Na 62. festivalu italijanske popevke, ki se je končal v soboto po petih pestrih večerih, je zmago s skoraj polovico vseh glasov gledalcev slavila Emma s pesmijo Non e l'inferno. Priljubljenost 27-letnice, ki je leta 2009 slavila na italijanskem šovu talentov Amici, iz dneva v dan raste. Foto: EPA
Na 62. festivalu italijanske popevke, ki se je končal v soboto po petih pestrih večerih, je zmago s skoraj polovico vseh glasov gledalcev slavila Emma s pesmijo Non e l'inferno. Priljubljenost 27-letnice, ki je leta 2009 slavila na italijanskem šovu talentov Amici, iz dneva v dan raste. Foto: EPA
Nina Zilli in pevka Skye iz skupine Morcheeba
Nina Zilli (levo) bo v Bakuju zastopala barve svoje domovine. Foto: EPA
Adriano Celentano
Celentano je skritiziral potrošniško družbo, vojne, napadel pa je tudi katoliška časnika Avvenire in Famiglia Cristiana, naj prenehata izhajati, saj ne pišeta o Bogu, ampak o politiki. Foto: EPA
Ivana Mrazova, Elisabetta Canalis in Belen Rodriguez
Gianniju Morandiju je pri vodenju pomagal trojec zapeljivih lepotic. Foto: EPA

Po 20 letih je bil finale San Rema popolnoma ženski, palmo pa je v soboto iz rok voditelja, znanega italijanskega pevca Giannija Morandija, ki je že drugo leto zapored povezoval priljubljeni festival italijanske glasbe, prejela Emma. Na drugo mesto se je zavihtela Arisa s skladbo La notte, tretje mesto pa je pripadlo Noemi, ki je zapela skladbo Sono sole parole.

V senci razglasitve zmagovalca San Rema, pa so na festivalu, na katerem se je v glavnem tekmovanju pomerilo 14 pevcev, le nekaj minut posvetili tudi Evroviziji.

Zillijeva maja potuje v Azerbajdžan
Italijani bodo namreč tudi letos nastopili na Evroviziji, "vozovnico" za Baku pa sta lanska zmagovalca Evrovizije Nikki in Ell vročila pevki Nini Zilli, ki je na sanremskem festivalu nastopila s skladbo Per sempre. Zillijeva bo tako skušala doseči uspeh lanskega predstavnika Raphaela Gualazzija, ki je v Düsseldorfu zasedel visoko drugo mesto.

V nasprotju s preteklimi leti, ko so program San Rema popestrili tudi hollywoodski zvezdniki, letos teh ni bilo, a ti tudi niso bili potrebni, kar potrjuje gledanost - ta je bila po podatkih italijanske državne televizije RAI nekaj manj kot 50-odstotna.

Festival so letos popestrili nastopi komikov in tuji glasbeni gosti - Samuele Bersani je skupaj z Goranom Bregovićem zapel pesem Romagna mia, Irene Fornaciari pa skladbo Uno dei tanti ob kitarski spremljavi Bryana Mayja iz zasedbe Queen. Na finalnem večeru je nastopila irska rockskupina Cranberries z enim največjih hitov Zombie in pesmijo z novega albuma Roses.

Adriano Celentano razjezil Cerkev
Festival, ki je tudi letos Italijane priklenil pred televizijske zaslone, je poleg glasbe poskrbel za številne polemike.

Že prvi večer, ki ga je zaznamovalo tudi nedelovanje glasovalnega sistema, je za razburjenje poskrbel igralec, pevec in televizijec Adriano Celentano. V uro trajajočem monologu se je obregnil ob vse, še posebej ob Cerkev, ki jo je razburil z oceno, da bi morala italijanska cerkvena časnika Avvenire in Famiglia Cristiana prenehati izhajati, saj ne pišeta o Bogu, ampak o politiki. Cerkev je že zahtevala opravičilo.

Gianniju pomagal zapeljivi trojec
Gledanost festivala so zagotovo dvignile tudi starlete, ki so pomagale Gianniju Morandiju pri vodenju festivala popevk. Poročali smo že, da je domišljijo občinstva vnemala argentinska voditeljica Belen Rodriguez, ki na odru pod eno izmed svojih oprav ni nosila ničesar, češka lepotica Ivana Mrazova pa je za prvo obleko finalnega večera izbrala čipko in poudarjen videz golote. Nič manj zapeljivo od omenjenih lepotic ni bilo nekdanje dekle Georgea Clooneyja, Elisabetta Canalis.

Čeprav so zapeljiva dekleta, ki se s televizijskih zaslonov smehljajo pomanjkljivo oblečena, nekaj vsakdanjega na italijanski televiziji, se je ob gledanju San Rema oglasila celo ministrica za delo in enake možnosti Elsa Fornero, ki je dejala, da se počuti prizadeta zaradi nekaterih televizijskih oddaj in tega, kako so ženske v njih predstavljene.

Zmagovalna skladba San Rema 2012

Nina Zilli bo Italijo zastopala na Evroviziji 2012

2. mesto je na San Remu zasedla Arisa s skladbo La notte

3. mesto je na San Remu zasedla Noemi s skladbo Sono solo parole