Conchita Wurst je še pod svojim pravim imenom Tom Neuwirth začela nastopati pri 17 letih. Foto: ORF/Thomas Ramstorfer
Conchita Wurst je še pod svojim pravim imenom Tom Neuwirth začela nastopati pri 17 letih. Foto: ORF/Thomas Ramstorfer
Conchita Wurst pravi, da pri njenem nastopu ne gre za provokacijo, ampak za promocijo strpnosti. Foto: ORF/Thomas Ramstorfer
Conchiti stavnice ne kažejo slabo. Foto: EPA

25-letna bradata travestitska umetnica s pravim imenom Tom Neuwirth bo na tekmovanju v Köbenhavnu čez teden dni nastopila z udarno balado Rise Like a Phoenix, ki se na stavnicah uvršča tik za deseterico.

Njena pot do Danske je bila sicer trnova že od samega začetka, ko je zmagala na avstrijskem izboru - kot gobe po dežju so začele vznikati strani na Facebooku proti Conchitinemu nastopu na Evroviziji, 3.100 ljudi pa je podpisalo peticijo proti njenemu nastopu, ki jo je naslovilo na avstrijsko državno televizijo ORF. Conchita je sicer že v pogovoru za MMC dejala, da sama dvomov o tem, ali naj gre na Evrovizijo ali ne, nikdar ni imela.
Za radio Free Europe pa: "Moje stališče je, da se borim za nekaj pozitivnega, ne pa proti nečemu negativnemu. Vedno sem bila avtsajderka in se spopadala z diskriminacijo. Nočem, da bi se to dogajalo tudi naslednji generaciji."

"Nesprejemljiv življenjski slog"
So se pa zdaj avstrijskim zadrtežem pridružili še konservativni protestniki v Rusiji, Armeniji in Belorusiji, ki si močno prizadevajo, da bi preprečili nastop Wurstove, ki bo nastopila v drugem polfinalu 8. maja. V Rusiji je peticijo proti predvajanju Evrovizije na njihovi državni televiziji podpisalo kar 15.000 ljudi.

"Avstrijo bo na Evroviziji 2014 zastopala transvestitska predstavnica Conchita Wurst, katere življenjski slog je za Ruse nesprejemljiv," je zapisano v peticiji, pod katero se je podpisal Vseruski zbor staršev. "Priljubljeno mednarodno tekmovanje, ki ga bodo gledali naši otroci, je postalo na pobudo evropskih liberalcev leglo sodomije. Rusija je ena redkih evropskih držav, ki ji je uspelo ohraniti normalne in zdrave družinske vrednote, ki temeljijo na ljubezni ter vzajemni podpori med moškimi in ženskami."

Podobno je ubesedena tudi beloruska peticija.

Rusija je lani uvedla strogo zakonodajo, ki prepoveduje "gejevsko propagando", kar so javno obsodili številni mednarodni zvezdniki in organizacije, omenjena zakonodaja pa je bila tudi vroča tema pred olimpijskimi igrami v Sočiju.

Med kritiki armenski predstavnik
Kritikom se je pridružil tudi prvi favorit za zmago, armenski predstavnik Aram MP3, ki trdi, da življenjski slog njegove tekmice "ni naraven" in da bi se morala Wurstova "na neki točki odločiti, ali je ženska ali moški".

Wurstova je na to odgovorila: "Brada je neke vrste izjava, s katero želim sporočiti, da lahko dosežeš kar koli, ne glede na to, kdo si ali kako si videti. Če imaš težave to razumeti, se z veseljem usedem s tabo in ti podrobneje razložim." Aram MP3 se je pozneje opravičil, češ da se je samo šalil.

Kljub vsemu ogorčenju pa je leta 1998 na Evroviziji izraelska transseksualna pevka Dana International celo zmagala. Slovenijo je leta 2002 v Estoniji s pesmijo zastopal travestitski trio Sestre, lani pa je finska predstavnica Kristia Siegfrids med izvedbo pesmi Marry Me poljubila eno izmed svojih plesalk kot znak protest proti finski prepovedi istospolnih porok.