Na ljubljanskem gradu se je zaključil mednarodni festival stand-up komedije. Foto: MMC RTV SLO
Na ljubljanskem gradu se je zaključil mednarodni festival stand-up komedije. Foto: MMC RTV SLO
Jernej Celec
Jenrej Celec iz Prekmurja je nastopil prvi. Foto: MMC RTV SLO
Janez Trontelj
Janez Trontelj je prepričal z nadvse simpatičnim imitiranjem Slavoja Žižka. Foto: MMC RTV SLO
Nikola Silić
Nikola Silić iz Srbije se je s pomočjo pikantnega besedišča šalil predvsem na račun spolnosti in medosebnih odnosov. Foto: MMC RTV SLO
Steve Hughes
Steve Hughes iz Avstralije je najbolj navdušil. Foto: MMC RTV SLO
Slon in sadež
Slon in sadež sta potožila nad neugodnim vrstnim redom, saj sta morala ravno onadva nastopiti za Avstralcem. Foto: MMC RTV SLO

Slovenci v zadnjih letih radi kupujejo vstopnice za predstave komičnih odrskih nastopačev, kar potrjuje vedno pestrejša ponudba tako imenovanih stand-up prireditev, tekmovanj in tovrstnih festivalov. Najbolj priljubljen je zagotovo ljubljanski Panč, ki že štiri leta, pozimi in spomladi, polni dvorišče Ljubljanskega gradu (pozimi ali ob neugodnih vremenskih razmerah pa razne namenske dvorane po Ljubljani). Sklepni večer letošnje poletne različice pa naj bi se po besedah prirediteljev lahko pohvalil celo z največjim številom prodanih vstopnic v (kratki) zgodovini festivala.

Del te uspešne zgodbe je najverjetneje tudi dejstvo, da Panč na odru gosti tudi ugledne tuje komike, katerih nastopi se kljub morebitnim jezikovnim oviram po navadi izkažejo za najuspešnejše točke večera. Z dvema gostujočima komedijantoma, Nikolo Silićem iz Srbije in Stevom Hughesom iz Avstralije, so postregli tudi na včerajšnjem "zadnjem dejanju" Panča.

Zastonj imamo najraje: sponzorske majice kot vroča roba

Slabo voljo zaradi vsesplošne gneče na cesti do gradu je verjetno pregnal brezplačni degustacijski vzorec sladoleda pri vhodu, in tako je bilo občinstvo na grajskem dvorišču že pred začetkom predstave prešerno razpoloženo. Topel sprejem v obliki glasnega krohota je tako doživel že prvi nastopajoči, mladi Prekmurec Jernej Celec.
Še bolj je bilo občinstvo navdušeno, ko je povezovalec in eden izmed prirediteljev večera, komik Andrej Težak – Tešky, med odmorom med obiskovalce razdelil nekaj sponzorskih majic in napihljivih žog. Zastonj roba je pač neprecenljive vrednosti, česar se je dobro zavedala tudi neka gospa s sedežem pri odru, ki je voditelja (sicer šaljivo) opomnila, da pri deljenju majic diskriminira tiste v prvi vrsti, in si tako tudi sama priborila svoj kos.

Prikupna imitacija Žižka in pikantno srbsko besedišče
Program je nadaljeval Janez Trontelj. Napovedali so ga kot nergaškega, čeprav bi morali izpostaviti predvsem njegove imitacijske sposobnosti. Trontelj se pri tem resda večinoma oklepa oponašanja že uveljavljenih in morda celo nekoliko prežvečenih slovenskih političnih osebnosti, kot sta na primer trenutni mandatar ali minister za zunanje zadeve, a se za vse klišeje odkupi s svojim pristnim in nadvse simpatičnim oponašanjem vsem najljubšega filozofa Slavoja Žižka, za kar si je tudi prislužil spontane ovacije.
Naslednji na vrsti, Srb Nikola Silić, je zadevo popestril s pikantnim besediščem za spolne organe, katerih uporaba je pri občinstvu tako ali tako že sama po sebi izzvala smeh. V kontekstu srbohrvaškega jezika in ob primerno sproščeni uporabi, kakršno obvlada Silić, so vulgarni izrazi postali skorajda ljubki.
Steve Hughes: Zakaj v hotelih vedno dobimo kapo za prhanje?
Glavno atrakcijo večera, Steva Hughesa, na uradni strani festivala predstavljajo kot najboljšega avstralskega komika (ki je hkrati tudi član težkometalskih zasedb), in takšno predstavitev je v vsakem primeru upravičil, saj se je izkazal tako z izjemnim slogom (kombinacija dobre pripravljenosti pod krinko sproščenega spontanega nastopa) kot z vrhunskimi šalami, ki večinoma temeljijo na pronicljivem opazovanju sveta okoli nas.
Hughes se je med drugim pošalil na račun okoljevarstvenikov, češ, "saj je vseeno, če so morja polna ostankov jedrskega orožja, glavno, da doma skrbimo za lepše okolje z našimi ekosvetilkami in uporabljamo vrečke za večkratno uporabo", kot svetovni popotnik pa se je čudil na primer tudi temu, da v hotelskih kopalnicah nikoli ne postrežejo z vedno uporabno zobno pasto, brez izjeme pa je povsod ("od Skandinavije do Tanzanije") obvezno na voljo kapa za prhanje.
Zadnje dejanje: Slon in sadež
Čisto zadnja sta na oder prišla v črne suknjiče odeta Slon in sadež, ki sta najprej opomnila na nelagodje komikov, ki morajo nastopiti za takšnim mojstrom, kot je Hughes, nato pa nadaljevala z materialom o pripravah na nastop in opazkami o stand-upu, na koncu pa se provokativno šalila na račun slovenske politike, Cerkve in drugih občutljivih tematikah.
Po končani točki, ki je hkrati tudi sklenila festival, so se na odru zbrali vsi sodelujoči, s prirediteljema Tinom Vodopivcem in Andrejem Težakom na čelu, in ti so se fotografskim bliskavicam na hitro nastavili za skupno gasilsko fotografijo, potem pa se, tako kot obiskovalci, hitro razpršili po grajskem dvorišču, zabavo pa verjetno nadaljevali kje drugje.