Biafra je do zadnjega kotička napolnil dvorišče KUD-a France Prešeren. Foto: MMC/Miloš Ojdanić
Biafra je do zadnjega kotička napolnil dvorišče KUD-a France Prešeren. Foto: MMC/Miloš Ojdanić
Biafra - energija, ki je neizčrpna. Foto: MMC/Miloš Ojdanić
Jello Biafra zasedel Trnfest

Mojster t. i. "spoken word" šovov je sinoči med generacijsko razvejanim občinstvom, ki se je zbralo v Trnovem, podal učno uro panka in življenjskih pridig, ki izvirajo iz njegove zaznave vsakdanjika. Ob zvokih skupine Guantanamo School of Medicine je ob pol devetih na oder prikorakala sivolasa podoba ikonskega pevca, ki se je raje kot vdanosti v komercialne tokove posvetil ustvarjalnosti v "undergroundu".

Zato imajo njegove besede o prodanem uspehu, izkoriščanju zvez "pravih ljudi", nestrinjanju z usodami zapornikov v Guantanamu, Bradleyja Manninga in navsezadnje tudi Juliana Assangea, toliko večjo vrednost.

Ko sredi Ljubljane udarijo ritmi Dead Kennedysov
"Ne sme biti kriminal to, da razkriješ kriminal," je nekje med kitarskimi preskoki ob legendarni skladbi Dead Kennedysov California Über Alles "pridigal" pevec. Ljubljanskega nastopa se je lotil s precejšnjo mero zagnanosti in pustil na občinstvu vtis karizmatičnega frontmana, ki ponuja več kot le naučena besedila ob melodičnih preskokih.

Biafra ni odstopil od svojih pogledov na svet ter je obsojal "barvne revije in oddaje o zvezdnikih, medtem ko lahko ljudje zaradi propadajoče ekonomije izgubijo službo ali hišo". "Ampak rodil se je kraljevi otrok - dober način, kako ljudi odvrneš od razmišljanja o sebi," se je zadrl pred skladbo Hollywood Goof Disease.

Poslastica za vse generacije
Z zvokom, ki že vedno ohranja zvoke starih Dead Kennedysov, in primesmi detroitskega proto-pank sloga, soničnega kitarskega "noisa" in Weissovih ekskurzij v metalsko bobnanje je okužil Trnfest. Pravi raj za "mosh pite".

In še sporočilo večera: "Ne bomo obupali in ne bomo pustili, da postanemo last."

Več utrinkov s koncerta si lahko pogledate spodaj.

Jello Biafra zasedel Trnfest