Glastonbury bo letos gostil okoli 200.000 obiskovalcev. Foto: EPA
Glastonbury bo letos gostil okoli 200.000 obiskovalcev. Foto: EPA

Na kmetiji Worthy Farm v angleški pokrajini Somerset že vse od začetka 70. let pripravljajo umetniški festival, ki združuje glasbo, ples, recitiranje in branje pesmi, cirkuške nastope, razstave in številne druge prireditve.

Zadnja leta se tako območje festivala kot tudi števili nastopajočih in obiskovalcev skokovito povečujejo. Še leta 2005 je Glastonbury potekal na območju, velikem 3,6 kvadratnega kilometra, pripravili so 385 nastopov, ki si jih je ogledalo 150.000 ljudi. Že dve leti pozneje so območje razširili, postavili 80 odrov, na katerih se je odvilo 700 dogodkov, število obiskovalcev pa se je že približalo številki 180.000.

Številna znana imena ...
Letos si je vstopnice (pošle so v manj kot uri in pol, in to že oktobra!) priborilo dobrih 200.000 glasbenih navdušencev, ki bodo lahko uživali v nastopih 2.000 izvajalcev, večinoma glasbenikov iz zelo različnih glasbenih zvrsti - od Dolly Parton do Metallice. Poleg teh so med glavnimi zvezdniki tokratnega petdnevnega rajanja še Lana Del Rey, Arcade Fire, Kasabian, Disclosure, Blondie, Lily Allen, M.I.A, Massive Attack, Foxes, Bryan Ferry, Manic Street Preachers, MGMT, Interpol, The Black Keys in številni drugi.

Prvi obiskovalci so na prizorišče festivala prispeli že v sredo - fotografije si lahko ogledate spodaj.