Skupina načrtuje v nadaljevanju leta turnejo, ki jih bo vodila po bolj ali manj sosednih državah. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Skupina načrtuje v nadaljevanju leta turnejo, ki jih bo vodila po bolj ali manj sosednih državah. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Avven
Avven je širša javnost spoznala lani, ko so nastopili na koncertu skupaj s Siddharto v okviru prazničnih koncertov v prestolnici. Foto: Nejc Hötzl
Avven
Nekateri očitajo skupini Avven, da so preveč podobni Siddharti, toda njih primerjava ne moti pretirano. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
MMC predstavlja Avven

Skupina je svojo pot začela leta 2003 in se že v samem začetku posvetila ustvarjanju lastne, avtorske glasbe. Trenutno v njej deluje sedem glasbenikov: Uroš Rozina na baskitari in vokalu, Primož Lajovic na vokalu in kitari, Peter Dimnik na klaviaturah, Anej Ivanuša na irskih piščalih, leseni flavti in dudah, Miha Bes na tolkalih, Gašper Šinkovec na kitari, vokalu in harmoniki ter Barbara Upelj na violini.

Njihova besedila so v slovenščini, kar sami opredeljujejo kot prednost. Širša javnost pa jih je spoznala lani decembra, ko so na Kongresnem trgu nastopili pred Siddharto. "Ja, ta primerjava že nekaj časa kroži. Žal je to morda težava slovenske scene, ker vsi poznajo Siddharto. In kar koli narediš, te bodo primerjali s Siddharto. Za to sta dva razloga. Siddharta je že naredila toliko različnih stvari. Toliko različnih stilov so že 'obdelali', da se jim nekako že približaš," je za MMC dejal flavtist skupine Anej.

Ampak primerjava jih ne moti. "Če bi želel, da nas v Sloveniji s komer koli primerjajo, hočem, da nas primerjajo s Siddharto. So res dober bend, če ne že najboljši bend v Sloveniji, in so naredili ogromno za slovensko glasbeno prizorišče," je z očitki "pometel" Anej.

Preprosto - rock Vzhoda
Kot je dejal flavtist, se skupina ne ukvarja z žanrsko opredelitvijo: "Bend se je zelo dolgo ukvarjal s tem, kako to poimenovati. Nato je prišla oznaka "rock Vzhoda". S tem smo želeli povedati, da se naša glasba ne zgleduje – recimo temu – ameriški produkciji rockglasbe. Prav tako pa ne severni produkciji metala. Sicer iščemo navdih tam, ampak ne želimo biti isti kot ali ameriški ali severnjaški bend. Zdaj če je to rock ali metal … Mogoče ravno nekje na tej meji plavamo, ker nam je vsem oboje všeč."

Samo ime Avven izvira iz keltske oz. bolj specifično valižanske besede Awen. "Sicer je tam črka w, ampak ker slovenščina ne pozna te črke, smo jo nadomestili z dvema v-jema," je za MMC pojasnil Anej.

Nad mitologijo so navdušeni predvsem zaradi tematike. "To so zelo hvaležne teme za ustvarjanje te glasbe. Mi nismo politično profiliran bend, mi smo bolj introvertiran bend – bolj pripovedni bend. To je zelo hvaležna tematika – veliko je inspiracije najdeš v njej. Niti ne rabiš govoriti o mitologiji, ampak vzameš samo neko temo in napelješ tako, da deluje," je pojasnil Anej.

Cel pogovor si boste kmalu pogledali v videu desno.

MMC predstavlja Avven