Glasba
(5)
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 3.0 od 6 glasov Ocenite to novico!
Prvenec samosvoje "diy" glasbene umetnice Princess Nokia Metallic Butterfly je že Vice Magazine nemudoma razglasil za “po dolgem času eden najbolj vznemirljivih in ambicioznih albumov, ki so vznikli iz newyorškega podzemlja”. Foto: David Lotrič
Slovenijo je obiskala prvič. Foto: David Lotrič
Pred njo je občinstvo ogrevala KУКЛА, ki jo v naslednjih tednih čakajo nastopi na Waves Vienna in Bratislava. Foto: David Lotrič

Dodaj v

Foto: Brezkompromisno, Princess Nokia

Princesa newyorške urbane kontrakulture prvič pri nas
7. september 2017 ob 18:50
Ljubljana - MMC RTV SLO

Princess Nokia je ena tistih performerk, ki ostaja zvesta svojim besedam in dejanjem. Ne zapravlja časa in ne zapravlja prav nič energije z ovinkarjenjem. Tak vtis je pustila tudi ob svojem prvem nastopu v Sloveniji.

Aktualna princesa newyorške urbane kontrakulture, kot so jo ovekovečili napovedovalci koncerta v Kinu Šiška, je na oder Katedrale prikorakala brezkompromisno. Takoj je postregla s svojo največjo uspešnico Tomboy, ki je nemudoma dvignila energijo občinstva v dvorani. Čeprav je lahko strategija, kjer najboljše postrežeš takoj, dvorezni meč, saj je vsak naslednji korak boj, da ohraniš to energijo, glasbena umetnica ni razočarala.

Princess Nokia, katere pravo ime je Destiny Frasqueri, je podobno, kot je to počela na preteklih koncertih, v prve vrste najprej povabila vsa dekleta - ne glede na raso, versko prepričanje, spolno usmerjenost. A to ni pomenilo, da so ostali obiskovalci v ozadju kakor koli prikrajšani, saj je vzdrževala interakcijo vse do zadnje vrste.

Večer trapa, hiphopa, bass music - predalčkanje je v primeru Princess Nokie povsem brezpredmetno. V dobri uri se je sprehodila po skladbah, ki jih je predstavila na prvencu Metallic Butterfly in njegovem nasledniku albumu 1992. Manifest prostora in časa, v katerem je odrasla, je Newyorčanka zapakirala v skladbe, kot so Kitana, Brujas, Bart Simpson, Excellent ...

Pred fenomenom podtalnega hiphopa in r'n'b-ja, kot so jo označili pri britanskem Guardianu, pa je na oder Katedrale stopila domača gengsta gejša pop band transformerka Kukla Kesherović s svojim projektom КУКЛА (oziroma za jezikovne puriste Kukla). Tokrat je svoj "statement" podkrepila z dvema spremljevalcema na odru, ki sta na hrbtni strani majic nosila napis "insecurity" (slovensko: negotovost). Tudi tokrat v repertoarju niso manjkale skladbe Mitraljez, Palma, Napoleon in Zvezdana. Hkrati pa je zvesta svojemu glasbenemu izrazu, tako da tudi tokrat niso izostali razni učinki na vokalu.

Več vtisov s koncerta si lahko pogledate v spodnji galeriji.

K. K., foto: David Lotrič
Prijavi napako
Komentarji
qotsa
# 07.09.2017 ob 23:23
Dovolim si copy/pasteat še oceno koncerta legendarnega Jizaha.
Priporočam branje :)

Še recenzija nastopa PRINCESS NOKIA + КУКЛА @ Kino Šiška.
Gledat Princess v Evropi je ena reč v ZDA pa druga. Princess Nokia je sicer ista bejba kot r&b pevka Destiny, ki ne poje preveč uspešno pa tudi ista bejba kot raperka Wavy Spice. Hype okrog nje se dela predvsem v vrstah belih "feministk", ki to afro-portoriško bejbo kujejo v zvezde, ker naj bi reprezentirala neko feministično noto in to je poleg treh YouTube hitov tudi njena najmočnejša točka.
Njen PR se redno bolj kot na vsebino, skillze in glasbo, naslaja na vse drugo. Tako recimo med koncerti skoraj vedno najde grešnega kozla za nekaj, iz tega pa potem razvija raznorazne močne PR zgodbe. Zgodba in forma pred vsebino. Seveda ji najbolj prav pridejo belci, po možnosti srednjih let, ki z njene perspektive predstavljajo vse kar je slabega na tem svetu in jih je najlažje obtožiti rasizma, seksizma, šovinizma,... In ponavadi ji uspe neko žrtev med svojimi 45 minut dolgimi nastopi tudi uspešno najti in mu nameniti nekaj minut besednega rafala, kako je ravno on poosebljanje zla sveta, iz česar so nekateri razvili "troll moment" in ji po neki napihnjeni in bojda izmišljeni aferi na nastopu v Cambridgu, med koncerti non stop sikajo, da naj pokaže dojke, česar v Sloveniji iz srednje-zadnjih vrst ni bilo ravno opaziti. Edit: ravno sem prebral nek koment kolegice, ki trdi, da se je to vseeno dogajalo :)
No, v Kino sem včeraj vstopil z zamudo, ker sem doma pozabil vstopnico in potem s pomočjo poznanstev prišel do dogovora, da jim neodtrgano karto dostavim jutri, danes grem pa notri, za kar gre osebku iz KŠ čestitat.
In kaj sem dobil? Za začetek sem dobil copy/paste govor praktično vsake reperke ali "raperke" tega planeta, ki sem jo videl nastopati live. V prve vrste morajo priti ženske in depriviligrani ljudje, sploh v Evropi temnopolteži, belci pa si naj svoj prostor za prav enako kupljeno vstopnico pač najdejo drugje kot spredaj. Vsi, ki ste v Ljubljani videli Bahamadio ali "drugogodbaško" neraperko Akuo Naru ali kadarkoli slučajno ugledali Lauryn Hill, Missy Elliott, Lady of Rage, Dynasty ali najnovejši fenomen Cardi B in še kako drugo raperko, načelom precej nepovezano s feminizmom, te govore poznate do potankosti. Tako pač kupiš "feministke" in mlade belke. Uvodni speech, dolg približno desetino kompletnega časa koncerta (cca. 5 minut), je pač vnaprej pripravljen vsakič zelo podoben speech te gospodične, ki se menja le glede na strukturo publike. Pač še ena raperka z isto foro le, da je ta kupila svet "mladih feministk", čeravno v večini njenih komadov o tem ni kake resnega govora in so to bolj zanimivi beati kot zanimiva lirika.
Tehnična nesposobnost se je razkrila takoj. Rapala ni čez matric, marveč kar čez kompletne lastne komade, kjer vmes malo ne rapaš pa spet rapaš in malo ne rapaš. Boli njo kurac kurac za publiko in rapa čez mega spimpane beate v wavih, kjer vse dela kot je treba, subi in basi pokajo in čez popolnoma pošvedrane 128 kbps na pol narejene demo beate, ki ti jih rola kar domača DJ-ka, da pač prišparaš malo cekina, ker si ti geto iz New Yorka. Boli njo kurac, če bo en komad pokal drug pa ne, pa kaj bo delal tonec, na tonske itak bolj kot ne ne hodi, ker je pregovorno domišljava in se povsod pizdijo nad njenim odnosom. Tokrat je svojo vlogo precej dobra opravila domača dj sila Šušu, ki je pač sledila njenemu narekovanju tempa.
Mularija v prvih vrstah je skakala, marketingarji, ki so valda moral pridet pogledat ta fenomen so se malce spogledovali med sabo in potem verjetno ugotovili, da kao neki štekajo. Pomanjkanje tehničnega znanja in vsebine je oklestila na žur mladeži v prvih vrstah, ki jim je prodala vsako stokrat videno finto in pozirala dalje. Dva do trikrat svoje je svoje na prvo žogo spisane tekste sfurala akapela, kjer ni mogla niti v prvih dveh vrsticah držat ritma. Iz koncerta je pač naredila parti z voditeljico partija.
Feminizem 21. stoletja zreduciran na to, da si po tretjem komadu slečeš raztegnjeno majico in začneš nastopat v modrcu, sfuraš speech, kjer morajo bejbe v prvo vrsto in tipi stati za njim, ženske pa služit denar, je žalostno, če ne smešno. Feminizem je postala poza za najstnike, na najbolj brezvezen način. Ob tem si gladko izmisli kako ne bo predskupina moškim, čeprav je to seveda bila, za vse sistematično pokrivi pol dvorane belcev moškega spola, od muzike pa razen treh "hitov" ne duha ne sluha. Da model Calvina Kleina s svojo pozo, slabo spisanimi akapelami, ki po odru skače v modrcu in podpovprečno rapa čez lastne komade, fura nek feminizem je meni nejasna stvar. Če so to točke feminističnega gibanja in če klince, ker si Princess Nokia kupiš z nekimi stokrat slišanimi statementi, da naj bejbe stopijo naprej pol ne štekam sploh fore feminizma. Razen, če Princess Nokia ruši feminizem s svojim pojavom in spet tega ne štekam.
Na koncertu sem dobil prvovrstno pozo, slabe kvazi fristajle, hilarično rapanje čez lastne vnaprej posnete komade. Malček skillza, malček domišljavosti, velik napihnjenosti za marketinški kič. Se ne čudim, da je bila v mladih letih fenica Blink 182 in Evanescence in je rap začela poslušat pri 20-ih letih.
Skratka, od pričakovanega natega sem dobil še večji nateg od pričakovanega. Medtem, ko so na drugem kontinentu v njenem rojstnem mestu bejbe pizdile med iskanjem krivca (belca srednjih let) in ji jebale mamico, folk je hodil ven iz koncerta, geto črnke so pizdile, je ljubljanska publika pričakovano delovala precej drugače in razigrano, ker gre kakopak za "več kot glasbo". Ziher bom spet bral cele kontekste in umestitev tega fenomena v prostor in čas pa raznorazne znalce, ki bodo našli nek višji kontekst, ampak koncert je bil klasičen nateg. Kako s pozo narest iz koncerta parti in se delat full independent.
Skratka, vsaka čast Kinu Šiška za on time booking, trditve za konec so pa:
- PROFESIONALNOST: 0
- FEMINIZEM: je zdej v modrcu in copy/paste speechu
- NATEG: full
- MODA: valda
- MARKETINGARJI: omastili brkove
- KRITIKA: če me ne maraš, si kmet
- PREDPISANA AEROBIKA PUBLIKI: še kar
- ZAPOMNLJIVOST KONCERTA: 1 dan
- TRENDI: na polno, čeravno nekateri zamujeni
- SKILLZ: Neobstoječi
- GETOVSTVO: Borno in fejk
- FAKIČ MOMENT: Sem ga dvignil
- REALNESS: ne obstaja
- ČRNA GLASBA ZA BELCE MOMENT: Izjemno močen
- DVOJNA MORALA MOMENT: vrhunski
- VEČ OSTALEGA MANJ MUZIKE: cel koncert
- IME KONCERTA: Slaba provokacija
- VSTOP: 10/12 evropskih
Bloodline
# 07.09.2017 ob 19:44
Vsaka druga beseda shit, fuck bitch, etc. Res, vrhunec ustvarjanja.
ukrajin
# 09.09.2017 ob 09:11
Čisto fajn koncert je bil. Ni pričakovati nekih presežkov od novinke na sceni, ki ima samo ene par komadov zunaj. Mene je pozitivno presenetila s prijaznostjo, ker sem slišal za incidente na preteklih koncertih (za katere sumim, da so PR fora).
djdj
# 09.09.2017 ob 01:54
O tej modelki Nokia.
Priporočam:
*#0000# ali *#92702689#
*#4720# Half Rate Code activation.
po po fotografijah pa za *#3370* – (EFR) deactivation. :)
Brez A/V materijala, je novica pomankljiva!
bigsheet
# 08.09.2017 ob 11:01
Uau, neka kkao legenda gre z že vnaprej pripravljeno sračkalico pogledat lastn špegu. Dej naslednjič ne pozab karte doma in jo raje komu podari, ti bo lažje na suši ...
Kazalo