Letošnjo Evrovizijo bo zaznamoval nastop avstrijske senzacije Conchite Wurst. Foto: BoBo
Letošnjo Evrovizijo bo zaznamoval nastop avstrijske senzacije Conchite Wurst. Foto: BoBo
Snemanje videospota za zmagovalno skladbo Eme
Tinkara Kovač bo 8. maja stopila na oder kot predzadnja nastopajoča v zadnjem polfinalnem večeru. Foto: MMC RTV SLO/Jani Ugrin
Emmelie de Forest
Evrovizija se po zaslugi zmage Emmelie de Forest s pesmijo Only Teardrops od 6. do 10. maja seli v Köbenhavn. Foto: EPA
Voditelji
Pesem Evrovizije v Köbenhavnu bodo vodili Lise Rønne, Nikolaj Koppel in Pilou Asbæk, zvezdnik tudi v Sloveniji priljubljene nadaljevanke Oblast. Foto: EPA

Poleg avstrijske predstavnice računajo na drugačnost Poljaki. Ti pošiljajo duet, ki ga sestavljata producent Donatan in pevka Cleo, ter z etno-navijaškimi elementi obarvano pesem My Słowianie - We Are Slavic. Na karto 'šova' stavijo letos tudi Belorusi, ki pošiljajo na Evrovizijo Tea z igrivo pesmijo Cheesecake.

Vabljeni k ogledu predstavitve izvajalcev v prvem polfinalu letošnje Evrovizije in izvajalcev, ki so uvrščeni neposredno v finale.


Vabljeni tudi k ogledu interaktivnega evrovizijskega zemljevida, na katerem so zbrani vsi podatki o letošnjih predstavnikih na Evroviziji.

Za prijetnejše presenečenje so tokrat poskrbeli latvijski predstavniki, ki v ogenj pošiljajo dubstepbombo Attention, ki jo zaznamuje predvsem vokal Vilije Matačiūnaitė. Finci stavijo na spogledovanje z indiesmernicami sodobne komercialne produkcije, saj pošiljajo na Evrovizijo skupino Softengine s pesmijo Something Better. Tudi Švicarji letos pošiljajo skupino. Sebalter se bodo predstavili s pesmijo, bogato z ukulelami in violinami ter izstopajočimi vložki žvižganja, Hunter Of Stars.

Malta po simpatičnem zdravniku Gianluci, ki je lani v slogu Bruna Marsa lovil simpatije evrovizijskih gledalcev, letos v boj pošilja folkpopskupino Firelight s Coming Home. V kantrivodah so letos pristali predstavniki Gruzije - nemška skupina The Shin in pevka Mariko s pesmijo Three Minutes To Earth.

V drugem polfinalnem večeru bo mogoče slišati tudi prvo izmed dveh "evrorokerskih" pesmi Same Heart v dvojezični izvedbi izraelske predstavnice Mel Finegold (nekaj podobnega za finale pripravlja italijanska predstavnica Emma Marrone). Za Irsko bo po lanskem razočaranju (ko so pristali na zadnjem mestu v prvem polfinalu) lovila finale Can-Linn v sodelovanju s Kasey Smith in pesmijo Heartbeat.

"Izleti" v elektroniko ...
V elektronske vode so, po razočaranju superdueta Esme in Lozana lani, zajadrali predstavniki Makedonije, ki bodo finale lovili s Tijano in pesmijo To The Sky. Podobno se bosta v bolj plesnih vodah predstavila grška predstavnika Freaky Fortune in RiskyKidd s pesmijo Rise Up. Večer pa bosta sklenila romunska predstavnika Paula Seling in Ovi v spogledovanju s produkcijo Swedish House Mafie oz. s pesmijo Miracle.

... in balade
Tudi v drugem polfinalu ne bo šlo brez balad. Spev balad bo drugi polfinalni večer začel predstavnik Norveške Carl Espen s pesmijo Silent Storm, nadaljevala pa bo ena izmed glavnih favoritk Wurstova (alias Tom Neuwirth), simbol umetniške svobode v Avstriji, s pesmijo Rise Like a Phoenix. Kot predzadnja prihaja na oder slovenska predstavnica s pesmijo Spet/Round and Round.

Izseke pesmi nastopajočih v drugem polfinalu si lahko ogledate spodaj.