Glasba
Pankrti
Pankrti so ob svojem praznovanju napolnili areno Stožice in jo - kot je zapisal organizator koncerta - razprodali. Foto: Sandi Fišer
Glen Matlock in Pankrti
Tokrat se jim je na praznovanju pridružil Glen Matlock, s katerim so si Pankrti delili oder leta 1997 v Hali Tivoli, le da so tam nastopili kot predskupina Sex Pistols. Foto: Sandi Fišer
Bojan Bahč in Pankrti
Pankrtom se je pridružil še en gost, in sicer Bojan Bahč. Foto: Sandi Fišer
Repertoar:
 - Skupi
- Lepi in prazni
- Jest sm na liniji
- ZK pank
- Sedemnajst
- Kdo so ti ljudje
- Tovar'ši, jest vam ne verjamem
- Namesto tebe
- Anarhist
- Metka
- Živ spomenik neumnosti
- Sivi in črni
- Udarnik sle
- To ni več Slovenija
- Ostan rajš pr men
- Punca ne še umret
- Umazane igre
- Zadnja ljubezenska pesem
------Glen Matlock--------
- No Fun
- Pretty Vacant
- Anarchy In The U.K
- God Save the Queen
-----------------
- Za železno zaveso
- Vodja
- Totalna revolucija
- Lublana je bulana
- Zvečer v mestu
- Osmi dan
---------------------
- Greva drugam
- Adijo, Ljubljana / Bandierra Rosa
- Podgane iz Ljubljane
- Tko to mora biti zdaj
Glen Matlock
Matlock tik pred odhodom na oder. Foto: Sandi Fišer
Peter Lovšin
Pankrti so svojo glasbeno pot začeli skoraj pred 40 leti, natančneje leta 1977 s svojim prvim nastopom oktobra na gimnaziji Moste. Foto: Sandi Fišer
Marc Kavaš in Peter Lovšin
O njih je bil posnet dokumentarni film Dolgcajt po istoimenski plošči. Leta 2007 jim je Slovenski muzej novejše zgodovine priredil enomesečno fotografsko razstavo, kar se je zgodilo prvič v Sloveniji, da je glasbena skupina dobila svojo razstavo v tem muzeju. Foto: Sandi Fišer
false
Napis, ki je opozarjal, da je koncert razprodan. Foto: MMC RTV SLO
Peter Lovšin in Glen Matlock
Peter Lovšin in Glen Matlock po koncertu. Foto: Sandi Fišer
Hellcats
Za ogrevanje so poskrbele članice skupine Hellcats. Foto: Sandi Fišer
VIDEO
Pankrti v Stožicah prosla...

Dodaj v

Foto in video: Gospodje, razprodani. Pankrti v Stožicah 40 let in dva dneva potem.

MMC na koncertu skupine Pankrti
21. oktober 2017 ob 06:51
Ljubljana - MMC RTV SLO

Beli, črni ali rdeči, vaši ali naši so se zbrali v Stožicah in vzklikali proti etatizmu, totalitarizmu, gospodarjem in umazanim igram vsakega sistema, ki so bili in ostajajo tarče Pankrtov. Že 40 let.

"Pankrti so ena največjih glasbenih bomb, ki so padle na šentflorjasko rocksceno," je bil odziv recenzenta Andreja Šifrerja, ko so na glasbeno prizorišče stopili Pankrti. Tudi tisti, ki nis(m)o bili 18. oktobra 1977 na njihovem prvem koncertu, s(m)o ta čas podoživljali z njimi prek zgodb, posnetkov in glasbe.

Verjetno si na podlagi zgolj zgodb težko predstavljamo, kaj so Pankrti sprožili, ko so pred 40 leti kričali v nagovorih in skladbah: "Banda, nocoj tu zbrana!", "Ne me fu***, ne mi srat!", "Ni prihodnosti za vas, če boste nosili džins kavbojke!", "Kaj, hudiča, se dogaja!", "A gremo v upor? Proti komu?! Pazi, pazi, glave grejo!", "Ni več upanja!" Zato so pomembni dogodki, kot je bil sinoči v Stožicah, kjer so Pankrti v postavi Bogo Pretnar, Slavc Conarič, Marc Kavaš, Boris Kramberger in Peter Lovšin priredili lekcijo iz zgodovine. Zgodovine Pankrtov, zgodovine panka v Sloveniji in na Balkanu, odsev duha časa - prej in zdaj.

"Najlepša zgodba Pankrtov me veže prav na prvi nastop, ker tam ni nobeden vedel, kdo pije in kdo plača, zakaj smo in zakaj nismo. Tam smo se res imeli fajn. To je bil najboljši žur, ki sem ga doživel," se je spominjal kitarist Pretnar in nadaljeval: "Ni naporno, bilo je fino. Ves čas smo igrali, redno nastopali. Potem smo se dali pokopati za deset let. 2007 smo se ponovno rodili. In zdaj spet malo igramo. Upam, da bomo vsi dočakali še 50 in mogoče še kaj več."

Če je prvi koncert Pankrtov ujelo sto, dvesto ali tristo glav, so 30 let pozneje Pankrti zbrali čez osem tisoč starih in mladih samo v Hali Tivoli. Deset let za tem je z njimi 40. obletnico praznovala razprodana arena Stožice (kjer so čisto zgornjo tribuno prekrili s platnom). Na to je opozoril napis na videoprojekciji tik pred prihodom osrednjih akterjev večera.

Pankrti niso nikoli mirovali, tudi ko so vmes "prekinili delovno razmerje", v dvajsetih letih, med 1987 in 2007, so se nekajkrat zbrali ob posebnih priložnostih, po koncertu ob okroglem jubileju pa je bilo drugače. So udejstvovanje misli, da čeprav ni vojne, še ne pomeni, da je mir.

Preden so prišli v Stožice, so odigrali med drugim koncert v enem izmed večjih berlinskih klubov. "Ko prideš tako na turneji, ki je 40 let pozneje, v Berlin - igraš v klubu, kjer igrajo svetovne skupine, in te trikrat pokličejo nazaj. Ljudje pridejo z vsega sveta - eni te poznajo bolj, drugi manj - ampak vzpostavi se pozitivno vzdušje," se je spominjal Peter Lovšin. Pankrti so imeli po zaslugi Marka Breclja tudi manjšo klubsko turnejo po Sloveniji 2014 in prav tista jim je dala še dodatno motivacijo: "Scena še diha. Na določenih področjih niti kisika ni več," je bil nazoren Lovšin.

Po poteh spominov smo se s Pankrti sprehajali tudi v oddaji Popšop, ki bo na sporedu ob 23.10 na 2. programu Televizije Slovenija. Prav tako pa je Televizija Slovenija snemala cel koncert.


Ne smemo pozabiti, da so bili na Balkanu detonator pankovsko-novovalovskega plazu, iz katerega se je na prelomu sedemdesetih v osemdeseta leta usula najzanimivejša rokerska scena vzhodno od Velike Britanije, kot je nekoč zapisal Igor Vidmar in nadaljeval: "Verjetno je res, če ne bi bilo Pankrtov, bi bil pa nekdo drug, vendar preteklosti ne moremo potvarjati. Zgodovino piše zmagovalec."

Kot je že razmišljal pred nekaj manj kot desetimi leti Vidmar, so prav besedila Pankrtov, ki so nastala v nekem drugem političnem stanju, še danes živa kot opomin, da je treba imeti dovolj poguma in jajc za krik po svobodi, osebni osvoboditvi. In če so se Pankrti na začetku še uporniško drli: "Če hočeš živet', se moraš upret', če nočeš umret', se moraš upret'!", so prehiteli procese demokratizacije Slovenije in spremenili svoj odnos do popolnega sistema: "V njem boš živel, če hočeš, v njem boš umrl, če nočeš." S tem refrenom iz pesmi Sistem svobode so zakoličili nadčasovno vrednost svojih pesmi, sporočilnosti in razmišljanja, je še razmišljal Vidmar.

Po pesmarici, dveh volumnih Zbranih del, antološkem Zaboju, dokumentarcu o prvi plošči, kompilaciji obdelav, razstavi, albuma "the best of" in albuma Totalna revolucija, s katerim so napovedali koncert v Stožicah pred slabim letom dni, so se deset let po zadnjem velikem koncertu v Hali Tivoli Pankrti znova prerodili. Kot je sporočil organizator, so bile vstopnice za parter razprodane že teden dni nazaj, vstopnice za tribuno (zelena sedišča) pa nekaj minut pred začetkom koncerta. Tokrat ni bilo ob njih pankrta stare dobre šole Ivana Krala, bil pa je član institucije panka Glen Matlock. Kar je še pomembnejše, na oder so potegnili v vlogi predskupin raznolik nabor glasbenikov, od skupine EightBomb, Luto, Brez Vprašanj do Hellcats z njihovimi najbolj prepoznavnimi skladbami, kot so Divja pot, Prerojena, Naprej in Sanjam demone. Pankrti so tokrat za ogrevanje v njihovo praznovanje na odru zbrali prijatelje, družino, znance in mlado moč.

Lekcija panka za vse, ki so ga zamudili
Toda prava zgodba večera se je začela odvijati ob 21. uri, ko so se pogledi zbranih v areni usmerili proti projekciji na odru in začeli vzklikati: "Slovan!" V navijaškem duhu so na oder prikorakali v temi glavni akterji večera. "Lepo je praznovati z vami, čeprav mi ne praznujemo, ampak imamo koncert," so bile pomenljive besede Lovšina dobri dve uri po tem, ko je zbrane nagovoril ob skladbi Skupi. Časovni stroj so sicer pognali Pretnar, Conarič, Kavaš in Kramberger, pri katerih je veljalo, kot je dejal Pretnar v enem izmed prejšnjih pogovorov za MMC, da so se takoj, ko so stopili skupaj, pomladili za nekaj desetletij.

"Takoj, ko vklopim kitaro, se počutim vsaj 30 let mlajši. Če mi kitara res dobro zveni, se počutim še 10 let mlajši. Ko pa se dobimo skupaj z ekipo in to zazveni, pa je to stvar, ki je ne moreš pozabiti. Živi," je septembra razlagal ob vrnitvi v gimnazijo Moste, kjer so Pankrti priredili še zadnjo tiskovno konferenco, Pretnar.

Temu je piko na i dodajal še Lovšin, ki je s svojo nonšalantnostjo nadomeščal metanje po tleh in plazenja iz mlajših dni. Delček razigranosti je še vedno kazal, ko je že pri drugi skladbi večera Lepi in prazni šel nekajkrat do Kavaša in ga v "duhu panka" malce odrival. Njegove nagovore so tokrat sestavljali bolj ali manj verzi ali refreni skladb - z dodano vrednostjo. "Kira bo dans padla, je čist' vseen'. Važn' je, da zadovoljimo udarnika v men', v seb'," je bil en izmed nagovorov tik pred skladbo Udarnik sle.

Bolj kot da so filozofirali, so pustili, da svoje govori glasba. V prvem delu koncerta - še pred prihodom posebnega gosta, sta se za največji "vabi" za občinstvo izkazali skladbi Metka in Ostan rajš pr men, ki so jo zbrani prepevali s Pankrti. Svoj pečat je pustil tudi lik, ki je sprva zgolj sedel na stopnicah ob odru in spremljal, kako se je v prvih vrstah vzpostavil manjši 'mosh pit' in kako so letele pivske prhe pred odrom. To ni bil nihče drug kot del institucije, ki sliši na ime Sex Pistols. Ob spremljavi Pankrtov je Matlock obudil čase na neko drugo revolucijo, ko je z njimi odpel No Fun, Pretty Vacant, Anarhy in The U.K. in God Save the Queen oziroma kot je pripomnil Lovšin, preden je skladba izzvenela iz grl več tisoč glave množice: "Komad, ki smo ga leta 77 igrali kot Got Save the King, zdaj v originalni verziji."

Če je do tega trenutka koncert deloval kar malce muzejsko uraden, so se vse zavore spustile v drugi polovici večera, ko je Lovšin vzel v roke tudi orglice ob skladbi Totalna revolucija, Kavaš si je vzel svoje trenutke za solaže ob skladbah, kot je Lublana je bulana, Pankrti so poklicali še enega gosta - Bojana Bahča na saksofonu - in tako stopnjevali napetost do tistih skladb, ki so pustile v zgodovini največji pečat.

Že v Cankarjevem domu, kjer je Lovšin spomladi praznoval 40. obletnico samostojne kariere, se je Osmi dan izkazal za največji magnet za občinstvo. Nič kaj drugače ni bilo tokrat v Stožicah, ko so Pankrti svojo uspešnico "vžgali" na zelo počasen način - skladbo je napovedal zvok flavte. "Četrti dan je hotu nardit' v Stož'cah veselico," je priredil del besedila Lovšin in počasi vodil množico do trenutka, ko se je končala tišina in je "udaril" refren.

"Hvala, Pankrti" se je zadrl Lovšin po splošni noriji ob skladbi Osmi dan in s skupino prvič zapustil oder. Vrnili so se še dvakrat. Med drugim nazaj na slavje poklical Matlocka, ki je s Stožicam prepeval Bandierra Rosa. Zelena arena Stožice je postala rdeča in Pankrti so dostojno in s pokončnimi glavami zarisali še četrto črtico v svoj album okroglih obletnic. Oziroma kot je po dobrih dveh urah in pol zaključil Lovšin: "Enkrat se zbudim, modro nebo, sonce greje, vse je lepo. Lepi so hribi, lep je ta gaj, tko to mora biti zdaj."

Karavana gre naprej
Pankrti gredo zdaj na manjše odre. Tik pred koncertom so naznanili klubsko turnejo po Sloveniji in ni videti, da se njihov čas izteka. Še več - z vrnitvami na odre člani črpajo energijo, ki jih ohranja pri mladosti. Bobnar Colnarič Pankrte še naprej dojema kot način življenja. "40 let dolga zgodba ... Ja, tudi s svojo ženo že živim 40 let. Imam dve družini (smeh). Pankrtov ne sekiram toliko kot ženo včasih, ampak mi vseeno oprošča za zdaj ... Pankrti pa ... mi nimajo kaj za zameriti, ker sem tako dober." Drugi kitarist Kavaš je s skupino posnel dve plošči. "Seveda moram reči, da sem ponosen sam nase. Imeti tiste čase vinilko v roki, kjer si napisan na njej, je nekaj velikega. In dobro smo se imeli že takrat."

Kot je dodal baskitarist Kramberger pa zgodba še zdaleč ni končana: "Dokler smo mi z veseljem pri stvari, mislim, da je to najpomembnejše. Zdi se mi, da nismo še nič veliko naredili. Včasih imam občutek, da je še najlepše pred nami. Tudi najlepše zgodbe." In Pankrti bodo še rohneli.

Več utrinkov s koncerta in okoli njega si lahko pogledate spodaj.

Klavdija Kopina, foto: Sandi Fišer
Hellcats
Hellcats
Hellcats
Hellcats
Hellcats
Hellcats
Hellcats
Hellcats in Glen Matlock
Peter Lovšin in Gregor Tomc
Peter Lovšin
Peter Lovšin
Slavc Conarič
Marc Kavaš
Boris Kramberger
Pankrti
Peter Lovšin
Peter Lovšin
Pankrti
Peter Lovšin
Marc Kavaš
Pankrti
Bogo Pretnar
Glen Matlock
Glen Matlock in Pankrti
Glen Matlock
Glen Matlock
Glen Matlock in Pankrti
Glen Matlock in Pankrti
Glen Matlock in Pankrti
Peter Lovšin in Bogo Pretnar
Peter Lovšin
Peter Lovšin
Peter Lovšin in Glen Matlock
Prijavi napako
Komentarji
Mr.Mr.
# 21.10.2017 ob 08:09
Pogrešam punkerske oprave obiskovalcev in nastopajočih pa tudi nasploh na ulicah.
Ni več to to, vsi smo postali stereotipi. Še dobro, da se najde kakšen hipster, vsaj malo odstopa od povprečja.
Včasih je bilo bolj pestro pri oblačilih, frizurah, mišljenju... punkerji, šminkerji, hašišarji :)
fashionpassion
# 21.10.2017 ob 07:55
Tale naslov je zelo zavajajoč: dvorana je bila napol prazna (rdeči ring zaprt, zeleni ring 2/3 poln, VIP ring 1/2, tudi na parterju je bilo še kar nekaj prostora => po enoletni oglasni kampanji

Koncert je bil vrhunski, glasbeno in po vzdušju, ampak polno pa res ni bilo.

Tudi to, da so šli Pankrti v Stožice (ne pa v Halo Tivoli, kjer je bolj njihovo naravno okolje), bi utegnil kdo razumeti, kot da so se prodali oz. poklonili gospodom, ki vodijo razprodajo ...
Krimsky
# 21.10.2017 ob 09:06
Veličina nekega trenutka nastane spontano, nenačrtovano, ... in udeleženci lahko šele po mnogih letih za nazaj ugotovijo, da so pa, takrat-in-takrat, prisostvovali veličastnemu trenutku.
~
Tak trenutek je npr. bil špil v podporo JBTZ z udarnim komadom Janez, kranjski Janez.
To takrat ni bilo nekaj obrobnega, bilo je vpeto v zgodovino, v življenjski utrip neke podalpske skupnosti, bilo je 'performativno' dejanje, torej trenutek − ko gore premika − ideja.
~
Poustvariti tak trenutek, ni možno. Bil je samo takrat, in ga ne bo nikoli več.

Bodo pa prišli novi taki trenutki, ko bomo spet premikali gore ...
seven7
# 21.10.2017 ob 10:05
Pravim pankerjem se J*** za ozvocneje. Samo da ropota!!!
jk11
# 21.10.2017 ob 08:18
To je tako kot novi VW hrošč ali pa novi fičo:

ogrevanje starih stvari katere so mladim tuje, "moraš" pa jih imeti rad, ker so retro.
sumtb
# 21.10.2017 ob 10:12
Lovšin je sicer legenda, ampak v Stožicah ? Simbolu turbo tovariškega kapitalizma zgrajene na plečih mrtvih neplačanih podizvajalcev ?

Ne hvala.
bp74
# 21.10.2017 ob 08:08
po vsem kar je Lovšin pokazal po razpadu pankrtov ni šans, da bi si šel pokvarit okus. Tisti stari dobri so bili pa zakon in bodo ostali legende za vedno.
urosh444
# 21.10.2017 ob 09:47
Prva dva posta, eden da je blo za k...c, drugi da je bil vrhunski koncert. Potem pa bodi pameten.
seven7
# 21.10.2017 ob 08:40
To so bili carji. Ne pa danšnja uklonjena mladina ki leze rit kapitalizmu in marketingu.
fashionpassion
# 21.10.2017 ob 08:04
@Sosman - Stožice so čisto fajn akustična dvorana, če jo pravilno ozvočiš. Ekipa JM Jarra je par mesecev nazaj pokazal kako je treba tehnično produkcijo v taki dvorani narediti.
Samo Zakes
# 21.10.2017 ob 10:48
No, fajn je blo zarad obujanja spominov na neke druge čase. Ozvočenje tudi meni (desno na tribuni) ni sedlo, od uporništva je pa ostal' le malo usedline.
Ampak - saj tudi ni pričakovati uporništva od modelov pri 60-ih!? Oni so svoje od-upiral', men bolj manjka današnja mladina, k se pa upre edin', če je povezava z internetom slaba ... ker ne more godrnjat na fejsbuku, da ni povezave.

Men so ble pa sicer najbolj všeč Hellcats!
Bivši uporabnik
# 21.10.2017 ob 10:41
"Šmek roba,samo original pistolsa poglejte,ni čudno da so ga pištole vrgle iz banda."

Verjetno mu ni do smrti skakat v raztrgani lederci. Na leta se ti okus za modo ponavadi spremeni.
Janx
# 21.10.2017 ob 11:35
Slovenci vedno iscemo iglo v senu :). Ozvocenje, par prostih sedezec, sminkerske stozice mislm wtf, pisejo pa c glavnem tisti ki niso bli na koncertu. Blo je nabito, podatke o prodaji pa dajo tudi iz dvorane same tko, danje kar bilo razprodano. Je pa tko k povsod, folk hod mal not mal vem, 1
minuto po koncu ze po avtomobile... Spredaj je bilo noro in vse skp nepozabno!
nWo
# 21.10.2017 ob 10:06
Če organizatorji trdijo da je bilo razprodano, potem je bilo. Oni že vedo. ;-)
goli
# 21.10.2017 ob 08:41
Leta 1982 sem bil na promociji njihovega albuma Državni ljubimci. Sploh se ne da preimerjati takratno kvaliteto in današnjo. Bil je fenomenalen koncert v vseh pogledih(vsebinsko, tehnično..) takrat. Tokrat sem bil na levi tribuni, ozvočene obupno. Če ne bi poznal komadov sploh ne bi vedel kaj igrajo. Odšel sem pred koncem, ker je bilo nevzdržno.
Don Vito
# 21.10.2017 ob 13:43
Super koncert....hvala PANKRTI,ker ste.
Mancica
# 21.10.2017 ob 11:49
@fashionpassion
Verjetno nisi bil na koncertu, mogoce pa sploh na nobenmu v stozicah. Rdeci ring je vedno zaprt in kart se ni dal vec dobit. Pa poglej si slike ne.
Skoda ker ni vec tazga rokenrola v Sloveniji. Tole je bilo pac nepozabno.
Comando 2
# 21.10.2017 ob 11:40
Dober koncert. Pero ima še vedno nenormalno veliko energije. Pogrešal sem na odru Tomca, Vidmarja tudi Mlakarja - vsaj na Bandieri Rossi kot v Tivoliju 2007.
Dvorana praktično polna, le malo manj ljudi kot na BFM.
Rdeči ring je na veliki večini koncertov zaprt
šalter
# 21.10.2017 ob 09:54
Goli

A bejz no. Tudi jaz sem bil levo in je bilo zelo dobro ozvocenje. Sploh pa, ce gres na koncert in razmisljas o ozvocenju, pol bi bilo boljse, ce bi doma ostal. Energija benda te mora odpeljati in to je to. Ne pa da se ukvarjate z ozvocenjem. Ocitno ni si na liniji...
parti folk
# 21.10.2017 ob 15:03
HAHAHA pokam od smeha!! Kok gre slovenceljem v nos,da je loh en punk bend napolnu neke Stožice!!Ka pa ko so v Beogradu na Beer festu igral pred več kot 100 tis.folka?! Bom raj nehu,da vas ne bojo nočne more tlačile zarad vaše majhnosti! Če bi bile Stožice v 80,90 bi Pankrti definitivno igrali tam,ker pa jih ni bilo,so pač razprodali Tivoli! Smanjite doživljaj hejtrčki,saj vas bo razpočilo od foušije! Kam gre ta svet,namesto,da bi ponosno stali za svojimi glasbenimi kolegi(vidim,da je tukaj seveda tudi kar dosti sfalifanih muzičarjev-@g1n3k) se vsajate po portalih in tratite čas z nestrpnostjo,namesto,da bi šli ven na sonce,si dali kako dobro muzko gor in uživali življenje! Gremo na lepše,zgubidani-get a life,ostali pa se vidimo čez 10 let in spet zapogamo skupaj! ;) lep pozdrav!
parti folk
# 21.10.2017 ob 13:56
@g1n3k prosim te nahaj! Zakaj bi šel nekdo igrat v razjahan mali klub,če lahko igra v veliki dvorani?! Zakaj?! Če si kdo zasluži igrati v velikih dvoranah kot so stožice so to Pankrti! Brez sramu! Take nebuloze loh piše samo nekdo,ki ne ceni truda glasbenikov!! Če so lahko v Beogradu igrali pred več,kot 100 tisoč folka,zakaj ne bi v rodni deželi? Edino pravilno je tako. Včasih me prav žalosti ta naša majhnost in kako npr.v bivši Jugi cenijo Pankrte(naš bend) in svoje bende. Bodimo malo bolj patriotski ljudje madona,al bomo vedno ostali mali in polni predsodkov?! Skrbi me tudi dejstvo,da je vedno manj ljudi pri nas,ki resnično privoščijo soljudem dobro in če ne bomo nekaj naredili na tem,se bomo ujeli še bolj v krog predsodkov,nevoščljivosti in bede! Zbudite se ljudje,saj veste,da to kar oddajaš vedno dobiš vse nazaj-tako je! Imejte se radi in raje to širite naprej.Pankrti hvala za vse legendarne komade in včerajšnji koncert poln nostalgije!
Mancica
# 21.10.2017 ob 13:16
stagerle.... to ti pa ne priznam, ker res ni bil, vsaj od spredaj je bilo men vec kot super, tehnicno, celo vokalno... precej bolje kot Stonesi en mesec nazaj in tudi par let nazaj.
Mancica
# 21.10.2017 ob 13:10
Fashion...ta dvorana je razprodana ce je mal vec kot 7000 kart, tako je bilo tudi na solo bfm recimo. Ni pa to cela dvorana, mogoce je bilo tako na guetti, za kar mi pa dol visi, ker je res kar en , se pa o okusih ne razpravlja
parti folk
# 21.10.2017 ob 13:03
Ma dejte Slovencljni,ne blebetejta,ker več,kot očitno vas polovica tukaj sploh nima blage veze o punku,Pankrtih in še o čem! Me zanima kok bi nekateri od vas poskakavali na odru po 60 letu in skoraj 3 ure? Rek,če bi foušija gorela Slovenije že zdavnaj ne bi bilo več,še kako drži! medtem,ko portalski troli pučete gor svoje male egote Pero polni dvorane in ne govorim samo v Sloveniji ;) bivša Juga izjemno ceni naš slovenski bend in žalostno je,da ravno mi sami pljuvamo čez svoje,ko bi mogli z ponosom stati za njimi-zato pa bomo vedno mali! Koncert je bil vrhunski od začetka do konca se je treslo! Ne vem kok loh nekateri očitate človeku,ki je 40 let na sceni,s tako širokim opusom prodanost?! Saj ni napisal one hit in sedaj služi na račun tega! V Ameriki se legende kot je Pero vozijo v svojih letalih,tukaj pa ne bi zgubljal besed kok glasbeniki v rnr sploh zaslužijo! Človek,ki nam je dal toliko legendarnih skladb,bi si zaslužil bistveno več kot ima! PANKRTI-POKLON! Še kolcal se nam bo po takih bendih,se vidimo na 50ki! ;)
Celjan27
# 21.10.2017 ob 09:35
Koncert odličen, a ne vrhunski. Kaj mu je manjkalo? Niti ne vem - edini komad, kjer je cela dvorana norela je bila Bandiera Rosa, ki je bila izvedena res vrhunsko. Osmi dan tudi, le malo preveč ga je zavlekel na začetku.

V parterju je bilo ozvočenje vrhunsko, na tribunah pa se je verjetno slabše slišalo (vsaj Hellcats, ker sem bil drugače spodaj). Je pa realnost, da Pankrti nimajo šleperjev ozvočnenja (kot Rammstaini recimo), tako da je bilo zato enim slabše na tribunah.

Stožice so vrhunske, ni pa to opera, ampak za športno dvorano super - čeprav se strinjam z nekaterimi, da bi Pankrti pasali bolj v "delavski" Tivoli, kot "fancy" Stožice.

Drugače pa presenetljivo veliko ljudi, sem jih pričakoval manj. Ne vem, če so bili res razprodani - vsaj za parter vem, da ni bilo možno dobiti kart pred koncertom, je pa prva slika malo zavajujoča, ker so se slikali na koncu, ko je folk že odhajal...
shambala
# 21.10.2017 ob 14:41
Koncert je biu super! Dobr je blo zaspilan in dobr je rohnel. Nismo pa vedl da pride tud ceu kup enih predskupin, pa tud niso ble tko svoh, sploh uni pred Hellcats s svojim “country punkom”. A kdo ve kva so to bli zaeni?
irishrocker77
# 21.10.2017 ob 12:21
Glede razprodanih Stožic ... Če bi se vsi ljudje, ki so stali na zelenm ringu, usedli, bi bil zeleni ring poln, toliko ljudi je pač,stalo vsepovsod, vključno z mano ... Da se rdeči ring v bistvu sploh več ne prodaja, je pa kriva verjetno predvsem slabša akustika Stožic v tem delu dvorane, ki je bila na nekaj koncertih v preteklih letih, enostavno porazna.

Tudi tokrat zvok ni bil vrhunski (sem ga pa pred slabim letom na BFM in Siddharti doživel!), je bil pa okej, se je dalo poslušati. Mešalec zvoka je tako šele nekje na polovici koncerta, mislim, da pri psemi Umazane igre, dvignil jakost na raven, ki pritiče takšpnim koncertom.

Pankrtom se pa enostavno vidi, da so "iz ritma". Razen Perota ne vem, če je kdo od teh gospodov sploh še aktiven v glasbi. Veliko pesmi, sploh tistih največjih hitov, so namreč odigrali (oprostite izrazu) "preko kurca".

Ampak sam niti nisem šel na koncert z namenom, da bom tam doživel popolno dovršenost, ki jo lahko s seboj prinese neka skupina na oder. Šlo je bolj za obujanje spominov iz mladih let, druženje s sovrstniki in na neki način poklon skupini, ki je slovenski punk/rock sceni dala ogromno. Hvala za lep večer, fantje!
HOR
# 21.10.2017 ob 12:03
PANKRTI - ENI IN EDINI...

Amen.
Matjaz82
# 21.10.2017 ob 11:27
Haha folku se kar nosovi padajo dol ce komu kaj rata. Dvorana je bila razprodana, folk je pac hodil iz tribun na parter. Kart
en ni mogu vec kupt.Verjetno tolk dobr se niso igrali, ker je sekalo. Ljubljana se dolgo ne bo vidla tazga koncerta al ga pa sploh ne bo, zal po Pankrtih ne vem kako bo s tako glasbo v Sloveniji...
slaya
# 21.10.2017 ob 17:14
In potem bodo Vidmar in Tomc in podobni predavali o cenzuri. Tu ti pobrišejo komentar čim napišeš ali nekaj kritičnega čez rtv ali čez jankovića.
ABADON
# 21.10.2017 ob 14:39
Pametni madobromakaj
In kje pise bandera????
cvirn1
# 21.10.2017 ob 12:16
Bil na koncertu in je bilo super. Ozvocenje res ni bilo perfektno, a vendarle je to punk. Dvorana pa je bila polna, morda bi na parter spravil se cca. 300 ljudi, a potem bi bila ze velika gužva.
gushtr
# 21.10.2017 ob 11:12
Moje mnenje: ozvočenje slabo (morda je kriva tudi akustika dvorane), kar naj sicer za punkerski koncert sploh ne bi bilo pomembno. Ampak potem ta koncert tudi ne bi smel biti v Stožicah. Z vidika nostalgije sem bil prav zadovoljen, tudi energični so fotri še čisto spodobno. Samo Matlocku ni šlo tako dobro. So mu morali malo upočasniti komade od Pistolsov:)
sosman
# 21.10.2017 ob 08:00
Jaz vidim polno prostih sedežev. Sicer sem pa jih videl par let nazaj, legende so, ne pa tolikšne, da se bi peljal v Stožice na koncert v dvorano z obupno akustiko.
Mancica
# 21.10.2017 ob 14:51
g1nk, pojma nimas. Pankrti niso zrasli na kritiki komerciale, kapitalzma... tega pac v jugi sploh ni bilo. Oni so v bistvu prav zeleli prav kontra kot ti pises...slovenski pank je bil pac precej drugacen kot diy pank iz VB, sam folk se vedno misl, da bi mogl bit pankrji po kleteh in s knoflami v nosovih.
heven1
# 21.10.2017 ob 14:19
@matjaz82-se popolnoma strinjam! Hvalabogu,da pridejo na portale komentirat tudi ljudje,ki znajo dejansko povedati kako stvari stojijo! Kratko in jedrnato-resnično se nam bo še močno kolcalo po bendu,kot so Pankrti! Respect
heven1
# 21.10.2017 ob 13:30
@Manica se strinjam! Dvorana je bla nabito polna,podobno kot na BFM,se bojo pa vedno našli portalski trolčki itd,ki bojo pač s sokoljim očesom iskali kak prazen sedež! :P Koncert je bil vrhunski,kot se spodobi za 40 letko! Je pa prav zabavno,ko vidiš na začetku komente ljudi,ki niso od blizu vidl koncerta,ker če bi ga,bi verjetno še spali hehe,pol pa pride folk,ki je dejankso bil na špilu,mačkast,ampak vseeno..treba povedat kok je v resnici blo! ;) Ponavadi res ne zgubljam časa z komenti na portalih,ker dobro vem,da se več al manj tukaj puče male egote na folku,ki je dejanko nekaj naredil iz svojega lajfa,ampak tokrat so me pa res pogrele neke blodnje ljudi,ki nimajo blage veze o tem kaj govorijo in kaj punk sploh je! Zame so Pankrti še vedno en najudarnejših bendov za železno zaveso in ker sem v osnovi kar zadovoljen sam z svojim lajfom,tudi iz srca pohvalim ljudi,ki si to zaslužijo! Pa tudi,če ne bi bil,si ne bi egota filu na tak način,ampak bi se potrudil in nekaj naredil v lajfu! Življenje bi bilo dosti lepše,če bi se ljudje držali reka starodavnega razsvetljenca BUDE-ODPRI USTA LE TAKRAT,KO BO TISTO,KAR IMAŠ ZA POVEDATI,LEPŠE OD TIŠINE! Vsak naj začne pri sebi,šele potlej sodi druge..se vidimo na 50ki Pankrti!
cimi23
# 21.10.2017 ob 12:52
Super koncert !! Dvorana polna !! Energija nora !! Kitarist fenomenalen !!
Pogrešal sem le več skladb iz Rdečega albuma....
CC
# 21.10.2017 ob 08:45
52: štiriročni vrivač. :)
viktorijam
# 21.10.2017 ob 21:42
Odličen, nor koncert! Bravo fantje! Bravo publika! Gremo naprej ...
Celjan27
# 21.10.2017 ob 17:27
@ludwig:

O cem tu bluzis - kaj ni odprl Zoki? Jaz sem brez tezav parkiral pod dvorano.

Ljubljancani imajo pa celo zastonj lpp prevoz iz dvorane. Kapo dol za to gesto.
slaya
# 21.10.2017 ob 17:25
Zato bom posebej za admina še enkrat napisal, da si zasluži svoj denar in da določi kaj je spornega v naslednjem postu. Sploh ne bom polemiziral in na nič namigoval, ljudje si lahko iz dejstev sami ustvarijo sliko.

1. Tomc, soustanovitelj Pankrtov sedi v mestnem svetu v listi Zorana Jankovića.
2. Zoran Janković je bil v zadnjih letih na sodišču zaradi številnih obtožb, od izkoriščanja položaja za spolne usluge v zameno za službo, do prejemanja provizij pri projektih.
3. Tomca se po medijih predstavlja kot kritičnega intelektualca.
4. Vidmarja se po medijih predstavlja kot kitičnega intelektualca.
5. Oglaševalska kampanja za koncert Pankrtov je trajala od začetka leta.
6. Na rtv radijih in tv so obilno promovirali ta koncert.
7. V oddaje so na rtv vključevali tematiko tega koncerta in člane ali bivše člane bendov.
LUDWIG
# 21.10.2017 ob 15:49
Aja, ce Zoki ni prepoznal velicine banda in odprl parkirisc za obiskovalce potem je to sramota za njega kot zupana ljubljane. Tam neki lop.v Anderlic podari mestizo Zitni most, takoj je spominski zapis donatorju gor prisravfan. Predlagam, da se se za casa zivljenja Pankrtom postavi spomenik v prestolnici - tista spominska tabla na gimnaziji Moste je premalo .... Razmislite...
ABADON
# 21.10.2017 ob 14:43
sumbt
Saj niso tisti Pankrti. 40 let so starejsi.
g1n3k
# 21.10.2017 ob 13:31
Bistvo punka ni tržni uspeh v Stožicah, ravno nasprotno, to je žalitev za punk.
Bivši uporabnik
# 21.10.2017 ob 13:05
Tudi punk se stara lepo. To so bili cajti
sejnik
# 21.10.2017 ob 12:46
Dobro, ne slepite se, da so pa druge zgradbe in dvorane zgrajene kaj zelo drugače. Tudi v komunizmu so izkoriščali Bosance, delali neplačane nadure (uradno morda prostovoljne), če si se pa preveč pritoževal, pa si bil lahko tudi saboter, kontrarevolucionar ipd., ne samo brez službe.
biberkopf
# 21.10.2017 ob 11:06
kje je pa bil Dule Žiberna?brez njega so Pankrti kot Stonsi brez Keitha Richardsa...
tarantino
# 24.10.2017 ob 19:58
vesel sem, da sem se lahko udeležil zgodovinskega koncerta :)
Užival sem, saj so sporočila Pankrtov še vedno neposredna in resnična, tudi po dobrih 40 letih.
Pankrti forever!
Matjaz82
# 23.10.2017 ob 10:28
Joj, pa nekdo meša celo Tomca, Jankoviča in RTV? hahaha pa ljudje a res nimate kaj bolj pametnega za delat, če si že kakega pametnega konstrukta ne morte spomnt vsaj. Organizator je neki xy in Tomc nima vezeee s tem hahaha. Res povsod vidite neke strahove in namještalke.

Debely, cče je prodanih 7.5000 vstopnic pomeni, da so bile razprodane karte ja in lahko se reče, da tudi stožice, to se dela že od začetka stožic in ni nič novega. Cele dvorane pa itak ni še noben razprodal razen na študentskih vseslicah, ko talajo zastonj karte.
Po odzivih pa slišim, da so fantje v neverjetni formi, bi pa rekel, da 2/3 ljudi pač malce škodoželnjo nabija, pa sploh niso bili na koncertu.
Nove note
link
Imset: Med slovenskimi glasbeniki ne čutimo rivalstva
19
14. november 2018 ob 09:38 Zasedba Imset, ki je pred kratkim izdala glasbeni prvenec z naslovom Persona, pravi, da z njimi na slovensko glasbeno sceno, ki je že potrebna prevetritve, prihaja nova, bolj mladostna energija.
Več novic ...
Kazalo