Glasba
(4)

Poudarki

  • Festival Sziget je kot zadnji izbral TDB
The Toronto Drug Bust
The Toronto Drug Bust na čelu s pevcem Izakom Koširjem odhajajo na hrvaški Terraneo. Foto: MMC RTV SLO / Sandi Fišer
London
London - skupina, ki se je rodila, ko sta se srečala bobnar Ivo Rimc in hrvaški producent Koolade - odhaja na festival Waves Vienna. Foto: Jani Ugrin
Dandelion children
Dandelion Children se že veselijo nastopa na Exitu, ki je bil pravzaprav njihova velika želja. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
STG
Organizatorji Slovenskega tedna glasbe upajo, da bo prihodnje leto povezovanje med glasbeniki in ljudmi iz glasbenega zaledja še uspešnejše, kot je bilo letos. Foto: Jani Ugrin

Dodaj v

The Toronto Drug Bust, Dandelion Children in London odhajajo na tuje festivalske odre

Znani so zmagovalci Slovenskega tedna glasbe
25. marec 2012 ob 19:29,
zadnji poseg: 28. marec 2012 ob 00:54
Ljubljana - MMC RTV SLO

STG je tujini dal sveža imena. Dandelion Children bodo julija nastopili na Exitu, hrvaški Terraneo in madžarski Sziget bosta avgusta gostila The Toronto Drug Bust, k sosedom Avstrijcem na Waves Vienna pa oktobra odhaja skupina London.

To so odločili predstavniki omenjenih treh festivalov, ki so pretekle štiri večere (z izjemo predstavnika Waves Vienna, ki se zaradi bolezni ni mogel udeležiti STG-ja) obiskali nastope domačih skupin in jih ocenili. Svoje odločitve so organizatorjem STG-ja sporočili v nedeljo, z izjemo madžarskega Szigeta, ki je to storil naknadno, oz. ko se bodo uskladili v njihovi programski ekipi.

"Exit je po naši izbiri, ker vemo, da srbska scena podpira podobno glasbo, kot je naša. Oni so naši! In tam imajo čevapčiče, tako da smo posebej veseli za Exit," je bil presrečen pevec in kitarist Dandelion Children Jure. Ob tem je še dodal, da je to dobro izhodišče, da na balkanske trge pridejo še drugi slovenski glasbeniki 'undergrounda': "Upam, da se bo s temi nastopi tudi nekaj obratno zgodilo in da ne bodo samo k nam hodili balkanski bendi, ampak da bomo tudi Slovenci hodili na njihove odre."

"Člani skupine London smo vzhičeni, da smo bili sprejeti na Waves Vienna, prav tako pa se veselimo skupaj s člani The Toronto Drug Bust," je dejal član obeh skupin, ki potujeta na tuje festivalske odre, basist Jernej Kržič. Glasbenik, ki sicer deluje še v skupini Neomi, ima v omenjenih skupinah različni vlogi, medtem ko je pri London del avtorske ekipe, pri TDB-ju (sicer projektu, ki sta ga zasnovala Izak Košir in Rami Helin) pa je mož v ozadju.

Že pred tem so predstavniki madžarskega festivala Sziget, hrvaškega Terraneo, srbskega Exita ter avstrijskega festivala Waves Vienna poslušali po eno skladbo vseh 150 prijavljenih izvajalcev (na slovenski razpis za STG 2012), razvrščenih po kodah (prejeli so samo številke brez imen izvajalcev ali skladbe, s čimer so zagotovili odločanje na podlagi same glasbe), ter naredili svoj izbor najljubših. Skupen seštevek točk je petnajstim najbolj opaženim (omenjenim zgoraj) ponudil možnost predstavitve svoje glasbe.

15 nastopajočih, štirje dnevi in štiri lokacije
Poleg zmagovalcev so na štirih prizoriščih (v Komuni Kina Šiške, Orto baru, K4 in Gali Hali) na tekmovalnem delu STG-ja nastopili še: Barely Modern, Beatmyth, Dežurni krivci, Hex, LastDayHere, Mojcart, Neomi, Noctiferia, The Tide, ŠKM Banda, Torul in Werefox.

Z razglasitvijo zmagovalcev se je tudi sklenil prvi Slovenski teden glasbe. Organizatorji so z obiskom zadovoljni in si želijo še večje udeležbe glasbenikov v prihodnje.

K. K.
Prijavi napako
Komentarji
october
# 25.03.2012 ob 19:55
Torej, naj mi nekdo pove kdo je bil včeraj v Gala hali, ki je ocenjeval nastope bendov?
Jaz nisem videla nobenega!
Matjaz82
# 26.03.2012 ob 13:38
Ja sej tole gleda zelo malo ljudi. Pač vsiljeno ufuravanje brit popa slovenski publiki. Samo, da bojo založbe vesele.
groovemachine
# 26.03.2012 ob 08:38
Na Sziget pa Neomi :))
tenisač
# 26.03.2012 ob 00:52
O Izak, zakaj pa ni več oddaje Video zid?
Nove note
link
Imset: Med slovenskimi glasbeniki ne čutimo rivalstva
17
14. november 2018 ob 09:38 Zasedba Imset, ki je pred kratkim izdala glasbeni prvenec z naslovom Persona, pravi, da z njimi na slovensko glasbeno sceno, ki je že potrebna prevetritve, prihaja nova, bolj mladostna energija.
Več novic ...
Kazalo