Prestižno glasbeno nagrado mercury je osvojil 25-letni James Blake. Foto: Reuters
Prestižno glasbeno nagrado mercury je osvojil 25-letni James Blake. Foto: Reuters
James Blake
Blake je nagrado prejel za svoji drugi album, aprila izdano delo z naslovom Overgrown. Foto: Reuters
James Blake
Blake se je na ob prevzemu nagrade, ki vključuje tudi čez 20 tisoč funtov, zahvalil svojim staršem, zato, ker so ga "naučili biti samozadosten". Foto: Reuters
James Blake
Koncertni nastopi Jamesa Blaka so navadno zelo umirjeni recitali, za katere nekateri kritiki pravijo, da predstavljajo "pop v najbolj zaspani obliki". Foto: Reuters

Prejemnik tokratne nagrade je 25-letni pevec, pianist in skladatelj ter producent James Blake iz severnega Londona, ki ga nekateri označujejo tudi kot hipstrskega šansonjerja.

Blake je nagrado prejel za svoji drugi album, izdan aprila z naslovom Overgrown.

Glasbeni izraz mladega avtorja in interpreta je zelo samosvoj, saj so Blakove skladbe praviloma v počasnem ritmu, zelo subtilne zvočne teksture pa vendarle ne morejo biti označene kot mininalistične. James Blake v te dodaja bogato - navadno z zvočnimi učinki obdelano - večglasje, prav tako je zanj značilno, da zvočno osnovo nasnemava in tako sestavlja prepoznavne elektronske ali polelektronske kolaže.

Blake se je na ob prevzemu nagrade, ki vključuje tudi čez 20 tisoč funtov, zahvalil svojim staršem, zato ker so ga "naučili biti samozadosten".

Koncertni nastopi Jamesa Blaka so navadno zelo umirjeni recitali, za katere nekateri kritiki pravijo, da predstavljajo "pop v najbolj zaspani obliki". Res, glasba Jamesa Blake skorajda "neprimerna za dnevno rabo, razen če ste poklicni sanjač ali pa vas zanaša posebno čustveno stanje". Neosoul ali post dub-step sta najpogostejše slogovne oznake, ki spremljata muziciranje Jamesa Blaka.

"To je prvo priznanje, ki sem ga prejel po zmagi na teniškem turnirju pri 12 letih," je po prevzemu nagrade mercury še povedal visokorasli Londončan. Njegov oče je znani kitarist James Litherland, nekoč tudi član progresivne rockzasedbe Colloseum.

Blake je študiral na sloviti univerzi Goldsmiths na jugu mesta, ki je znana prav po oddelku za popglasbo. Nedavno je bila prav pod okriljem te katedre ustanovljena založba, kar je prvi tak primer sploh. Na univerzi je začela delovati tudi slovita brit-pop zasedba Blur.

Na albumu Overgrown v dveh skladba z Jamesom Blakom sodelujeta tudi znameniti angleški producent, pionir glasbene elektronike Brian Eno (pesem Digital Lion) in razvpiti newyorški hiphopar RZA, znan tudi kot član komba Wu-Tang Clan (pesem Take A Fall For Me).

Zmaga za glasbo zmernejšega ritma
Zanimivo je, da je bilo v zadnjih štirih letih laskavo priznanje mercury namenjeno predvsem glasbenim delom, ki so počasnejše pripovedne narave oziroma vključujejo glasbo pretežno zmernega ritma. Lani so v hudi konkurenci zmagali Alt-J, to je art-folkzasedba iz Leedsa, in sicer z albumom An Awesome Wave, leto poprej je svojo drugo priznanje mercury prejela PJ Harvey (za album Let England Skahe), leta 2010 pa so slavili The xx (album xx).

Konkurenčna dela Blakovemu pri založbi Republic Records izdani Overgrown, ki jih je neodvisna komisija - to sestavljajo predstavniki Združenja britanske glasbene industrije -, predlagala za letošnjo lovoriko, so med drugimi zasnovali tudi Jake Bugg, Laura Marling, David Bowie ter zasedbe Arctic Monkeys, Foals, Disclosure, Savages in Rudimental.

Tiha favoritka za letošnje priznanje je bila debitantka, pevka soula iz Birminghama Laura Mvula. Vsi nominiranci, razen Davida Bowieja, so sinoči tudi predstavili po eno skladbo s svojih aktualnih albumov.

Čas je za Jamesa Blunta ... Pardon, Jamesa Blaka.
Na gala podelitvi nagrade se je voditeljici Lauren Laverne pripetila tudi škandalozna nevšečnost, saj je Jamesa Blaka napovedala kot Jamesa Blunta.

Volilno telo za izbiro prejemnika nagrade je letos na širši seznam uvrstilo 220 predlogov oziroma albumskih naslovov, v ožjem izboru pa jih je pristalo 12.

Prvič so nagrado mercury, ki je konkurenčna nagradam brit - te pa so bolj podobne ameriškim grammyjem - podelili leta 1992. Tedaj jo je prejela skupina Primal Scream za svoj zdaj že legendarni albumski zamah z naslovom Screamadelica.

Iz Londona Matjaž Ambrožič