Rudi Bučar je po slavju v portoroškem Avditoriju slavil še v Križankah. Foto: MMC RTV SLO/Jani Ugrin
Rudi Bučar je po slavju v portoroškem Avditoriju slavil še v Križankah. Foto: MMC RTV SLO/Jani Ugrin
Rudi Bučar in Darja Švajger
Podobno kot Bučar je tudi Darja Švajger že okusila zmago na Slovenski popevki. Foto: MMC RTV SLO/Jani Ugrin
Elza Budau
Tri skladbe je nagradila strokovna žirija, ki so jo sestavljali Elza Budau, Marta Zore, Jernej Vene, Rudi Pančur in Matej Wolf, eno pa občinstvo s telefonskim glasovanjem. Foto: MMC RTV SLO/Jani Ugrin
Rudi Bučar
Izvajalci so vse skladbe odpeli v živo ob spremljavi velikega revijskega orkestra RTV Slovenija in pod dirigentskim vodstvom Patrika Grebla, Lojzeta Krajnčana in Žige Pirnata. Foto: MMC RTV SLO/Jani Ugrin
Igor Prikovič
Nagrado za najboljše besedilo pa je šlo v roke Igorja Pirkoviča za skladbo Poseben lik. Foto: MMC RTV SLO/Jani Ugrin
Zmagovalna pesem Popevke: Ti - Rudi Bučar
Sončen dan - Darja Švajger

Slovenska popevka se je vrnila v mrzle Križanke, kjer je občutek uživanja ob poslušanju novega niza popevk motil pogled na termometer, ki je kazal 13 stopinj Celzija. Toda večina obiskovalcev je vztrajala do samega konca, ko je lahko še enkrat zaploskala velikemu zmagovalcu letošnje Popevke, ki je poleg nagrade za najboljšo skladbo v celoti po izboru strokovne žirije domov odnesel še nagrado za najboljšo interpretacijo.

Bučarjev zmagovalni festivalski dan - drugi letos - se je začel s "sokrivkami" za zmago na Melodijah morja in sonca, Frčafelami. Takoj po slavju je za MMC priznal, da jih je zelo pogrešal na odru. "Navsezadnje sem jih tudi omenil pred izvedbo skladbe. To je bilo za njih: 'Uf, vsaj nekaj.' (Smeh) Čeprav sem bil z njimi danes že na odru proslave priključitve Primorske matični deželi," je dodal Bučar.

Vabljeni k branju intervjuja z Bučarjem, ki je nastal pred dobrim mesecem. "Vseeno bi bil rad istrski Rudi Bučar"

Po letu 2011, ko je zmagal z avtorsko skladbo Naj traja, se je tudi tokrat podpisal pod Ti kot avtor besedila, glasbe in aranžmaja. V primerjavi s skladbo z MMS-a Sen znala jes je tokrat postregel z balado, ki se spogleduje s hipijevskim, skoraj že gospelskim duhom. "Skladba je nastala kar nekaj let nazaj z Rudi & The Cool Vibes. Ampak z zamrznitvijo, saj ni še konec za Rudi & The Cool Vibes. Ostalo je v predalu za nekaj let. Potegnil sem jo, jo zaigral in rekel, da bi mogoče bila primerna za to priložnost. Že takrat sem stal za to glasbo in tudi danes je tako," je pojasnil Bučar.

Tudi tokrat je poprijel za kitaro: "Občutki so drugačni. Pri živi glasbi še vedno sodeluješ, medtem ko z matrico lahko sodeluješ, ampak ona s tabo ne." Toda ta kitara je bila prav posebna: "Ta kitara je že gospodična oz. gospa - 73-letnica. Da sem jo kupil, me je 'navuku' gospod Sergej Randjelović." Tisti Randjelović, ki je sedel za bobni, ko je Bučar letos z Elevatorsi nastopal na Emi.

Drugo slavje tudi za Darjo
Na odru Popevke pa se je veselila še ena stara znanka Eme, Darja Švajger. "Vsaka zmaga je zelo sladka po svoje. Zelo te poboža in na neki način potrdi, kar počneš. Novo je to, ker smo dobili to nagrado od občinstva. To je zame prvič. Zahvaljujem se vsem, ki so glasovali, in vsem, ki se jih je skladba dotaknila in jo imajo tako radi kot jaz. Upam, da jo bodo čim večkrat poslušali," je po nastopu za MMC dejala Švajgerjeva, ki odhaja v prihodnjih dneh na dopust na Malto.

Festival poteka zanjo v času, ko je njeno glasbeno področje novega ustvarjanja v fazi mirovanja. "Kot vemo, je tudi finančni položaj za izdajanje novih albumov malo težji. Ljudje uporabljajo druge medije za poslušanje glasbe. Ko bo kaj, se oglasim, toda za zdaj je v fazi mirovanja," je potrdila Švajgerjeva.

Strokovno žirijo je prepričala že pred štirimi leti z izvedbo skladbe Otok ljubezni, tokrat pa združenih moči z Žigo Pirnatom, avtorjem glasbe, aranžmaja in besedila, ta ga je spisal z Andražem Gliho, in slavila po izboru občinstva. "Žiga mi je poslal skladbo, ko je še študiral na Berkleyju. Zelo mi je bila všeč, toda zanimivo je bilo, da jo je na demoposnetku odpela njegova ruska kolegica v slovenščini, kar je zvenelo zelo zanimivo. Takoj sem imela mravljince. Skladba me je ganila, ampak sem ga prosila, če lahko počaka še eno leto, ker sem ravno lani, ko je bila Popevka, delala magisterij. Tako smo počakali in dočakali," je pojasnila Švajgerjeva.

Skladba Sončen dan je sicer plod mednarodnega sodelovanja, saj je bil Pirnat od januarja do konca maja, ko so se zbirale prijave na festival in se je pripravljal aranžma za orkester, v Združenih državah Amerike. "Darja je snemala v Sloveniji, tudi miks je bil deloma opravljen tu, deloma pa sem to počel v Ameriki. Živi del inštrumentov pa so odigrali sošolci in moral sem pojasniti, za kakšen festival gre. Vsi so bili navdušeni. Bila je zelo mednarodno ekipa. Demoposnetek smo snemali z glasbeniki iz ZDA, Singapurja, Kitajske, Srbije in Venezuele," je pojasnil Pirnat, ki je stopil ob izvedbi skladbe tudi za dirigentsko palico in dodal, da je občutek stati pred orkestrom, kot je veliki revijski orkester RTV Slovenija, neponovljiv.

Izmenjava izkušenj in idej
Sodelovanje Švajgerjeve in Pirnata pa je tudi posebna zgodba izmenjave izkušenj. "Besedo si podajava. On ima druge izkušnje, ker mlajši danes delujejo drugače, jaz imam druge. Najini besedi sta enakovredni, odločilna pa je bila skladba. Žigo sem poznala prej z drugih prireditev, tudi na Slovenski popevki je že sodeloval. Preprosto sva se začutila – po pošti, po skladbi – tega ni mogoče ubesediti," je dodala Švajgerjeva.

Zmaga na Slovenski popevki je, kot je ubesedil Pirnat, še vedno nekaj neverjetnega, ki za avtorja pomeni največ, kar lahko doseže v tem žanru glasbe. Kljub temu pa Popevka ostaja močno navezana na nostalgične čase. Več o tem pa v naslednjem prispevku ...

Spodaj si lahko pogledate zmagovalne utrinke po Slovenski popevki in dogajanje na sprejemu po festivalu.


Zmagovalna pesem Popevke: Ti - Rudi Bučar
Sončen dan - Darja Švajger