsem na podlagi priljubljenosti na slovenskem trgu in po predvajanosti na slovenskih radijskih postajah.
Karoli: Prepoznavnost in kredibilnost izvajalcev in njihovih skladb. Vsi na albumu imajo »težo«, pri tem mislim ali komercialni uspeh, ali kritiško potrditev, ali celo oboje, kar ni tako redko.

Kako to, da ste se odločili na kompilacijo uvrstiti tako tuje kot slovenske izvajalce?
Štular
: Podpiranje slovenske zabavnoglasbene produkcije smo želeli nadaljevati tudi s to izdajo. Tako kot imamo posebno kompilacijo nove, sveže, neodkrite, a kakovostne slovenske zabavne glasbe, želimo s to izdajo Plus! dati poudarek tudi že uveljavljeni in priljubljeni slovenski glasbi, s tem ko jo postavimo med svetovne uspešnice.

Če preletimo seznam, vidimo, da prevladujejo izvajalci popularne in plesne glasbe. Je kompilacija torej odsev realnega stanja na glasbenem prizorišču (kjer rocka in hip-hopa v osnovnem pomenu besede skorajda ni) oz. v kolikšni meri so izbiralci gledali na to, da so skladbe "radio friendly"?
Karoli
: Seveda, urednik izdaje, ki jo podpira, mora razmišljati tudi o tem, da glasba mora biti prisotna tudi na radiu/radiih, ki že dolgo niso glavni ali pa edini vir informiranja zainteresiranih poslušalcev. To vlogo sta prevzela oglaševanje in vsevsebujoči splet. Kompilacija je tudi, a ne samo odsev aktualne glasbene ponudbe, o preletavanju seznamov pa raje ne bi. Kadar človek samo preleti, marsikaj zgreši. Tudi za glasbo si je prav vzeti čas.

Razmišljate morda za v prihodnje tudi o podobnih kompilacijah, ki bodo zadovoljile apetite poslušalcev rocka, hip-hopa ...?
Gombač
: Najprej moramo spoznati želje slovenskih poslušalcev, nato pa se bomo odločili, ali bomo v prihodnje na kompilacije vključili tudi druge žanre. Predvsem želimo izdati nekaj, kar bo pritegnilo širšo populacijo ljudi.