Od kod izvira povezava med rdečo in poželenjem? Foto: EPA
Od kod izvira povezava med rdečo in poželenjem? Foto: EPA

Rdeče četrti, rdeče spodnje perilo, rdeče vrtnice ... Vse to so stvari, ki so povezane s strastjo in spolnostjo. Rdeča barva pa je tudi znamenje ovulacije in s tem ženskih genitalij, iz česar naj bi vse to izviralo.

Raziskovalce univerze v Kentu je zanimalo, ali je rdeča barva moškim privlačna tudi na ženskih genitalijah, ali se vse ustavi pri spodnjem perilu. Zbrali so nekaj fotografij spodnjih ženskih ustnic, ki so jih različno računalniško obarvali, nekatere bolj rdeče druge bolj rožnato, piše na uradni spletni strani univerze.

Štirideset moških, ki je sodelovalo v raziskavi, je kot privlačnejše ocenilo tiste rožnate. Sarah Johns, ena izmed raziskovalk, je rezultate opisala takole: "S tem smo pokazali, da mit o rdeči barvi kot zastopnici ženskih genitalij lahko ovržemo." Raziskovalci menijo, da bi bilo treba dodatno raziskati, kaj moškim predstavljajo na primer rdeča oblačila ali rdeča šminka.

Pred nekaj leti so v reviji European Journal of Social Psychology objavili rezultate, ki nakazujejo na to, da se moškim zdijo lepše ženske v rdečem. Čeprav je raziskava v Kentu pokazala, da moški ne marajo rdečkastih genitalij, druge raziskave nakazujejo na to, da rdečo barvo na splošno povezujejo s spolnostjo.