Britanska skupina Arctic Monkeys (na sliki pevec Alex) in ameriška zasedba Haim (na sliki članica Este Haim) sta nominirani za največ nagrad. Foto: EPA
Britanska skupina Arctic Monkeys (na sliki pevec Alex) in ameriška zasedba Haim (na sliki članica Este Haim) sta nominirani za največ nagrad. Foto: EPA
Russell Brand
Russell je nominiran tako v kategoriji za junaka kot za podleža leta. Foto: Reuters

Zasedba, ki jo sestavljajo Alex Turner, Jamie Cook, Nick O'Malley in Matt Helders, je nominirana v kar sedmih kategorijah, in sicer za najboljšo britansko skupino, najboljšo izvedbo "v živo", najboljši album (za album AM), najboljšo pesem (za skladbo Do I Wanna Know?), najboljši videospot (za pesem Why'd You Only Call Me When You're High?), za najboljšo bazo oboževalcev in za najboljši glasbeni dogodek (za nastop na festivalu Glastonbury). Osmo nominacijo pa je skupini priskrbel frontman Alex, ki je nominiran za junaka leta.

Za naslov najboljše britanske in tuje skupine se sicer potegujejo še Biffy Clyro, Disclosure, Foals, Palma Violets in Two Door Cinema Club ter Arcade Fire, Haim, Nick Cave & The Bad Seeds, Phoenix, Vampire Weekend in Queens Of The Stone Age.

Nagrade NME podeljujejo že od leta 1953. Na slovesni prireditvi, ki jo vedno spremlja angleški humor, pa poleg standardnih nagrad za najboljše glasbenike podelijo tudi nekatere bolj nenavadne nagrade, kot sta na primer nagrada za najslabši album in za podleža leta. Letos so za podleže leta nominirani pevec Harry Styles, komik Russell Brand, pevka Miley Cyrus, britanski premier David Cameron, pevec Robin Thicke in ruski predsednik Vladimir Putin.

Podelitev nagrad bo potekala 26. februarja v Londonu, spodaj pa si lahko ogledate seznam nominirancev glavnih kategorij.

Najboljši glasbenik/-ca:
David Bowie
Jake Bugg
Kanye West
Lorde
Lily Allen
Paul McCartney

Najboljša nova skupina:
Chvrches
Courtney Barnett
Drenge
Jagwar Ma
Swim Deep
Wolf Alice

Najboljši album:
Arctic Monkeys – AM
Drenge – Drenge
Kanye West – Yeezus
Peace – In Love
QOTSA – … Like Clockwork
Savages – Silence Yourself

Najboljša pesem:
Arcade Fire – Reflektor
Arctic Monkeys – Do I Wanna Know?
Daft Punk – Get Lucky
Disclosure – White Noise
Lily Allen – Hard Out Here
Primal Scream – 2013