Glasba

Poudarki

  • Nagrada strokovne žirije za najboljše besedilo - Marko Gregorič (Zgoraj brez)
  • Nagrada strokovne žirije za najboljšo interpretacijo - Lea Sirk
  • Velika nagrada strokovne žirije Slovenska popevka 2012 za najboljšo skladbo v celoti - Ti prihajaš (Matevž Šalehar - Hamo)
  • Velika nagrada občinstva Slovenska popevka 2012 - Naj nama sodi le nebo (Nuša Derenda in Marko Vozelj)
Nuša Derenda in Marko Vozelj
Nuša je ponovila slavje izpred desetih let. Na lanskem festivalu Slovenska popevke je Marko Vozelj s skladbo Tukaj si, avtorjev Martina Štibernika, Marka Vozlja in Patrika Grebla, osvojil veliko nagrado občinstva Slovenska popevka 2011 za najboljšo skladbo v celoti. Leta 2008 pa je za skladbo Te ni prejel nagrado občinstva. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Matevž Šalehar - Hamo
Šalehar se je na Slovenski popevki pojavil v pričakovanju prvenca bluzovske-rockerske zasedbe Hamo & Tribute 2 love. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Matevž Šalehar - Hamo
Hamo je v svoji karieri deloval v več skupinah - najprej ga opazimo kot pevca razvpite rockovske zasedbe Babewatch, ki sta jo ustanovila skupaj z bratom Miho Šaleharjem, pozneje pa smo ga opazili kot kitarista v bluzovski zasedbi Mojo Hand, kar je bil le še korak do Hamo & Tribute 2 love, kjer še vedno nastopa. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Lea Sirk
Čeprav jih šteje šele 23, Lei Sirk udeležba na raznih festivalih ni tuja. Glasbenica, ki ji je preboj na glasbeno prizorišče uspel v Bitki talentov - leta 2006 je bila ena izmed finalistk v oddaji Spet doma -, nato pa je nase resneje opozorila na Emi 2010, ko je pela pesem Vampir je moj poet. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
katarina Mala in njena avtorska ekipa
katarina Mala (njeno pravo ime je Katja Verderber) je "mali šišenski poprček in nova pridobitev na slovenski glasbeni sceni", kot piše na njeni spletni strani. Svojo prvo pesem Ciao Ciao je izdala z Markom Gregoričem in kmalu sta podirala rekorde poslušanosti, zato sta sklenila, da bo njuno sodelovanje trajnejše. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer

Dodaj v

Foto in video: To leto je Nušino. To občinstvo je Markovo. To Popevko pa osvojili debitanti.

Slovenska popevka je praznovala 50. jubilej
16. september 2012 ob 08:39
Ljubljana - MMC RTV SLO

Tretje slavje za Marka Vozlja, drugo za Nušo Derendo ter prve slasti zmage za Matevža Šaleharja – Hama, Leo Sirk in katarine Male v navezi z Markom Gregoričem. Spoznajte zmagovalce letošnje Slovenske popevke.

Jubilejna izdaja festivala - ki je domači glasbeni zakladnici ponudil zimzelene uspešnice, kot so Mandoline, Poletna noč, Zemlja pleše -, je v ospredje znova postavila stare obraze, a svež veter je tokrat zapihal močneje.

Nesporni ljubljenec občinstva Marko Vozelj je z interpretacijo Naj nama sodi le nebo znova potrdil svoj primat. “Po petdesetih letih, ko bodo spet organizirali kakšno retrospektivo, upam, da me bodo povabili in me dali na kakšen CD. V zadnjih petih letih res tri zmage. In očitno bom moral nanizati še kakšno, če bom hotel priti na kakšen nastop," je komentiral novo nagrado Vozelj. Tokrat ga je h končnemu cilju vodila naveza z Nušo Derendo in Matjažem Vlašičem (avtorjem glasbe), ki sta ga povabila k sodelovanju.

Derenda je po desetih letih tako uprizorila veliko vrnitev na festival. "Meni se vsakih deset let ‘ful’ dogaja. 2002 sem bila tu zmagovalka s skladbo Pesek v oči. Po desetih letih sem se vrnila na Slovensko popevko. Jaz sem se odločila, da bom šla uživat. Ta skladba mi je to dovoljevala, da lahko uživam in da ni bila prezahtevna. Čeprav tega ne moraš kar tako reči. Takšen festival ni kar tako, kot nekdo misli: ‘Aha, Nuša Derenda je znova prišla pobirat nagrade.’ Ne, ni tako. Ti se moraš skoncentirati, vaditi," je pojasnila Derenda.

Pevca z bogato kilometrino – tako v narodno-zabavnih kot zabavnih vodah – sta prvič združila skupaj moči. "Ni bilo tako enostavno. Vesela sem, da sva prepričala poslušalce, ker so oni pomembni. Rekli so nama, da sva delovala zelo zaljubljena. Ampak jaz pravim, da moramo biti pevci tudi malo igralci. Moramo znati zinterpretirati skladbo. Tudi glasovno mislim, da nama je zelo uspelo. Ni nama bilo pomembno, ali zmagava. Pomembno je bilo, da sva midva zmagala zase," je poudarila Derenda.

Nuša znova brez slavja
A podobno kot na Melodijah morja in sonca v začetku julija je bilo za Derendo tudi tokrat slavje kratko. Po zmagoslavju na Popevki jo je namreč čakal nastop na poroki v Ankaranu. "Ob enih zjutraj imam nastop," je povedala v smehu pevka.

Slavja po tekmovanju pa se je udeležil Šalehar. In čestitke so kar deževale. Vsi pa so si bili enotni: pesem je pisana za generacije, ki sledijo. "To je tista zmaga, ki mene še čaka, če bo pesem obstala. Dobil sem glas žirije, ampak to je pet ljudi. Tistih, ki bodo poslušali to pesem, je bistveno več. Če bo pesem ostala med ljudmi, da jo bodo interpretirali čez sto let, bo to zame največji uspeh. Tu smo, da delamo zgodovino, in ne da afne guncamo," je dejal Šalehar.

Zmagovalec po mnenju občinstva je nagrado odnesel že po prvem nastopu na festivalu. Podobno usodo pa sta si z njim sinoči delili še Lea Sirk in katarina Mala (ki je bila del souspeha pri nagradi za najboljše besedilo).

Lea prodira v ospredje
"Ko je skladba tvoja, ti ne more nihče nič reči. Ne more ti reči: ‘Ne, to smo si tako zamislili.’ Interpretiraš po svoje. Daš neka svoja čustva. Mislim, da je to odtehtalo zdaj vse," se je na koncu veselila priznanja Sirkova. Pevko smo sicer bolj kot v ospredju vajeni gledati v ozadju, saj pogosto posoja svoj glas različnim glasbenikom. In zakaj do zdaj ni svojim oboževalcem predstavila več svojega avtorskega dela? "Ker se je Lea morala najprej opogumiti (smeh). Vedno sem nekomu drugemu rekla: ‘Naredi, da mi potem ne bo treba reči, da mi tvoja stvar ni všeč.’ Sem pa zdaj pogum zbrala, ko sem prvič nastopila tako na televiziji in osvojila nagrado. Poslušalci pa boste odločili, ali je to za naprej ali ne," je bila mnenja Sirkova.

Katarina Mala želela nagrado, ki je ni bilo
Svoje razloge za slavje pa je imela tudi katarina Mala. Debitantka je na festivalu predstavljala pesem Zgoraj brez, za katerega je sprva mislila, da ga "konservativna nacionalka ne bo sprejela". "Besedilo je nastalo za Slovensko popevko. Nastalo je samo zase. Takrat, ko je prišlo, sem samo prepisal iz glave. Inspiracija pa je bila moja žena," je pojasnil pisec besedila Marko Gregorič.

A od vseh nagrad, ki so bile podeljene sinoči, si je katarina Mala želela tisto, ki je ni bilo. Za najboljšo debitantko. "Malo sem presenečena, da tega ni. Ker se mi zdi to zelo pomembna, za tiste, ki smo sveži. Ker je tukaj kar nekaj starih imen, ki že obvladajo to sceno. Tako da bi lahko kaj pripravili za nas mlade, ampak dobro. Meni je to, da sem bila zbrana na razpisu velika čast," je razložila pevka.

Potegnjena črta čez 50. slovensko popevko
Tudi brez nagrade za najboljšega debitanta je 50. izdaja Slovenske popevke v ospredje postavila prav novo moč. Predvsem na račun strokovne žirije. Občinstvo pa je znova ostalo z njo na nasprotnem bregu in svoje glasove znova podelila preverjeni formuli.

Kar trije izmed nagrajencev pa svojih skladb niso le interpretirali, marveč so sodelovali v njihovem kreativnem procesu. Tako Šalehar kot Sirkova sta se podpisala kot avtorja glasbe in besedila. Vozelj pa je prispeval besedilo za zmagovalno skladbo po mnenju občinstva.

Spodaj si lahko ogledate še nekaj utrinkov iz podelitve nagrad. V videih znotraj aplikacije časovni stroj pa smo zbrali izjave nastopajočih (z izjemo Anike Hrovat in Rudija Bučarja, ki sta se izmaknila naši kameri) na letošnji Slovenski popevki.

Klavdija Kopina, foto: Sandi Fišer, video: Maja Ikanovič
Arsen Dedič
Mojmir Sepe, Nino Robič
Andraž Hribar, Irena Vrčkovnik, Braco Koren, Lado Leskovar, Arsen Dedič, Nino Robič, Mojmir Sepe, Eva Boto
Mario Galunič in Elza Budau
Elza Budau
Elza Budau in Marko Gregorič
Elza Budau in Marko Gregorič
Mojmir Sepe, Jure Robežnik in Elza Budau
Elza Budau, Jure Robežnik in Lea Sirk
Mojca Mavec, Mario Galunič, Mojmir Sepe, Elza Budau in Lea Sirk
Marko Filli, Nuša Derenda in Marko Vozelj
Nuša Derenda in Marko Vozelj
Nuša Derenda in Marko Vozelj
Nuša Derenda in Marko Vozelj
Nuša Derenda in Marko Vozelj
Marko Filli in Matevž Šalehar - Hamo
Matevž Šalehar - Hamo
Matevž Šalehar - Hamo
Matevž Šalehar - Hamo
Prijavi napako
Komentarji
jebelacesta23
# 16.09.2012 ob 09:49
Žal, ampak je res: tudi v glasbi se je razplamtel politični boj in med glasbeniki se točno ve, kdo je kdo. Nuša Derenda niti ne skriva svojega sodelovanja z SDS (za njih je pred leti posnela nekakšno himno), Marko Vozelj pa tudi ne skriva svoje naklonjenosti rimsko katoliški cerkvi. Mene to ne moti, ju pa ne poslušam, Nuša ima sicer lep glas a butaste komade, Marko pa se za moj okus preveč dere.

Včerajšnji komad po izboru gledalcev je bil še najmanj primeren za naziv slovenske popevke, na kakšnem drugem festivalu pa bi mogoče bil primernejši. Iskreno upam, da nima prste vmes Telekom Slovenije, za katerega je jasno, da je pod okriljem sedanje vlade in, da je (predvsem SiOL) jako politično motiviran.

V vsakem primeru to za glasbo samo ni dobro. Škoda.
skretpapir
# 16.09.2012 ob 08:54
živ dolgčas
Arnolfus
# 16.09.2012 ob 10:09
Hahaha, kak butast narod. Ni pomembno kaj in kako kdo dela, poje, pleše... pomembno je, v kateri stranki si.

hahaha, se sploh ne čudim, da je Slovenija bankrotirala. Če ne bi bral teh bolanih komentatorjev, bi mislil, da se kdo dela norca iz tega naroda. Pa so eni smrtno resni...Najbolj se mi smilijo navadni apolitični reveži, ki so žrtve teh političnih igric.
MIRNČAN
# 16.09.2012 ob 10:07
Djte no mir. Zdj je že JJ kriv za zmagovalno pesem. Ne razumem zakaj Nina Pušlar ni dobil kakšne nagrade. Za mene poleg Leje Sirk najboljši komad.
ti_si_nula
# 16.09.2012 ob 09:20
Uf, kakšna patetika...še reklame bolj zažigajo.
tinkolo
# 16.09.2012 ob 16:06
Popevka, ki jo izvajata Vozelj in Derenda je z naskokom najslabsa, vsaj zame. Patetika, osladnost, tragika, da te prelomi na pol. Ampak ocitno imajo ljudje to radi.:)
ms-dante
# 16.09.2012 ob 10:51
Saj ne morem verjeti, ko berem politične komentarje Anarhije in podobnih.
Dajte mir s to politiko vsaj čez vikend in ne iščite dlake v jajcu.

Pa kaj, če je nekdo za neko stranko in kaj če hodi v cerkev???
Vsak ima pravico delati in živeti po svoje.
Kometirajte njihovo petje, na pa kakšne barve gate nosijo.
copatka
# 17.09.2012 ob 09:44
hm, zanimivo, da se folku pesem, ki govori o prešuštvu, zdi tako zelo romantična, da jo izglasuje kot zamgovalno. če o prešuštvu slišijo v resničnem lajfu, pa imajo (verjetno taisti) polna usta morale. bolan slovenski folk.
PET
# 16.09.2012 ob 13:03
Anar Hija, naredila je skladbo za SDS. In? Še vedno se mi zdi, da ne veste kaj pišete. Niti sanja se vam ne! Ni članica stranke. In tudi, če je zapela skladbo za eno stranko, ne vidim povezave z njeno zmago na festivalu.

Mularija (in starejši - če vas je sploh kaj), pojdite se raje učit, pojdite v naravo itd. Bo bolj pametno kot pa da se tukaj poneumljate!
gregaa
# 16.09.2012 ob 13:02
razumem, da je kriza, razumem, da je trenutna vlada vse prej kot OK (pa sem volil njih), ampak da pa morate pod vsak članek pisat sam o tem mi pa res ni jasno. bote frajerji pa se zberte pred parlamentom pa protestirite (se vam pridružim tudi sam). ne pa težit tudi tam, kjer ni treba.
PET
# 16.09.2012 ob 12:02
MIRNČAN, Arnolfus, ms-dante,... Končno nekaj pametnega napisano.

Človek res ne more verjeti, kaj nekateri pišejo ....
agent Perry
# 16.09.2012 ob 11:59
Anarhija
ti nisi normalen! Verjetno celo veš v katero stranko spadajo somi, ki se "pasejo" po blejskem jezeru.
ekreme
# 16.09.2012 ob 09:55
vse kar je pod kontrolo telekoma, siola, mobitela, vzbuja dvom o poštenosti. samo poglejte si, kako se je v zadnje pol leta spremenil siol, kako politično motiviran je. tako tudi televoting nima več svoje prave vrednosti, če pa vemo, da telekom preko nadzornega sveta nadzira vlada janše.

nuša derenda še nekak, marko vozelj je pa čist mim. komad niti ni speven, niti ni nevemkakšna glasbena mojstrovina...kr neki.

včeraj bi si zmago veliko bolj zaslužila Nina Pušlar.
Urban2309
# 16.09.2012 ob 09:46
na 7. sliki zgleda, kot da bi bil zraven Bernie Ecclestone :)
EMA
# 16.09.2012 ob 19:37
Joj kaj je z vami, ljudje ... Nočem reči čez nikogar nič, ampak dajte malo razmislit preden kaj napišete ...
Da sta Nuša in Marko zmagala, ker sta desna in da je za zmago kriv Janša ... Pa kaj je vami? Ker ne zaupate v vlado, boste ta svoj bes trosili povsod? ...
Petje je njuna služba. Kot je rekel PET ... Nuša ni članica SDS. Oni so si zamilili, da bo ona odpela skladbo, ki so jo vzeli za svojo himno in ji plačali za to. To je pač posel ... Po vašem ga ne bi smela sprejeti? A potem tudi keramičar ne sme priti Janši ali komurkoli iz desnice položiti ploščice domou in bo zato plačan ... Se bo s tem opredelil? Dajte no ...
Nuša je v istem času, ko je posnela to himno in jo pela na prireditvah SDS nastopala tudi za LDS, SD in ZARES ... To je njen posel, ne glede na to kdo je naročnik .... Plus, za 1600 eurou se je pa vredno it takega cirkusa ... ??? Razmislite malo .... Pa še to ... Recimo, da imate soseda s katerim se dobro razumete in on je naravnan desno, vi pa ste levičari. Kaj to pomeni? Ne boste nikoli več govorili z njim?
Malo manj foušije in škodoželjnosti ter političnega razmišljanja, pa bomo lepše živeli! Lep preostanek nedelje vsem!
macupicu
# 16.09.2012 ob 11:38
Standard. Če nastopata Vozelj in Derenda, zmaga eden od njih. Anika Horvat - porazno.
menuet
# 16.09.2012 ob 13:45
Politična usmeritev nastopajočih me res ne zanima in mislim, da nima nobene zveze z rezultati glasovanja.

Sem pa razočarana nad zmagovalkama festivala.
Tako kot je že nekdo napisal, me pesem Derende in Vozlja še kako spominja na skladbi: Ko si na tleh - začetek (Pop design) in Mesec moj in mesec tvoj - refren (Tinkara Kovač + Neno Belan). Na to sem pomislila, že včeraj, takoj po poslušanju njune pesmi, brez, da sem malo prej to prebrala. Poleg tega ima pesem toliko različnih slogov, motivov, da je že kičasta - tipično za Vlašičev slog. Pa Vozljevo petje ... zveni tako nenaravno, kot da se ima grlo ves čas napeto.

Hamo - razočarana nad izborom strokovne komisije. Le kaj so gledali oz. poslušali?? Pesem je dolgočasna, Hamota se med izvajanjem skorajda ni razumelo. In ja, tudi jaz sem debelo pogledala, ko so med člani strokovne komisije navedli Neishino ime - se mi ne zdi zadosti strokovna in objektivna. Hamotove geste - zamuda na oder, "Dober večer.", skaknje na odru ... so se mi na lanski/predlanski Emi zdele naravne, simpatične, zdaj se mi zdijo že posiljujoče za občinstvo, kot da razmišlja - "aha, to pali med publiko, gremo to furat še naprej".

Pa še ... Rudi Bučar. Njegova muzika mi je všeč. Njegova besedila pa ... nikakor. Zakaj ne poišče kakšnega dobrega tekstopisca? Šele takrat bi njegove melodije našle pravo pot med ljudi. Pa tudi kaka ura solopetja mu ne bi škodila, ravno tako katarini Mali - zame je v prvi vrsti igralka in daleč stran od dobre vokalsitke.

Drugače pa pohvale voditeljema, za izbor ambienta in vsem nastopajočim.

Mimogrede, Mojca Mavec in Iva Stanič sta bleseteli v svojih toaletah. Kdo ve, čigavi kreaciji sta nosili (Maja Ferme)?
deniro
# 16.09.2012 ob 13:21
slovenske popevke že 30 let ni vec
to kar se opisuje kot drugi del popevke od leta 1980 naprej je ziva katastrofa
porazna besedila, nikakva glasba, ni vec cara, niti ni ene/enega dobrega vokalista
sama sluzavost brez scepca kvalitete in okusa za glasbo, lih tko kot EMA
sram me je da se tako nehumana glasba prodaja pod oznako slovenska popevka!!!
SRAMOTA!!!
Oto Pestner je napisal leta1971 pesem 30 let, kar je ze malo ironicno, ker lahko to recemo za naso popevko
piton
# 16.09.2012 ob 13:14
Kaj pa vojska levo usmerjenih glasbenikov(k jih je malo morje), te so pa u redu? Ne komentirajte vsaj pri nepolitičnih temah, ne si delat sramote.
snupy11
# 16.09.2012 ob 13:46
To je bolj festival hiše RTV in ne slovenske popevke ,bo treba še za kakšen euro znižat naročnino, samo poglejte koliko ljudi še vedno hodi petnajstega samo po plačo.
golaž
# 16.09.2012 ob 10:09
Šalehar-čista kopija Kreslina!
primavera08
# 16.09.2012 ob 09:31
kvaliteta je bila spregledana.... za vox populi štekam, da izbere ultra populistično pesem, za komisijo pač ne... seveda, če je v komisiji Neža Buh, alias Neiša, wanna beNorah Jones, brez končane akademije, kao skladateljica.... rtv, wake up!
evaevi
# 16.09.2012 ob 09:12
anarhija, aha,
zdaj razumem, kako sta lahko prebavila tako, hm, svetopisemsko? besedilo.
Osebno zzelo cenim Nušo kot pevko - enako kot Eldo Viler, za katero mi je bilo kar hudo, ko sem jo nekoč slišala stresat nekakšne hudo skromne politične izjave
primavera08
# 17.09.2012 ob 01:00
Hudo! Menuet-ka,ti moras naslednje leto na popevko.Se bomo smejali in te kritizirali,glasbenica:-) pol pa svizec....
Anar Hija
# 16.09.2012 ob 12:46
Za vse zagamance, ki jim je treba dokazovati vpletenost Nuše Derende v stranki SDS:

http://www.youtube.com/watch?v=eIssxiY_-TE
Anar Hija
# 16.09.2012 ob 08:56
Nuša in Vozelj sta politično in versko desno orientirana pevca, Nuša je pripadnica SDS, Vozelj pa NSI. Tudi s palico se ju ne bi dotaknil... :)

NE janšizmu!

PS: Popevka, s katero sta včeraj nastopala, je mešanica plagiatov na komad Pop designov (ko si na tleh) in Tinkare Kovač ter Neno Belana, Mesec moj in mesec tvoj.
Nove note
link
Imset: Med slovenskimi glasbeniki ne čutimo rivalstva
17
14. november 2018 ob 09:38 Zasedba Imset, ki je pred kratkim izdala glasbeni prvenec z naslovom Persona, pravi, da z njimi na slovensko glasbeno sceno, ki je že potrebna prevetritve, prihaja nova, bolj mladostna energija.
Več novic ...
Melodije morja in sonca 2012
link
Z MMC-jem brezplačno do zgoščenke Melodij morja in sonca
3
10. julij 2012 ob 08:35 Za stare čase, Dvigni mi krila, Il Tempo passato in preostalih enajst melodij, ki so jih letos postregle Melodije morja in sonca, so dobile svojo končno podobo v obliki zgoščenke.
Več novic ...
Kazalo