Glasba
(8)

Poudarki

  • Koncert s številnimi gosti
  • Pevka Saša Danilov ostala med občinstvom
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 4.3 od 23 glasov Ocenite to novico!
Suzana Jeklic
Jekličeva je bila eno izmed presenečenj Pande, ki je razveselilo predvsem starejše oboževalce skupine. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Andrej Pompe
Projekt, ki si ga je zamislil Andrej Pompe, je v Kinu Šiška praznoval 25. obletnico. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Panda
Na odru so se jim pridružili številni gosti. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Repertoar:
 - Lino (Lara B)
- Stoje (Lara B)
- V poznih nočnih urah (Katja Obleščak)
- Mala strast (Katja Obleščak)
- Danes se vse preprosto zdi (Suzana Jeklic)
- Pogledala ga je v oči (Hamo Šalehar)
- Kako ga čutim (Katja Koren)
- Vzemi me (Katja Koren) - Da bo jutri še en dan (Darja Švajger)
- Ti & jaz (Lara B)
- Ker jaz te ljubim (Katja Obleščak)
- Tvoj svet (Katja Obleščak)
- Ljubimec brez imena (Karin Zemljič)
- Kakšno sonce kakšen dan (Karin Zemljič)
- Morda (Suzana Jeklic)
- Nepremagljivi (Suzana Jeklic)
- Sive ceste (Katja Obleščak)
- Daleč stran (vsi)
Katja Obleščak
Iz stare 'postave' ni manjkala niti Katja Obleščak. Medtem druge Suzane na Pompetovo žalost ni bilo na odru, Danilova pa je pospremila koncert iz občinstva. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Katja Obleščak in Trkaj
Za raparsko popestritev pa je poskrbel Trkaj. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer

Dodaj v

Foto: Četrt stoletja "ogrožene vrste", imenovane Panda

Panda z gosti praznovala 25. obletnico
15. april 2012 ob 13:16
Ljubljana - MMC RTV SLO

Malo je domačih skupin, katerih glasba ostaja močno zasidrana v podzavesti poslušalcev, čeprav se zdi, da so vedno nekje na robu izumrtja, a so prav zato toliko dragocene. Ena je še posebno samosvoja. Panda.

Že 25 let kraljujejo v senci domačega glasbenega prizorišča. "Sever-jug, vzhod-zahod, spet moram tja, kjer dan z nočjo se ne konča …" (izsek besedila iz skladbe Sive ceste op. a.) - besede, ki so se skozi čas vtisnile v spomin vseh generacij, ki jih rade prepevajo. To je pokazal tudi sinočnji koncert. In ko smo pred koncertom spraševali, katera besedila in glasbo domačih popizvajalcev, ki zdaj polnijo zakladnico domače glasbene produkcije, si bomo zapomnili čez 25 let, tako kot pomnimo Pando, smo ostali brez odgovora.

Ustanovitelj zasedbe, klaviaturist in pevec Andrej Pompe, kitarist Samo Pirc, basist in spremljevalni vokalist Vlado Pirc, bobnar Damijan Mulej ter Vanja Vogrinčič na tolkalih - obrazi, ki zadnja leta tvorijo ogrodje Pande, so sinoči praznovali zavidanja vredno obletnico tam, kjer so doma - na odru in med občinstvom.

V Katedralo Kina Šiške so prišli z okrepljeno pihalno vokalno linijo (ki sta jo sestavljala Tjaša Perigoj in Matjaž Kajzer). Čeprav so bili prisiljeni v nastop z zaradi njene pogodbe s skupino London, ki ji prepoveduje udejstvovanje v drugih skupinah, zdaj že nekdanjo pevko Sašo Danilov, so poskrbeli, da se je več kot 500 oboževalcev (po podatkih organizatorja) prepustilo obujanju spominov, ki jih sprožajo njihove brezčasno opojne harmonije zvoka in vokala.

Njihova zadnja pevka je bila namreč zaradi mednarodne pogodbe prisiljena k odpovedi nastopanja s Pando. Sinoči so njeno mesto zapolnjevali Lara B, Hamo Šalehar, Katja Koren, Darja Švajger, Karin Zemljič in Trkaj. Manjkal ni niti prvi vokal Pande in glavna 'krivka' za številna - vse prej kot trivialna - besedila skupine Suzana Jeklic. Za mikrofon pa je stopila tudi tretja v vrsti Pandinih pevk Katja Obleščak.

Sprehod po brezčasnih poteh Pande
Druženje s svojimi privrženci so začeli s "hitom iz blaznega leta 1986", kakor ga je za MMC imenoval Pompe, Lino. Za mikrofon pa je najprej stopila stara znanka Pande (skupaj so si že delili odre) Lara B. Hladen, a ravno dovolj koketen vokal je pritegnil pozornost. S Klemnom Kotarjem za saksofonom – možem, ki je Pandine pesmi preoblekel v džez in projekt poimenoval Šepetanja – je nostalgija začela opajati Katedralo.

"Ko smo delali ta projekt Šepetanja, sva se s Klemnom veliko pogovarjala, s kom bi sodelovali. Izbor je potem potekal približno tako, kot da bi se vprašal, s kom bi šel danes zvečer na večerjo. Spomniš se petih, šestih ljudi, ki so prvi na listi. In sva si rekla, da bova poskusila. Pri dveh nismo našli skupnega jezika. Poklicala sva tudi Mio Žnidarič, ki se mi zdi prava oseba za to, pa je dejala, da ima nov projekt. Pogovarjali smo se z Neisho. Najprej je bila za stvar, nato je prišlo nekaj vmes. Ampak jo razumem, da ima vsak svoje načrte. Ampak Nuša, Darja, Katja so se takoj odzvale. To je bil princip. Nismo niti gledali, kdo je dober, kdo ima skladbe med najboljših 10. Ne. Kdo nam je po energiji blizu in kdo ima pravi material - to je bil glavni kriterij," je izbor pevcev, ki jim je Panda prepustila interpretacije njihovih skladb, za MMC pojasnil Pompe v intervjuju.

Vabljeni k branju MMC-jevega intervjuja s Pompetom:
Panda - kot feniks, ki se dviguje iz pepela in nikoli ne odide

Seveda sta Obleščakova in Jekličeva za mikrofonom vso dinamiko obujanja spominov le stopnjevali. Z Markom Hatlakom na harmoniki, ritmi Danes se vse preprosto zdi in glasom Jekličeve pa se je začel Pandin spev. "Ko sem Marka poklical po telefonu in mu dejal za to skladbo, mi je rekel: 'Glej, meni je pa ta skladba 'ful' všeč in bom z veseljem zraven.'," je Pompe za MMC pokomentiral Hatlakov virtuozni vložek na koncertu.

Nekatere preoblečene in posodobljene, a vse z istim ogrodjem. Množica glasov pa je služila kot pomoč in podpora občinstvu, kajti verzi v skladbah Daleč stran, Sive ceste, Nepremagljivi, Ljubimec brez imena itd. se preprosto pretakajo po žilah.

Občinstvo - doda(t)ni član skupine
Iskra med glasbo in občinstvom je tako znova zanetila energijo, vredno pomnjenja. Že Pompe je v intervjuju za MMC dejal, da se člani v skupini v 25 letih drastično ne spremenijo, dozorijo pa odnosi: "V bendu se vidi, če ljudje dihajo skupaj. Lahko tudi 'fušajo', ampak bo 'fušanje' usklajeno in ljudje spodaj ne bodo niti slišali tega. Ne bom rekel, da je to tako kot zakonski par, je pa tako kot dva ali trije dobri partnerji v podjetju, ki se energijsko res dobro ujamejo."

Sinočnja obletnica je bil dokaz, da je občinstvo zvesto. "Ne bom rekel, da smo potegnili za sabo množice oboževalcev, kot je storil na primer Jan Plestenjak ali Siddharta. Tudi nismo toliko delali za to. Nas držijo tisti ljudje, ki nas pridejo pogledat. Oni pojejo tvoje komade, oni so zraven," je pojasnjeval Pompe za MMC.

Prav razpeto občinstvo pa je na koncu, ko jih je kar trikrat priklicalo nazaj na oder, pokazalo, da je še pripravljeno na vse za ohranitev te "ogrožene vrste". In kot leta 2005 (na njihovi plošči) so se znova zgodili Dotik, Objem, Nasmeh in Strast - D. O. N. S.

Več pa si lahko ogledate v spodnji fotogaleriji.

K. K., <a href="https://twitter.com/#!/KK_MMC">spremljate me lahko tudi na Twitterju,</a> foto: Sandi Fišer
Lara B
Lara B
Panda
Panda
Panda
Panda in Katja Obleščak
Katja Obleščak
Panda
Katja Obleščak
Panda
Marko Hatlak
Marko Hatlak in Suzana Jekic
Panda
Panda
Panda
Hamo Šalehar
Panda
Hamo Šalehar
Katja Koren
Panda
Katja Koren
Andrej Pompe
Darja Švajger
Darja Švajger
Darja Švajger
Panda
Lara B
Andrej Pompe
Lara B
Panda
Panda
Katja Obleščak
Panda
Trkaj
Trkaj
Karin Zemljič
Panda
Suzana Jeklic
Panda
Suzana Jeklic
Panda
Panda
Lara B
Panda
Trkaj
Panda
Prijavi napako
Komentarji
gutti
# 15.04.2012 ob 14:01
Blo je fajn. Večer ki ti ostane v spominu.
matvey
# 15.04.2012 ob 19:02
Pohvale za fotke in članek, res odličen bend!
Žal me ni bilo na koncertu.
primavera08
# 15.04.2012 ob 18:56
Manj lupine, več vsebine... Bravo Panda in vsi nastopajoči!!!! Iskrene čestitke vsem, bilo je mega!!!! Še vedno živimo tudi taki osebki, ki ne nasedamo kapitalističnemu sranju in PR manipulacijam.... Zahvala rtv slo, da podpira GLASBO! Verjamem, da Pandi ni bilo treba plačati Rtv slo, da je objavila to reportažo. To(plačevanje) je namreč redna praksa vseh komercialnih medijev(razen v rubriki črna kronika).Hvala.Pandi pa želim še veliko takih koncertov.
cycoII
# 15.04.2012 ob 17:44
Boljše Panda kot Jan & šitarda skupaj!
SteVsiNeumni?
# 15.04.2012 ob 15:47
Legendarna skupina.
Matjaz82
# 16.04.2012 ob 09:47
Skupina London ,ki ji založba diktira kako in kaj. Pohvalno za mlado in kao alter skupino.
WLBozag
# 15.04.2012 ob 21:31
Edino pravo vokalistko skupine pa tudi omenili niste. Sramota.
Jezni Smrk
# 15.04.2012 ob 16:01
Sovražim pande.
Kazalo