Andrej Težak - Tešky je direktor in umetniški vodja festivala Panč. Februarja 2010 ga v Angliji čaka precej zahtevna naloga, saj bo eden od članov komisije za izbor najboljšega komika po mnenju Leicester Comedy festivala. Foto: MMC RTV SLO
Andrej Težak - Tešky je direktor in umetniški vodja festivala Panč. Februarja 2010 ga v Angliji čaka precej zahtevna naloga, saj bo eden od članov komisije za izbor najboljšega komika po mnenju Leicester Comedy festivala. Foto: MMC RTV SLO
1. Zimski Panč
Festival stand-up komedije Panč bo prvič zaživel tudi v zimskem času, in sicer na kar dveh krajih: v Ljubljani in Mariboru. Foto: MMC RTV SLO
Tin Vodopivec in Vid Valič
Uspešna slovenska stand-up komika Tin Vodopivec in Vid Valič bosta v družbi dveh komikov iz Hrvaške prvič nastopila na velikem festivalu Leicester Comedy. Foto: MMC RTV SLO
Ian Stone
Ian Stone je na poletnem Panču s svojim angleškim humorjem že sprožal navale smeha pri slovenskem občinstvu. Če ste ljubitelji angleških šal, tudi 29. in 30. januarja ne boste lačni smeha. Foto: MMC RTV SLO
Marina Orsag
Marina Orsag iz Hrvaške je zabavala slovensko občinstvo že na poletnem Panču 09. Znova ji bomo lahko prisluhnili na zimskem. Tudi ona bo del zasedbe v Balkan Espresso na Leicester Comedy festivalu, ki bo februarja v Angliji. Foto: MMC RTV SLO

Velike zasluge za to ima vsekakor takratna skupina Komikaze, ki je idejo o stand-up komediji znala vsebinsko približati slovenskemu občinstvu.

Nastopi stand-up komikov so sicer v Sloveniji znani že kar nekaj časa, a ravno festivali so tisti, ki določeno kulturno-umetniško zvrst predstavijo širšemu občinstvu, saj ponujajo pestro paleto festivalskega dogajanja, ki je največkrat raztegnjen na več kot le en dan.

Podobno je tudi s festivalom stand-up komedije Panč, ki je poleti 2009 upihnil drugo svečko, zdaj pa se mu pridružuje njegov zimski bratec.

Tudi zimski Panč s stand-up komiki iz tujine
Nekaj vprašanj, ki se navezujejo predvsem na sodelovanje slovenskih stand-up komikov s tujimi (in nasprotno) je zanimalo tudi nas, zato smo k pogovoru povabili direktorja in umetniškega vodjo Panča Andreja Težaka - Teškyja, ki bo hkrati tudi povezovalec oz. gostitelj zimskega Panča v Ljubljani v obeh festivalskih dnevih.

Vabljeni k branju intervjuja.


Kaj je glavna posebnost zimskega Panča in kako je prišlo do ideje zanj?
Glavna posebnost zimskega Panča je, da je pozimi. Do ideje zanj je prišlo na pobudo obiskovalcev, ki so nas spraševali, zakaj je ta dogodek samo enkrat na leto. Govorili so, da bi morali narediti vsaj še enega. S Tinom Vodopivcem sva tuhtala, kako narediti tak dogodek, da ne bo le še en večer stand-up komedije, in prišla na idejo sinhronega festivala, ki bi se dogajal v dveh mestih sočasno. Tako smo Panč postavili v ljubljanski urbani center kulture Kino Šiška in mariborski kulturnoprireditveni center Narodni dom.

Panč ima svojega bratca tudi v Zagrebu in še enega bratca (bodočega novorojenčka) v Zadru. Bo v bližnji prihodnosti Panč še v kateri državi?
Res je. S hrvaškimi kolegi smo že po prvem Panču prišli na idejo postavitve festivala v njihovem glavnem mestu in izkazalo se je za super idejo. Zdaj se že dogovarjamo za lokacije v Sarajevu in Beogradu. Ideja je seveda, da bi stand-up komedijo razširili na celoten Balkan, saj smo prepričani, da so tudi tam dobri komiki, le priložnosti še ni bilo, da se pokažejo.
Vendar pa nam je najpomembnejša še vedno domača deželica, kjer se bomo trudili, da bo festival še večji in boljši, z več tujimi gosti, morda še več dni.

Kako so sprejeti slovenski stand-up komiki na nastopih v državah nekdanje Jugoslavije? Se srečujejo s kakšnimi posebnostmi, ki jih pri nas ni?
Izkušnje imamo samo s sosednjo Hrvaško, kjer so slovenski komiki dobro sprejeti, hrvaško občinstvo nas ima rado. Lahko se pohvalimo s tem, da smo vsaj na tem področju podrli mejo in prišli k prijateljem, da se skupaj nasmejemo. Posebnost je seveda to, da mi na Hrvaškem ne moremo nastopiti v slovenskem jeziku, ker nas ne bi nihče razumel, medtem ko hrvaški komiki pri nas nastopajo v hrvaškem jeziku.

Slovenski in hrvaški komiki bodo prvič nastopili tudi v Angliji na velikem festivalu Leicester Comedy. Nam poveste kaj več o tem? Kako je sploh prišlo do sodelovanja?
Pri iskanju čim boljših angleških komikov za festival Panč sem se lani srečal s kar nekaj velikani med menedžerji in organizatorji v Londonu in naokoli. Na priporočilo Iana Stona (angleški stand-up komik - o. a.) so me povabili v komisijo za izbor najboljšega angleškega komika po mnenju festivala Leicester Comedy. Seveda sem povabilo sprejel, čeprav naloga ni lahka, saj moram kar pogosto na pot čez lužo in na samem festivalu si bom moral ogledati skoraj 100 nastopov.
Leicester Conmedy festival je tri tedne trajajoči festival, na katerem je vsak dan okoli 50 nastopov na različnih prizoriščih, med komiki velja prava vojna v promociji, saj bi vsi radi napolnili svoj prostor.
Na številnih sestankih v Leicestru je padla ideja, da bi s seboj na festival pripeljal tudi komike, s katerimi delam, saj bi občinstvo gotovo zanimalo, kako to delamo pri nas. In če nas zanimajo angleški komiki, zakaj ne bi Angležev zanimali slovenski in hrvaški?
Tako smo sestavili ekipo in s predstavo Balkan Espresso potujejo v Leicester Vid Valič, Tin Vodopivec, Ivan Šarić in Maina Orsag. Vsi so se že preizkusili v angleškem jeziku in zdaj pilijo svoj material.

So za komike, ki nastopajo na tako velikem festivalu kot je npr. Leicester Comedy festival, kakšne posebne zahteve pri organizatorjih?
Seveda na tak festival ne more vsak. Organizatorji festivala so pogledali nekaj posnetkov komikov, vse smo posneli v angleškem jeziku, pregledali pa smo tudi nastope v slovenščini in hrvaščini. Malo so mi zaupali glede izbire, vsekakor pa se moramo zavedati, da je to neke vrste tveganje za organizatorja, saj komikov v Angliji nihče ne pozna. Po drugi strani pa je odprtost za take poteze dokaz, da gre za velik festival.
Mi se bomo potrudili narediti čim boljšo promocijo Slovenije med ljubitelji stand-up komedije.

Kako se bo Panč in nastopi stand-up komikov v Sloveniji in tudi tujini razvijal v prihodnje oziroma v letu 2010? Se obeta kaj povsem novega in drugačnega?
Panč bo v letu 2010 večji od prejšnjega, vsako leto želimo ljudem pokazati še več komikov, tako slovenskih kot tujih. S tujimi menedžerji se že dogovarjamo za avgustovski festival v Ljubljani. Kot sem že prej omenil, bomo poskušali že znanim prizoriščem (Ljubljana, Zagreb, Zadar) dodati še enega v Sarajevu in enega v Beogradu, nisem pa prepričan, ali nam bo to uspelo v letu 2010 ali 2011, saj poskušamo biti kot organizatorji previdni.
Slovenski stand-up komiki so se v treh letih dobro razvili in imamo nekaj odličnih komikov, vse več je nastopov in v letu 2010 pričakujem vse manj izjav tipa: "Ah slovenski stand-up, brez veze. Sicer še nisem nobenega videl, ampak vem, da so vsi dolgočasni in niso smešni. Meni so smešni ameriški."
Menim, da bi si ljudje, ki so takega mišljenja, morali ogledati kakšno stand-up komedijo tudi v živo, saj le tako doživiš tisto pravo.


Zimski Panč torej v Ljubljani in Mariboru
Sočasno (29. in 30. 1. 2010 ob 20. uri) bo v Ljubljani (Kino Šiška) in v Mariboru (Narodni dom) nastopilo pet stand-up komikov, ki bodo naslednji dan le zamenjali Ljubljano za Maribor in obratno.
Natančen program festivala, vključno z informacijami o nastopajočih ter o predstavi na predvečer festivala, si lahko preberete na uradni strani festivala Panč.