Glasba

Poudarki

  • MMC v zakulisju letošnjih Melodij
  • 14 videointervjujev z vsemi sodelujočimi
  • Na festivalu kar nekaj debitantov
Melodije morja in sonca 2009
Zmagovalci Jazz Station so bili nagrajeni s 3.000 evri, umetniško sliko, plaketo, ajurvedskim koncem tedna v portoroških hotelih in snemalnim dnem v studiu Sonolab. Foto: MMC RTV SLO
Melodije morja in sonca 2009
Napeta razglasitev izidov. Foto: MMC RTV SLO
Melodije morja in sonca 2009
Revijalni del z Andražem Hribarjem, Aniko Horvat, Tinkaro Kovač in Slavkom Ivančičem je požel še največ navdušenja. Foto: MMC RTV SLO
VIDEO
Festival MMS
VIDEO
Jazz Station: DELAM, KAR...

Dodaj v

Foto in video: Žarki sonca ob padanju kapljic v morje

14 izvajalcev v ekskluzivnih pogovorih za MMC
28. junij 2009 ob 10:37
Portorož - MMC RTV SLO

31. festival Melodij morja in sonca je preplavil nov val glasbenih izvajalcev, ki so se trudili razburkati mirno morje slovenske glasbene produkcije.

Zmes klasike in sodobnosti je z nastopom plesalcev SNG Opere in baleta Ljubljana naznanila vrnitev melodij na obalo. Čeprav je bil glavni namen letošnje obuditve festivala, da bi se vrnil mediteranski čar pesmi, so že prvi potegi loka po strunah violine skupine Stereotipi nakazali, da bo večer pod avditorijskimi žarometi vse prej kot tematski. "Poskušali bomo narediti čim boljšo zabavo na odru in upam, da bomo z občinstvom dosegli neko kemijo," je povedal pevec skupine Janez Rupnik.

Stari znanci festivalskih odrov
Mrak, ki se je spustil nad Avditorij, so obarvali zvoki skupine Sons: "Tukaj imamo bolj mediteranski temperament, upamo, da bomo z njim tudi kaj dosegli." Čar San Rema pa je vsaj za tri minute, kolikor je trajala njegova pesem v italijanskem jeziku, pričaral Roberto Buljevič. "Moja mati je Italijanka, jaz pa sem malo mešan," se je pošalil pevec.

Na MMS-u so podelili:

- nagrado za najboljši slog Majdi Arh Sevšek
-
nagrado za obetavnega izvajalca Matiji Jahnu
-
nagrado za glasbo Gabru Radojeviču za skladbo Delam, kar se ne sme
-
nagrado za besedilo Miši Čermak
-
nagrado za najboljšo izvedbo Janezu Bončini Benču
- nagrado za aranžma Gregu Forjaniču za skladbo Sol, poper in sanje
-
veliko nagrado MMS-a 2009 za skladbo Delam, kar se ne sme (Gaber Radojevič/Miša Čermak/G. Radojevič, Primož Grašič) skupine Jazz Station.

Povratnica na odre Majda Arh Sevšek je požela bučen odziv občinstva, ki je bilo ves večer vse prej kot navijaško razpoloženo. "Prišla sem do zaključka, da nimam kaj za izgubiti in da se samo enkrat živi, zato sem prišla na festival," je v zaodrju povedala Posavka. Značilni glasovni spev je naznanil nastop štajerskega "idola" Petra Januša. "V teh časih je ta festival dobra priložnost, da se pojaviš v javnosti." Slamnik, ritmi klaviatur, sol, poper in sanje so na odru spremljali na koncu nespornega zmagovalca po mnenju stroke in radijskih poslušalcev Janeza Bolčine Benča. "Važno je, da pesem pride do ljudi," je povedal pevec.

Izdelan nastop pevke, ki je na svojo stran zvabila simpatije občinstva, Petre Pečovnik je sicer sklenil tekmovalni del festivala, toda kasneje zakuhal novo glasovalno zmešnjavo. "Petra je profi, takšnemu izvajalcu, kot je ona, ne moreš dati posebnih napotkov, razen da ji zaželiš srečo," je še pred nastopom svoje varovanke povedal dvakratni zmagovalec festivala Domen Kumer.

Ob obalo je butnil novi val
Večer debitantov je odprl vsestranski primorski glasbenik Matija Jahn: "Letos me je prav ena želja zagrabila, da se pojavim na festivalu." Dobitniku nagrade za najboljšo skladbo je sledil nastop rockerjev po srcu The Maff, ki so se za MMS podali v mirnejše vode. "Mi smo prišli sem pol za štos, pol za res," je povedal pevec skupine, Manuel Soban. Pevec in multiinštrumentalist, ki ga nekateri primerjajo z Jamesom Bluntom, Andrej Ikica je s kitaro v rokah poskušal dokazati, da je še vedno v ospredju pesem. Zadovoljiti se je moral s štirinajstim mestom.

Najmlajša med nastopajočimi Katja M. je s pesmijo Sol na koži želela predvsem pustiti sled na glasbeni sceni. "Vsak se trudi po svoje," je pokomentirala poskuse preboja na sceno svojih glasbenih kolegov. Vse prej kot bežnih pogledov je bila deležna še ena novinka Aleksandra Cavnik, ki bo čez manj kot dva meseca odprla Slovensko popevko. "Glasbe ne moreš ocenjevati s prvimi in drugimi mesti," je po nastopu povedala študentka Ekonomsko-poslovne fakultete v Mariboru. Ritem Mihaele Kotnik na bobnih je popeljal skupino Voyage skozi krstni nastop. "Energična bobnarka, energična pevka, mi pa smo tam za podporo," se je pošalil basist Sebastjan Kukovec.

In če je bila violina tista, ki je odprla letošnji festival, je bil kontrabas v družbi pianina, bobnov in kitare z glasom Petre Polak med glavnimi krivci, ki je v zakladnico Melodij morja in sonca pospremil pesem Delam, kar se ne sme. "Naša skladbica diši malo po jazzu, tako da lahko postane tisto, kar je bila opera na Emi 2007," je še pred nastopom razlagal basist skupine Jazz Station Toni Humar. "Kar spodnjo ustnico mi trese zdaj. Super občutek je bil. Glede na to, da včeraj na tonski vaji nisem imela doberga občutka, ker je preveč bobnelo iz dvorane, ampak potem ko se je dvorana napolnila z ljudmi, je čisto drugačen občutek," pa je takoj po nastopu povedala pevka zmagovalne skupine.

Spodaj si lahko ogledate nekaj fotoutrinkov s prireditve, kmalu pa sledijo še videopogovori z nastopajočimi.

Aleksandra Cavnik za MMC

Katja M. za MMC

Roberto Bujevič za MMC

Andrej Ikica za MMC

Stereotipi za MMC

Sons za MMC

Voyage za MMC

Majda Arh Sevšek za MMC

Matija Jahn za MMC

Peter Januš za MMC

Janez Bončina Benč za MMC

Jazz Station za MMC

Klavdija Kopina
Melodije morja in sonca 2009; tomaž Domicelj
Melodije morja in sonca 2009
Melodije morja in sonca 2009
Melodije morja in sonca 2009
Melodije morja in sonca 2009, Patrick Vlačič
Melodije morja in sonca 2009
Melodije morja in sonca 2009
Melodije morja in sonca 2009
Melodije morja in sonca 2009
Melodije morja in sonca 2009
Melodije morja in sonca 2009
Melodije morja in sonca 2009
Melodije morja in sonca 2009
Melodije morja in sonca 2009
Melodije morja in sonca 2009
Melodije morja in sonca 2009
Melodije morja in sonca 2009
Melodije morja in sonca 2009
Melodije morja in sonca 2009
Melodije morja in sonca 2009
Melodije morja in sonca 2009
Melodije morja in sonca 2009
Melodije morja in sonca 2009
Melodije morja in sonca 2009
Melodije morja in sonca 2009
Melodije morja in sonca 2009
Melodije morja in sonca 2009
Melodije morja in sonca 2009
Melodije morja in sonca 2009
Melodije morja in sonca 2009
Melodije morja in sonca 2009
Melodije morja in sonca 2009
Prijavi napako
Komentarji
planet44
# 04.07.2009 ob 17:56
Ste vidl posnetek od MMS? Majda bi mogla zmagat. Sej to sploh ni važno ampak, tuki je tekmovanje in Majda si je zaslužla vse..........
planet44
# 03.07.2009 ob 19:18
Men pa neki ni jasno. Če bi bli komadi ala atomik harmonik, bi kritiziral vsi, če so bolj jazzy spet ni pra, tudi rock vam ni všeč, pa kaj bi sploh radi? Prejšnja leta ste pluvali po tralalahopsasa komadih, ja no, pa kaj je pa zdaj narobe? MMS je bil čist kul, Jazz station tudi, pa Majda Arh in še kdo. Vas je pa ena sama nesposobnost in faušarija, če bi znal kej naredit, se tuki ne bi oglašal na tak način!
macekmuri
# 28.06.2009 ob 18:36
OoOOooO super všečna skladba in končno nekaj svežega! Komaj čakamo, da slišimo še kaj več!
ziherjeziher
# 28.06.2009 ob 15:32
letos morda res ni blo tok humpa pumpa komado, ampak to je bil zgolj odraz prejšnjih 4ih festivalov od koder gre lahko kvaliteta komadov le še navzgor. ker je prejšnja 4leta festival dajal podobo tekmovanja vaških petelinov, po moje večina kvalitetnih izvajalcev letos ni verjelo v spremembe pod okriljem rtv-ja. naslednje leto bo povsem drugače in lahk pričakujemo kvaliteto iz 2004.
drgač pa ok, pečovnikova je mela speven, ampak ne morš zmagat zgolj zarad tega, ker si prpelal hordo otrok v avditorij, ker ni pravi odraz želja publike.
bozz
# 28.06.2009 ob 13:50
Pravkar sem si ogledal posnetek festivala. Komadi niti niso bili slabi. Najboljša se mi je zdela Majda Arh. Edino kar se sprašujem, je, kaj imajo vse te melodije opraviti z morjem in soncem. Tak festival bi lahko izpeljali tudi v Ljubljani ali Mariboru, ne bi bilo razlike. Zakaj ime Melodije morja in sonca, če se glasba ne tiče ne morja ne sonca oz. se niti tematsko niti melodično ne razlikuje od Eme ali Slovenske popevke?
kin baropu
# 28.06.2009 ob 13:33
Ni čudno da je večini všeč Petra Pečovnik, ker je zapela še en Vlašičev prekopiran , miljonkrat slišan komad. Kdaj bo ta Vlašič dojel, da ne zna več drugega kot kopirat?
stajerc_
# 28.06.2009 ob 13:18
ni dovol že da vedno z emo nardijo dr*k nikoli nea pridemo naprej. Zaj pa čeprav mislite eni da je net tv zavozo MMS prav si mislite tak. Ampak vam povem da ko je to mel net tv so vsaj ble fajn muzike. Glede vodenja MMS res je dosti bolše ko net tv ampak kake muzike pa so letos zbrali lahko rečem samo da dokler je blo to pod net tv so ble dosti bolše muzike. Petra Pečovnik je moralna zmagovalka.
lunatika
# 28.06.2009 ob 13:12
@stajerc
Če so lahko že podeljevali evrovizijske točke bi lahko šli tudi po evrovizijskem sistemu kjer piše da v primeru da sta 2muziki izenačeni zmaga tista ki ima več višjih točk, v tem primeru je bi te mogla zmagat Petra Pečovnik.

To je bilo včasih, pa so tudi pravilnik za EMO spremenili.

Vem, da ne razumeš, ampak nettv ni nič prispeval k izboljšanju festivala, samo dokončno ga je pokopal. Upam, da se bo spet razvil v tipični obmorski festival, kar je dolga leta bil.

Če pa ne poznate primoskih izvajalcev, če ne razumete, kaj je avtorska glasba (pa tudi če je pop), pa še kaj ne razumete, pa kdo vam je kriv, ljudje
lunatika
# 28.06.2009 ob 13:06
Čestitke za Jazz Station, čeprav niso bili moji favoriti.

Kar se tiče kuhinje, pa itak ni na strani žirije, ampak med publiko, in 'sem vesela, da tisto otroško vreščanje v avditoriju (ja, pripelješ tri avtobuse otrok, ki vreščijo, kot da so na totem stadionu) ni obrodilo sadov...

Sicer se pa popolnoma strinjam s komentarjem TinyTim-a.
stajerc_
# 28.06.2009 ob 13:05
podn od podna. Petra Pečovnik bi mogla zmagat. To leto je edino ona mela dobro muzko drugo pa vse neke brezveze. To so ja melodije morja in sonca to morjo bit muzke ki ti grejo v uho pa si lahko jo prepevaš. Če si bo kdo prepevo zmagovalno pesem te res ne vem. Najbolše da RTV vrne MMS Netu TV tak vsaj bojo dore muzike pa ne neka zmaga neznanih. Letos so itak večinoma nastopali taki ko še Slovenija ni slišala za njih. Preberite si na 24ur članek o MMS. Če so lahko že podeljevali evrovizijske točke bi lahko šli tudi po evrovizijskem sistemu kjer piše da v primeru da sta 2muziki izenačeni zmaga tista ki ima več višjih točk, v tem primeru je bi te mogla zmagat Petra Pečovnik.
TinyTim
# 28.06.2009 ob 12:51
Čestitke Jazz Station, zmagali ste zasluženo.

zorac, tebe pa je najbolje opisal že Prešeren v Elegiji svojim rojakom pred 180 leti:

Krajnc, ti le dobička išeš,
bratov svojih ni ti mar,
kar ti bereš, kar ti pišeš,
more dati gótov d'nar!

Kar ni tuje, zaničuješ,
starih šeg se zgublja sled,
pevcov svojih ne spoštuješ,
za dežele čast si led!
nixo
# 28.06.2009 ob 12:37
Spet je strokovna komisija rešila en festival, televoting je butast in še dobro, da ni zmagala Petra, ker to je podn od muske. Tako pa je zmagal najboljši komad.
Kez
# 28.06.2009 ob 12:33
zorac, kaj b rajš vidu da zmaga petra???? še dobru da je komisija, da vsaj mau zanimivu nardi....
zorac
# 28.06.2009 ob 11:39
tipicna slovenska glazbena kuhinja sramotno kaj se dogaja na nasi glazbeni sceni,fuj pa se taka strokovna komisija,ljudje ne glasujte vec, saj nima smisla,nobeden vas ne jebe,se najmanj pa stroka.
tomtom
# 28.06.2009 ob 11:24
Bravo Jazz station. Tako se dela, zdaj pa prosim pripravite CD. Še se bo slišalo o vas.
Nove note
link
Imset: Med slovenskimi glasbeniki ne čutimo rivalstva
19
14. november 2018 ob 09:38 Zasedba Imset, ki je pred kratkim izdala glasbeni prvenec z naslovom Persona, pravi, da z njimi na slovensko glasbeno sceno, ki je že potrebna prevetritve, prihaja nova, bolj mladostna energija.
Več novic ...
Kaj se poleti dogaja po Sloven ...
link
Foto: Rock Otočec - ime ostaja, a kam je šla vsa "fama"?
30
3. julij 2011 ob 11:39 Gumjasti škornji so po petkovem dežeju postali del priporočene opreme po blatnih pešpoteh samega prizorišča. A dan in večer ni zaznamovalo (le) vreme. Pač pa pričakovanje ... da se bo nekaj zgodilo, ...
Več novic ...
Kazalo