Boštjan Gorenc - Pižama in Perica Jerković sta med najbolj znanimi slovenskimi stand up komiki. Foto: MMC RTV SLO
Boštjan Gorenc - Pižama in Perica Jerković sta med najbolj znanimi slovenskimi stand up komiki. Foto: MMC RTV SLO
Boštjan Gorenc Pižama in Perica Jerković
Smeha ob njiju ne manjka. Foto: MMC RTV SLO
Boštjan in Perica za MMC

Oba sta v v stand upu že sedem let, od tega štiri aktivno. Slovenija je po njunih besedah dobro sprejela to zvrst. Če so se ti še pred leti smejali, če si komu rekel, da si stand up komik, danes na srečo ni več tako, pravi Jerković. Po njegovih besedah je stan up zgodba v Sloveniji srečna zgodba.

Celoten klepet lahko preberete tukaj.

Priznana komika sta v MMC-jevi spletni klepetalnici med drugim povedala, da se z nastopi "da preživeti" brez diplome z AGRFT-ja, čeprav, kot pravi Jerkovič, "nekega luksuza ni". "Tudi meni uspeva preživeti brez diplome. V planu jo imam čez sedem let, ker se v prihodnosti vidim kot minister," je k temu dodal Pižama, in sicer ministrstva za zdravo pamet. Tega Slovenija po njegovih besedah namreč potrebuje.

Tudi tujina je med njunimi cilji
Za njima je na domačih tleh že ogromno nastopov, preizkusila pa sta se že tudi v tujini. Pižama je že nastopil v Angliji, a ima najraje slovensko publiko zaradi dobrega poznavanja kulturnega prostora.

Kaj pa Perica? "Zaenkrat sem poleg slovenščine nastopal le še v hrvaščini. Ampak mislim, da je le vprašanje časa, kdaj se bo trg bivše Juge spet povezal in bomo nastopali tudi v srbščini, bosanščini, makedonščini, črnščini in tudi gorščini. V angleščini še nisem, bom, se nikamor ne mudi," pravi.

Se spominjata svojega prvega nastopa, kakšne šale "vžgejo" pri Slovencih, kdaj je neka šala "prežvečena" ... To so nekatera vprašanja, na katera sta v videointervjuju odgovarjala komika.

Da je nastop uspešen, je potreben poseben obred. "S Komikazami si po športno sežemo v roke, naredimo skupni Ooooopa (pri čemer ooooopa sledi neki vulgarizem) in si potalamo prijateljske čelne," je zapisal Pižama, Jerković pa je dodal, da imajo poleg skupnega obreda tudi vsak svojega. "Jaz, na primer, obglavim kuro in poškropim zidove zaodrja. Če ni kur v bližini, iščem kolega Murča," je dodal.

Kaj se obeta na 3. Panču?
Komika, ki sta bila gosta naše klepetalnice pred 3. festivalom Panč (ta bo potekal med 22. in 25. avgustom na Ljubljanskem gradu), sta povedala, da bo letošnji festival za dan daljši. "Poleg Slovencev in Hrvatov pa bodo nastopili še dva Britanca, en Američan ter Madžar (ki bo nastopal v angleščini). Zaradi slednjega upamo, da bo reportaža o festivalu tudi v oddaji Hidak - Mostovi," je še zapisal Pižama.

Fantje so letos pred festivalom posneli tudi promocijski skeč. Ogledate si ga lahko spodaj.

Boštjan in Perica za MMC