Zadnji objem na odru. Foto: Reuters
Zadnji objem na odru. Foto: Reuters
The Grateful Dead, poslovilni koncert
Skupina je bila znana tudi po zvestih oboževalcih v pisanih oblačilih, ki so ji sledili od koncerta do koncerta. Sami sebe so poimenovali deadheadi. Foto: Reuters

Nedeljski koncert, na katerem je z njimi pela, plesala in tudi jokala skoraj 70.000-glava množica, je bil namreč po zagotovilih skupine njihov zadnji.

Koncerte 3., 4. in 5. julija na stadionu Soldier Field so posvetili 50. obletnici nastanka skupine in nekdanjemu vodji zasedbe Jerryju Garcii, ki je umrl leta 1995, svoj zadnji koncert pa je odigral prav v tretjem največjem ameriškem mestu.

Jerryja Garcio je za čikaške koncerte zamenjal kitarist skupine Phish Trey Anastasio, ki se je pridružil originalnim članom zasedbe Bobu Weiru, Philu Leshu, Mickeyju Hartu in Billu Kreutzmanu, za klaviature pa sta stopila Jeff Chimenti in Bruce Hornsby.

100.000 zelencev za tridnevno vstopnico
Vstopnice za tri nastope, ki so jih izvedli v Chicagu, so razprodali v nekaj minutah, potem ko so jih ponudili na spletu, v čakalno vrsto za zanje pa se je prijavilo še skoraj pol milijona ljudi.

Veliko povpraševanje je posledično privedlo do vrtoglavih cen pri preprodaji vstopnic. Na strani StubHub so štirje prodajalci za tridnevno vstopnico zahtevali več kot 100.000 dolarjev (88.000 evrov), na strani TiqIQ pa so tržno vrednost tridnevne vstopnice določili pri 2.500 dolarjih (2.200 evrov). Cena enodnevnih vstopnic se je sicer začela pri 72 dolarjih, cena tridnevnih vstopnic pa pri 194 dolarjih.

Iz triminutne skladbe naredili 18-minutno
Skupina The Grateful Dead je nastala leta 1965 v Kaliforniji. Leta 1994 so bili sprejeti v dvorano slavnih Rock and Roll Hall of Fame, po smrti kitarista, pevca in tekstopisca Garcie leta 1995 je skupina razpadla, ponovno pa so se združili leta 1998 pod imenom The Other Ones, sledili so še koncerti v letih 2000 in 2002, nato pa so se preimenovali v The Dead.

Zaščitni znak njihovih koncertnih nastopov so bile večminutne kompleksne improvizacije, znani pa so bili tudi po zvestih oboževalcih v pisanih oblačilih, ki so jim sledili od koncerta do koncerta. Sami sebe so poimenovali deadheadi.