Jon Bon Jovi se je vmes podal tudi na samostojno glasbeno pot, a se kmalu vrnil nazaj k skupini. Foto: EPA
Jon Bon Jovi se je vmes podal tudi na samostojno glasbeno pot, a se kmalu vrnil nazaj k skupini. Foto: EPA

Pred 30 leti je rockskupina Bon Jovi, ki nosi ime po pevcu zasedbe, Jonu Bon Joviju (ime si je poangležil iz precej bolj italijansko zvenečega Johna Bongiovija), izdala prvi album, naslovljen preprosto Bon Jovi. Člani zasedbe so želeli album najprej poimenovati Tough Talk, a so jih v založbi prepričali, da je bolje izbrati preprostejši naslov.

Devet skladb, dve uspešnici
Album je sestavljajo devet skladb, in sicer Runaway, Roulette, She Don't Know Me, Shot Through the Heart, Love Lies, Breakout, Burning for Love, Come Back in Get Ready. Skladbi Runaway in Shot Through the Heart poznavalci skupine še danes štejejo med največje uspešnice skupine.

Z izjemo pesmi Runaway album sicer ni doživel nekega velikega uspeha, tudi kritike so bile mešane - Allmusic je tako takrat zapisal, da so pesmi "preproste", besedila pa "nagnjena h klišejem", a je obenem priznaval, da člani zasedbe igrajo strastno in da se v pesmih čuti smisel za melodiko.

Eno leto pozneje so Jon Bon Jovi, David Bryan, Tico Torres, Richie Sambora in Alec John Such (sestava skupine se v dobrih 30 letih skoraj ni spremenila - z eno izjemo, leta 1994 so odslovili basista Sucha, ki ga je nadomestil Hugh MacDonald) izdali drugi album 7800° Fahrenheit, dobro leto pozneje pa Slippery When Wett, album, ki jim je prinesel svetovno slavo.

Največji zaslužkarji
Danes zasedba velja za ene največjih zaslužkarjev v svetu glasbe - njihova turneja Because We Can je bila leta 2013 (že tretjič zapored) najdonosnejša -, prodajo na milijone albumov, njihovi koncerti pa so povsem razprodani. Bon Jovi je po analizah slovitega Forbsa eden najbolje plačanih glasbenikov na svetu, saj je leta 2012 zaslužil vrtoglavih 125 milijonov dolarjev. Skupno so prodali nad 130 milijonov albumov, nastopili na 2.700 koncertih pred 34 milijoni oboževalcev v več kot 50 državah.

Čeprav je njihova glasba precej manj rokovska, kot je bila na začetku, zaradi česar so jim nekateri oboževalci obrnili hrbet, pa številni še vedno prisegajo, da so Bon Jovi ena največjih ameriških rockskupin. Pretiravanje? Stvar okusa.

Spodaj si lahko osvežite spomin na prvo obdobje skupine Bon Jovi, torej na prve tri albume.